| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
konradkar daewoo espero 1.8 CD Ostrołęka | 2005-08-28 08:24:15 do napisania tego watku sklonil mnie post "awaryjne odpalanie na gazie"
jezeli przyczyna awari benzyny bylo cos innego jak brak paliwa to ok ale jezeli brak paliwa to.. po zapaleniu awaryjnym na gazie popma paliwa caly czas dostaje napiecie i kreci kreci kreci a paliwa nie ma powoli sie zaciera..... wiec nalezy tego unikac a jak juz musiasz to otworz tylne siedziesko do gory (bardzo latewe) dobierz sie do popmki i poprostu wyjmij zlacze (tez latwe tylko aby sie do niej dostac musisz miec wkretak plaski do podwarzenie oslonki zplastiku pompki) jak juz ja odlaczysz jestes juz pewien ze nie bedzie sie zacierala (chyba ze dlugo ja meczyles przy zapalaniu bez benzyny) |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-08-28 09:14:08 Ja bym to gdzieś opublikował |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-08-28 09:43:42 A ja bym zrobił odcięcie pompy po załączeniu gazu. [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2005-08-28 09:54:37 ] |
konradkar daewoo espero 1.8 CD Ostrołęka | 2005-08-28 14:07:46 U siebie zrobilem cos podobnegotylko ze wykorzystalem do tego stykibierne i czynne przekaznika na 12V w chwili przelaczenia na gaz odcina automatycznie pompke paliwa. Ale jak ktos tego nie ma to ma problem w przypadku benzyny. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-29 07:30:44
Dokładnie, tym bardziej, że jest to banalnie proste |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2005-08-29 08:27:23 Też mam przełącznik odcinający pompę z ręki. I tu mam pytanie. Śmigam tak od roku i jakiś problemów z wtryskami nie zauważyłem. Czasami przewija się w internecie stwierdzenie, że wtedy wtryski nie mają chłodzenia. Co o tym sądzicie? Dodam, że zapobiegawczo w dłuższej trasie co jakiś czas włączam pompkę (tak dla spokojności ducha). Odpalanie zawsze na banzynce.
|
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-08-29 09:24:25 A ja w przypadku gdy zaczyna się świecić "diabelskie oko", otwieram puszkę bezpieczników i wyciągam bezpiecznik z obwodu pompy paliwa i problem z głowy. Nie wiem po co jakieś pstryczki elektryczki.
Ostrzeżenie dla gazowników, długa jazda z małą ilością paliwa i długim okresem uzytkowania tych kilku litrów może zaowocować wytrąceniem się wody i innego syfu z paliwa co może doprowadzić do zapchania filtra, zatarcia pompy , uszkodzenia wtryskiwaczy. Sam chyba zatankuję z pół baku i wyjeżdżę by troszkę przeczyścić zbiornik paliwa i przewody, bo od ponad 5 lat jeżdże na gazie i w zbiorniku mam max paliwa do pierwszej kreski(ćwierć zbiornika). |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-29 11:46:22
No mie tłoczy, bo wtryskiwacze są wyłączone, a paliwo wraca do zbiornika, i niepotrzebnie brudzi filtr paliwa Jak ktoś chce sobie założyć przekażniczek na pompie to zapraszam >>>>> TU <<<<< |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-08-29 12:23:36 może to głupie pytanie, ale czy nie jest tak - że ten dzwięk bziuczenia po przekręceniu zapłonu to nie jest właśnie zalanie pompki paliwem? Jeśli tak jest to zapalenie na gazie chyba jej nie uszkodzi, bo nie chodzi w tym czasie na sucho...Jeśli się mylę - poprawcie |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-29 13:26:49 Jak przekręcisz kluczyk to słyszysz takie bziuczenie, i to jest właśnie praca pompki.
Trwa to kilka sekund, po czym pompka się wyłancza. Ponowne włączenie pompki jest dopiero gdy odpalisz silnik. Więc jeśli przekręcasz kluczyk a w zbiorniku jest sucho, to i pompka pracuje na sucho. W takim przypadku pomoże tylko odłączenie 1 bezpiecznika (wspólny z czujnikiem oleju), lub odłączenie kabelków na pompce. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-08-29 13:28:36
Jesteś pewnien że to ten sam obwód, pompa paliwa i czujnik ciśnienia oleju ?? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-29 13:46:22
Jakieś 0,5 roku temu była dyskusja na ten temat. Tu jest schemat:
Z którego wynika, że na bezpieczniku F2 jest czujnik i pompa. Jeśli nie działa czujnik (brak ciśnienia), to nie powinna też pracować pompa. |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2005-08-29 14:09:57 Ja na szczęście / nieszczęście nie mam możliwości w swojej instalce odpalić fury bezpośrednio z gazu.... ale nawet jak bym miał to i tak bym nieodpalał.... "pozorna oszczęność"
Na gaz zawsze przeżucam sobie samemu ręcznie jak widzę że wskazówka temperatury podniesie mi się na pierwszą kreskę - tak jest dla silnika najlepiej.... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-08-30 08:38:44
nie no - to jasne co piszesz, autor tego wątku sugerował jednak, że przy samym kręceniu pompka się zaciera... jeśli w baku jest paliwo, moim zdaniem można spokojnie odp. na gazie. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-30 14:56:45 generalnie gratuluje autorowi przenikliwosci..sam bym na to nie wpadl
dyskusji na temat odcinania badz nie pompy na gazie bylo juz kilka wystarczy wyszukac w archiwum..
a w ogole to juz samo okreslenie "awaryjne odpalanie na gazie" w oczywisty sposob sugeruje ze zjawisko ma miec charakter incydentalny i jest przewidziane tylko na wyjatkowe okolicznosci..mi sie jeszcze w espero nie zdarzylo odpalac go z gazu..moze dlatego ze dosc pozno odkrylem ze moja instalka tez to umozliwia
anyway..chcecie odcinajcie nie chcecie nie odcinajcie wg chodzaca pompa paliwa o ile jest w zbiorniku paliwa nie jest niczym zlym..na benzynie w koncu tez chodzi i jakos sie nadmiernie nie zuzywa gdyby mi juz naprawde sie tak makabrycznie nudzilo zeby robic odciecie pompy to chyba zrobilbym je tylko na okolicznosc zapalenia sie lampki rezerwy |