Wzrasta temperatura plynu w e34 525 24v M50 1992rok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Moje autko to 525 24v e34 M50 1992rok. Na bardcomputer pojawil mi sie komunikat KUHLWASSERSTAND potem KUHLWASSERTEMP. W rezultacie ubyl mi plyn (mam nieszczelna chlodnice na zgrzewie u dolu kolo zbiorniczka wyrownawczego) i od tej pory mimo iz uzupelnilem, silnik nabiera nawet na postoju wysokiej temperatury. Nie mialem wtedy plynu, wiec dolalem wody 0,5l. Podejrzewam po przeczytaniu kilku postow, ze zapowietrzyl mi sie uklad. Problem w tym, ze nie wiem z jakiej strony zabrac sie za odpowietrzanie tego ukladu. Prosze o dokladne wytlumaczenie, jak krok za krokiem to sie robi. Moze sa inne powody, ze silnik nabiera temperatury? Prosze Was uprzejmnie, o podsuniecie mi rad jak ta usterke wykluczyc. Pozdrowienia dla calej ekipy z Banditen Motor Wagen

Cytat:
Moze sa inne powody, ze silnik nabiera temperatury? Prosze Was uprzejmnie, o podsuniecie mi rad jak ta usterke wykluczyc. Pozdrowienia dla calej ekipy z Banditen Motor Wagen

Świetnym powodem jest uwalona uszczelka pod głowicą
Jaki jest płyn (plamy oleju, "farfocle", etc.) ?
Czy nie przybywa oleju w silniku (podnoszenie się na bagnecie) ?
Czy nie idzie z rury biały dym (para) ?
Czy masz gaz ?

To na razie tyle pytań
pozdr
Mariusz
e34 525i touring

Witam. Az miło jak widzi sie odpowiedz juz pare godzin po ogloszeniu.
-nie wydaje mi sie aby byla to uszczelka, autko normalnie pali
-plyn jest czysty, tylko znacznie mniej jest jego w ukladzie
-nie przybywa oleju w silniku, olej nie dawno powymianie ma taki sam kolor jak zaraz po wymianie
-nie idzie bialy dym, ani nie leci woda z wydechow para tez nie
-NIE MAM GAZU!!!!!! jakbym chcial gaz w aucie to kupilbym sobie VW lub pochodne.......
Dodam jeszcze, ze jak wzrosła temperatura w ukladzie, nie doszlo do zagotowania wody i wybicia plynu. Temperatura nie weszla na czerwona skale. Zaraz jak pojawil sie komunikat KUHLWASSERTEMP silnik zostal wylaczony. Jest to autko jakie zawsze chcialem i chce, aby bylo w jak najlepszym stanie. dlatego pomocy szukam wsrod doswiadczonych uzytkownikow tej marki.

Pozdro TOMASZ

Cytat:
... Temperatura nie weszla na czerwona skale. Zaraz jak pojawil sie komunikat KUHLWASSERTEMP silnik zostal wylaczony....

Czy otwiera się termostat ?

pozdr
Mariusz
e34 525i touring

witam,
nie wydaje mi się żeby to było zapowietrzenie ale jeśli to odpowietrzanie ale raczej sprawdzić należy visco czujniki i przekaźniki no i ten termostat czy sie otwiera bo sądze żę nie
Pozdrawiam

przegrzewanie silnika może być spowodowane m.innymi nieszczelną chłodnicą, a w rezultacie stanem płynu w chłodnicy(jeśli nie ma czego chłodzić, to nie schłodzi). odpowietrzenie ukł.chłodzenia jest nie możliwe w przypadku jakiejkolwiek nieszczelności. bmw ma układ ciśnieniowy i nawet ze szczelnym układem odpowietrzenie go jest dosyć trudne. najpierw usun nieszczelnoś, a potem go odpowietrz. mam identyczny silnik jak ty i całkowicie szczelny układ, odpowietrzony prawidłowo, dziś jest upał i jechałem z wł klimą przez szczecinskie korki. wskazuwka nawet przez chwile nie wyszła za połowe skali, a na poboczach stały auta(nawet nowe zachodnie modele) z otwartymi maskami i parą nad silnikiem. to jest dowód ,że można sie cieszyć z posiadania BMW.
ps. dziś ściszyłem radio i usłyszałem VISCO JEST SZALONE ,działa

Witam ponownie. Dzieki wszystkim Wam za rady. zastosowalem sie do jednej, do tej z odpowietrzaniem. TO BYLO TO!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie uwierzycie, weszlo 5l plynu!!! Godzina spedzona na parkingu przed domem i teraz wszystko jest OK. Buma nie grzeje sie, nagrzewnica chodzi jak powinna. Jest znowu jak bylo, czyli Super. Jednak aby ten stan utrzymal sie na wieki, musze cos zrobic z ta mala nieszczelnoscia w chlodnicy. Dzisiaj byl dosyc upalny dzien. Zrobilem jakies 300km po terenie w tym dwa sprinty z Calibra i Corrado. Finish znacie oczywiscie Wskazowka wychylila sie tylko nieznacznie poza polowe. Jeden problem z glowy. Narazie nic mi sie z nia nie dzieje zlego(moze pozatym, ze jak chce wkrecic ja odrazu z kopyta na wysokie obroty, to zdarza sie jej tak jakby zachlysnac, poczym idzie jak opetana....), ale jak bedzie, to znowu Was odwiedze. Pozdro dla calej ekipy Banditen Motor Wagen. Narka