MotoNews.pl

Geometria nadwozia :-(((

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Panowie czy orientuje się ktoś gdzie w okolicy Gliwic - Katowic znajdę warsztat blacharski, który robi pomiar geometri nadwozia ??
Ogólnie chodzi mi o pomiar podłużnic, punktów stałych płyty podłogowej itd., ewentualnie naciąganie. Najlepiej, żeby to robili systemem laserowym, ale w ostateczności może być i mechaniczny.
Może nawet ktos się wie ile kosztuje taki pomiar i ewentualne naiąganie ??

Nigdy nie slyszalem o czysm takim Czemu ten zabieg sluzy?
Pozdrawiam

Cytat:
2005-08-20 08:38:27, MohSETH pisze:
Nigdy nie slyszalem o czysm takim Czemu ten zabieg sluzy? Pozdrawiam

Jak będziesz mieć(oby nie) konkretnego dzwona i będziesz prostował auto (będą Tobie prostować) to właśnie metodą mechaniczną lub laserową. pzdr

dokładny pomiar wszystkich punktów w aso wv kosztuje ok 200pln. naprawa znacznie więcej. często jest nie możliwe. gdzieś na sowieckiej stronie są schematy i wymiary płyt do wszystkich bmw. poszukaj, jak nie znajdziesz to w poniedziałek wkleje link. w google napisz BMW, a nad chasłem zaznacz "grafika", gdzieś w tych obrazkach to znalazłem. powodzenia.

a czemu myslisz ze masz cos nie tak z geometria ?

Cytat:
2005-08-20 11:10:47, _Arczi_ pisze:

domyśl się...

Cytat:

A no właśnie dla tego - nieudany drift

Wymieniłem już jakiś czas temu skrzywiony wahacz - ustawili mi geometrie i auta już nie ściąga jak przedtem. Jednak koło nadal jest cofniete do tyłu wzdłuż osi pojazdu tym razem o 1cm. Czyli mozna powiedzieć, że na krzywym wahaczu udało się odzyskać ten 1cm. Więc teraz z przodu koła wchodzą 3 palce, a z tyłu 2 .
Gość od geometri stwierdził, że mam o tym zapomnieć i nie myśleć jeżeli nic się nie będzie działo. No i nic sie nie dzieje, rozpędzam bryczkę do 200km/h puszczam kierownice i gdyby drogi były proste to z Katowic do Gdańska mogę jechać śpiąc.
Jednak szykuję się na większą inwestycję w te autko i niewiem co robić w związku z tym przesunięciem

Co mnie najbardziej dziwi to to, że geometria jest zrobiona i auta nie ściaga, a mimo wszystko ten centymetr brakuje.
Niewiem też czy dałoby rade zrobić geometrię jeżeli np. byłaby skrzywiona przednia belka, zwrotnica, czy nawet McPherson.
Dlatego chciałbym zrobić geometrię nadwozia jednak nie wiem gdzie (