MotoNews.pl
5 Czujnik klocków (109974/0) - PT

Czujnik klocków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słuchajcie wymieniłem klocki w E36 (tylnie) , chciałem sprawdzić czujnik i przyłożyłęm go do tarczy i nic - kontrolka sie nie zapaliła. A pozatym ręczny jak słabo łapał tak łapie nadal słabo.

Czujniki zużycia klocków hamulcowych działają na zasadzie zwarcia pętli, tzn. w momencie przetarcia kabla (znacznego zużycie klocków) umieszczonego w czujniku zapala się kontrolka okładzin klocków hamulcowych.

A co do hamulca ręcznego, to pamiętaj, że hamulce tarczowe nie odpowiadają za hamulec ręczny. Winne są hamulce bębnowe umieszczone wewnątrz piasty.

[ wiadomość edytowana przez: stern dnia 2005-08-15 15:51:20 ]

Reasumując to wymieniłem nie te kocki co trzeba bo te od tarcz właśnie wcale nie były aż tak zuzyte. Jak mi sie zapali kontrolka wymiany klocków to nalezy wymienić sam czunik takrze bo z tego co piszesz wnioskuje ze ulega on zniszczeniu.A co do klocków bembnowych to musze jechać do mechanika bo nawet takiego fikuśnego klucza nie mam aby to wszystko odkręcić. Jaki wogóle jest koszt klocków tych od ręcznego (oryginał i zamiennik)??

Tak się sklada, że wymieniałem również niedawno te szczęki, ale razem z tarczami, bo były bardzo zużyte. Co do ceny nie wiem dokładnie bo w moim przypadku wymieniałem cały komplet. Mimo wszystko uważam, że nie są to duże sumy.

Pozdrawiam.

dzis wymienialem klocki i czujnik w e30 przod, bez abs.
czujnik 12 zeta, klocki troche wiecej. ten czujnik to przeciez tylko petla z kabelka zakonczona wtyczka.

czy jest możliwość wymiany samego czujnika klocków hamulcowych (przód) w E-32???

tak, jest możliwość wymiany samego czujnika. trzeba klocek wymontować, a reszte zobaczysz. oryginalny czujnik kosztuje ok.50zł.

Cytat:
2005-08-24 17:07:32, krzysiek77 pisze:
tak, jest możliwość wymiany samego czujnika. trzeba klocek wymontować, a reszte zobaczysz. oryginalny czujnik kosztuje ok.50zł.

bo urwał mi się kabelek i komputer pokazuje zużycie klocków i wkurza mnie już ten gong

a orientujecie się może ile kosztują dobre klocki z czujnikiem do E32??