MotoNews.pl

Pasek rozrzadu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak zmienic pasek rozrzadu gdzie znajduja sie znaki wielkie dzieki

w jakim aucie???

trzeba jakiegos jasnowidza na forum ;] ja przeczuwam ze chodzi o silnik m40 1,6 albo 1,8

w 520 M20 dzieki ale sobie juz poradzilem

W silnikach M20 są dwa rodzaje pasków. Różnią się jednym zębem, jeden ma 127 a drugi 128 zębów. Fabryka wprowadzajac taki stan żeczy miała tylko jeden cel: doprowadzenie do załamania nerwowego mechaników w nieautoryzowanych warsztatach A może ktos zna inne wytłumaczenie?

ta

To cholerstwo trafiło mi się w ostatnie wakacje. Pojechałem do Foty po pasek a tam się pytają ile zębów ma być. Metodą chybił trafił wybrałem jeden, oczywiście nie ten co trzeba. Ale o tym dowiedziałem sie jak chciałem go założyć. Wczesniej, jak zmieniałem paski nikt się o to nie pytał i nie było problemów. Nie wiem jak to wytłumaczyć.

gdzie szukać najlepszego a w miarę taniego kompletu rozrządu do 318 M40 ??

U Misiaka po moich rabatach ok 550 PLN

na allegro : ALLEGRO ROZRZAD !!! - 290 PLN

Nie wiem ile w focie czy wogóle warto dzwonic bo jak zwykle usłyszę pytanie ile zębów albo żeby najlepiej im zanieść te zdjęte części !!

[ wiadomość edytowana przez: nimnul dnia 2005-04-05 09:54:26 ]

Mam jedno pytanie... Po kupnie 3 miechy temu BMW nie wymienilem w niej lancucha rozrzadu... i nie wiem czy mam wymienic... jakie sa objawy jego zurzycia? Jesli w ogole sa?
POZDRAWIAM

Witanko!
Jeżeli chodzi o łańcuch to się go nie wymienia chyba że trze już o obudowę .Tzn. jak skończy się samoregulacja napinacza łancucha.Można powiedzieć że łańcuch jest dożywotni dla silnika---z paskiem jest inaczej trzeba go wymieniać.
Jeżeli nie słychać łancucha to sie nie martw.
ps.nie podałeś przebiegu przy pytaniu.

[ wiadomość edytowana przez: Gregor-W-ch dnia 2005-08-21 23:36:36 ]

moj przebieg to 267000

Lancuch dozywotni dla silnika a to dobre . Lancuch rozrzadu wedlug zalecen producenta wymienia sie co 300000km. Jak bedziesz slyszal taki metaliczny dzwiek w silniku to lancuch ci daje znac ze juz nie chce pracowac w twoim aucie

Cytat:
2005-08-21 23:40:01, MohSETH pisze:
moj przebieg to 267000

jak jestes pewien ze nie ma 2 razy tyle to sie nie martw o lancuch

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-21 23:59:40 ]

NIMUL, a co rozumiesz przez zestaw rozrządu ??

Cytat:
2005-08-22 02:44:32, Buczer pisze:
NIMUL, a co rozumiesz przez zestaw rozrządu ??

pasek, rolki, napinacz

dokładnie , ja zbieram sie bardzo powoli do wymiany ale jak już wymieniać to wszystko. Dziwi mnie tylko dlaczego wszyscy zalecają wymiane paska tak czesto - czytalem tu na forum że ok co 30 tyś - troche to jest śmieszne ( raz do roku ) to glupi Ford ma zalecany pasek co 70 Tyś . No i kwestia tego rozrzadu ktoś kiedyś pisal o tym czy m40 ma rozrząd kolizyjny czy nie - temat nie zostal zakończony a chce wiedziec czy jak przegnę pałę z wymianą paska to czy bede wyrywal zawory z tłokó czy nie

Cytat:
2005-08-22 08:31:44, NIMNUL pisze:
dokładnie , ja zbieram sie bardzo powoli do wymiany ale jak już wymieniać to wszystko. Dziwi mnie tylko dlaczego wszyscy zalecają wymiane paska tak czesto - czytalem tu na forum że ok co 30 tyś - troche to jest śmieszne ( raz do roku ) to glupi Ford ma zalecany pasek co 70 Tyś . No i kwestia tego rozrzadu ktoś kiedyś pisal o tym czy m40 ma rozrząd kolizyjny czy nie - temat nie zostal zakończony a chce wiedziec czy jak przegnę pałę z wymianą paska to czy bede wyrywal zawory z tłokó czy nie

ja na tym forum wyczytałem że 40-60tyś.
Cytat:

No i kwestia tego rozrzadu ktoś kiedyś pisal o tym czy m40 ma rozrząd kolizyjny czy nie - temat nie zostal zakończony a chce wiedziec czy jak przegnę pałę z wymianą paska to czy bede wyrywal zawory z tłokó czy nie

tak

Cytat:
Lancuch rozrzadu wedlug zalecen producenta wymienia sie co 300000km

A nie co 500.000
Mi tak mówili i dlatego spokojnie sobie jeżdze, a żaden metaliczny dzwięk nie dobiego spod maski.

Cytat:
2005-08-22 17:50:42, BeeMWe pisze:
a żaden metaliczny dzwięk nie dobiego spod maski.

czyli jeszcze nie pora na wymiane nawet jak masz te 300 tys

Zestaw naprawczy rozrządu do silnika 2.0 M20 12V - 170zł.
W skład wchodzi pasek GATESA, i rolka napinacza SKF. Jak dla mnie dwie świetne firmy jeżeli chodzi o rozrząd.
Więc NIMUL skąd ci się wzięło 550zł po rabatach ?? Nawet jak masz 3 rolki to będzie 260zł - 280zł. Więc jak dla mnie prosty wybór.

PS. Obceń TO