Wymiana oleju - troch zalałem za duzo co robić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy wymianie oleju (Ford 5w30) zalałem go trochę za dużo na miarce mam ze 2 mm ponad maks. Jaki wpływ ma to na silnik czy lepiej go trochę spuścić, czy może tak być. zaznaczam, że kontrolując co jakiś czas teraz i wcześniej nie zauważyłem żeby mój silnik "brał" olej. Z góry dzięki za odpowiedzi.

ja tez tak zalalam w pazdzierniku zeszlego roku i do dzisiaj nic sie nie dzieje a teraz na bagnecie mam ledwo na X max

Dla świętego spokoju możesz kupić w najbliższej aptece strzykawkę i wypompować nadmiar. Proste tanie i skuteczne.

Upuść. Kiedyś mi w serwisie powiedzieli, że można się tym przyczynić do wycieków między silnikiem a skrzynią.
A ponoć jak tam zacznie lecieć to już tak zostanie.

o kurcze to moze jednak dlatego mi przez czujnik temp oleju cieknie

to do ilu mam spuścić międzi min a max? i skąd spuścić sam chciałem przez korek spustowy ale tam niepotrzebna strzykawka - czyżby przez korek wlewowy czy przez rurkę od bagnetu?

[ wiadomość edytowana przez: olek dnia 2005-08-19 19:29:28 ]

Właś pod auto i popuść korek na misce. Powoli zlewaj do sloika i co dwie setki sprawdzaj stan. Też kiedyś przelałem Lepiej nie ryzykować. Zostaw żeby poziom był troche ponad połową i będzie ok.

2mm nie zbawi IMHO. Śpij spokojnie.

odma wypluje nadmiar

Cytat:
2005-08-19 22:25:24, eres pisze:
odma wypluje nadmiar

czyli gdzie??

do filtra powietrza , przy orginalnym ukladzie ofkors

[ wiadomość edytowana przez: Mad dnia 2005-08-19 22:55:14 ]

czyli u mnie tak poszlo bo jak wymienialam filtr to bylo troche na nim oleju ale teraz jest oki

Cytat:
2005-08-19 23:12:34, ALLka pisze:
czyli u mnie tak poszlo bo jak wymienialam filtr to bylo troche na nim oleju ale teraz jest oki

olej w filtrze to nie tylko z tego powodu moze byc , ale tu byl obszerny watek na temat zapchanej odmy i weży .

skoro teraz nie masz oleju to Ciebie ten problem faktycznie nie dotyczy

Silnik Allki pracuje na prawde super, przy przyspieszaniu czy odpalaniu zero dymka, bylem pod wrazeniem

ale moc ehhhhhhhhh