| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ramzes22 bydgoszcz | 2005-08-20 10:31:01 Przerabial juz ktos zamek centralny w espero na pilota ? Jesli tak to jakiej firmy sterownik uzyl i jak to dziala ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-20 10:47:45 Zamster plus.
Ma dwa kanaly - drugim kanalem otwieram klape bagaznika. Dziala zgodnie z przewidywaniem - wciskam guzik - zamek sie otwiera. wciskam drugi - zamyka. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-08-20 10:58:27 ja ostatnio dałem zmienić centralkę alarmu na nową z nowymi pilotami
dałem 170 zł za centralkę z drugim kanałem + 80 zł za montaż ale jak mówie miałem wcześniej stary zepsuty alarm tak wygląda to co mam klikkkk tyle tylko że przycisk otwierania klapy jest wypośrodkowany [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2005-08-20 11:01:53 ] |
ramzes22 bydgoszcz | 2005-08-20 10:58:33 100zl wychodzi za ten zamek a jak z montazem ? jakies problemy ? ile czasu l ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-20 11:32:04
Montowalem to pare godzin. Musialem przecierac szlaki - szukac odpowiednich przewodow itd... Ostatnio zamontowalem to cudo w audi 80 w mniej niz godzine. W espero zamontowalem pod deska ponad nogami kierowcy. W poblizu masz wiazke ze wszystkimi potrzebnymi kablami, wiec to jedyne rozsadne miejsce. Klape bagaznika trzeba podlaczyc poprzez przekaznik. Jesli znasz sie na elektryce to zrobisz wszystko bez problemu. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-20 12:20:00 O co chodzi z tymi kanałami?
Ja mam taki pilot do centralki-alarmu:
Czy mój alarm ma dwa kanały? Niebieskim przyciskiem otwieram i zamykam auto (automatycznie się uzbraja). Żółty to tylko zdalne włączenie syreny alarmowej. Używam tego gdy szukam auta gdzieś na dużym parkingu np. pod TESCO Też bym kciał klapę na pilota |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-20 12:26:35 Dodatkowy kanal pozwala na sterowanie innymi urzadzeniami - np. klapa bagaznika, moze rowniez sluzyc do zdalnego wlaczania syreny. Byc moze jest u Ciebie mozliwe przelaczenie dodatkowego kanalu tak, aby uruchamial silownik klapy, ale tego sie nie dowiesz bez dokumentacji alarmu. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-20 12:34:46 Dokumentacje mam do alarmu.
Aletam są tylko opisane te funkcje o których pisałem. Nic nie piszę, że można przełanczać kanały. Jak myślisz, Robercie, da się radę odpiąć jakoś ten kanał od syreny po podpiąć pod to klapę? Nie mam schematu alarmu. Jedyne co mam, to instrukcja obsługi i karta gwarancyjna. Alarm był zakładany w dniu zakupu samochodu przez poprzedniego właściciela. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-20 13:22:18 mozliwe ze drugi kanal jest wewnetrznie (niejako "w alarmie") powiazany z syrena. Wowczas nic sie nie da zrobic.
Jesli masz dokumentacje to sprawdz, jakie sa opisy poszczegolnych kabli wychodzacych z alarmu. Byc moze jeden z nich jest wyjsciem drugiego kanalu. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-20 13:38:12 Dzięki Robercie.
Popatrzę dokładnie w papiery jakie dostałem z autkiem, może się uda. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-20 14:28:51 mi sie marzy dodatkowe otwieranie klapy z pilota - super bajer.
ja mam uzbrajanie alarmu/rozbrajanie na jednym i obsluge calego centralnego (zamknij/otworz) na drugim guziku. jeden guzik to jeden kanal ? ![]() |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-08-23 09:47:08
Cwikus - TO SIĘ DA ZROBIĆ !!!!!!!!
Patrząc na to czysto teoretycznie - skoro masz dwa guziki (dwa kanały) to i masz dwa przekaźniki, które sterują funkcjami alarmu (uzbrajanie i centralny). Aby szybko i sprawnie go "przerobić', nalezy dokupić trzeci przekaźnik identyczny jak tamte dwa (chyba, że masz dwa różne - więc o podobnych parametrach). Skoro jednym kanałem (przekażnikiem) sterujesz centralnym zamkiem a drugim kanałem (przekaźnikiem) sterujesz alarmem, należałoby z drugiego kanału (przekaźnika) odpiąć zasilanie wzbudzenia tego przekaźnika (obwód który jest odpowiedzialny za wyzwolenie przekaźnika) i podpiąć go równolegle (zmostkować) z zasilaniem przekaźnika pierwszego kanału. Złącze przekaźnika, które odpowiada za załączanie alarmu lub centralnego pozozstawiamy nie tknięte. Dzięki tej operacji mamy sterowane dwie funkcje (alarm i centralny) osobnymi przekaźnikami ale z tego samego źródła (kanału) i wolne zasilanie przekaźnika drugiego kanału. To "odzyskane" zasilanie drugiego kanału podpinamy pod nasz nowozakupiony przekaźnik, a jego styki robocze podpinamy pod sterowanie zamka klapy. Reasumując jednym kanałem (dzięki połączeniu równoległemu) sterujemu jednocześnie zamkiem i alarmem a drugim "nowym" kanałem sterujemu tylną klapą. Tak to wygląda teoretycznie i jest możliwe do wykonania. Przed rozpączęciem "przeróbki" należałoby dla pewności skonsultować ten "przepis" z jakimś zawodowym elektronikiem (ja jestem z zamiłowania ). Chyba że są wsród nas elektronicy, więc prosze o wypowiedzi na ten temat. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-23 10:08:17 A podłączenie (działające) wygląda tak:
Mój "alarm" ma kabelek, na którym pojawia się masa, jeśli przy otwartym c.z. nacisnę ponownie guzik "otwórz" na pilocie. Przez 1 sekunde na tym kablu pojawia się masa, czyli "minus". Guzik otwierania klapy w drzwiach kierowcy podaje na siłownik klapy +12V. Dlatego do centralki alarmu podłączyłem przekaźnik. Kup przekaźnik "do świateł", np. typ 541 elmot. do złącza 85 przekaźnika podłącz kabelek z centralki alarmu, na którym pojawia się minus przy aktywowaniu funkcji otwierania bagażnika (musisz zajrzeć do instrukcji Twojego alarmu) Do złącz 86 i 30 podłącz stały +12V. a złącze 87 połącz z kablem, który wychodzi z guzika otwierania klapy bagażnika w drzwiach kierowcy. Zasilanie (+12V) wziąłem sobie ze skrzynki bezpieczników (musisz sprawdzić miernikiem, na którym bezpieczniku jest stały "plus" niezależnie od położenia kluczyka stacyjki). W progu obok fotela kierowcy pod plastikowymi osłonami znalazłem kabelek, który biegnie do siłownika klapy. Ma on kolor czerwony z białym paskiem (nie jestem tego do końca pewien), ale takich kabelków jest w wiązce kilka, więc przy pomocy igły wkłuwałem się po kolei do każdego kabelka by odnaleźć ten, w którym po naciśnieciu guzika otwierania klapy pojawiał się +12V. Gdy go odnalazłem - zdrapałem kawałek izolacji, przylutowałem kabelek od przekaźnika i zalepiłem taśmą izolacyjną. Sam przekaźnik zmieściłem pod klapką obok nóg kierowcy. Mam nadzieję że ten opis choć trochę pomoże, a jeśli nie, to każdy elektryk powinien sobie z tym poradzić i to za znacznie mniej niż 200 zł. Autora zapomniałem. |