| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2005-09-09 10:35:03 Witam Grono,
czy to jest technicznie mozliwe abym do mojej A2.6 kombi bez klimy, zaszczepil jakas kupiona uzywke z innej bestii? pzdr m. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-09-09 10:49:47 Gdzieś już ktoś tu próbował - poszperaj w archiwum
Ponoć to nie zdrowe dla kieszeni i dla nerwów - lepiej sprzedać i kupić z klimą. |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2005-09-09 11:53:59 Dzieki. No wlasnie przejrzalem wszystkie watki z 'klima' i nie natrafilem na taki post.
pzdr |
majkel-europe Opel Omega B Caravan Sanok | 2005-09-09 15:34:37 [ wiadomość edytowana przez: majkel-europe dnia 2005-09-12 10:03:27 ] |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-09-09 18:53:00 Majkel, ja cię bardzo proszę, to, że się czujesz europejczykiem, nie upoważnia do traktowania własnego języka jak kupy gówna.
Czytanie twoich postów przypomina mi co prawda "Konopielkę " Redlińskiego, ale to była tzw "litientia poetica", zmiłuj się i odśwież nieco zasady ortografi, bo czytać hadko. |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2005-09-12 07:35:42
Słuszna uwaga, bardzo słuszna. |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-09-12 08:13:33
ja też pamiętam, że niedawno było.......!!!!! |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-09-12 08:49:51 |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-09-13 00:39:30 Szanowny i wielce sympatyczny Panie Sołtysie, żeby nie było że się tylko do nowych czepiają, to "mnóstwo" bo "mnogo" , no i tak raczej tylko dla sprawienia sobie przyjemności nie "dieńgow" tolka "dienieg" , |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-09-13 07:07:36 ![]() |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2005-09-13 12:39:04 Dziekuje Panowie.
Nie zdawalem sobie sprawy, ze ta przekladka klimy to tyle klopotu. No to jestem w kropce. Obecne moje auto jest w za dobrym stanie (czyt. za duzo kasy wlozylem) zebym sie go teraz pozbyl. Po kupnie identycznej Omy, no moze 3.0 ale z klima czekac mnie beda identyczne wymiany/naprawy. Taniej chyba wyjdzie jak kupie jakas cala 2.6 i po wyjeciu klimy zostawie sobie reszte na czesci (pomysl o tyle glupi, ze oprocz wolnego pokoju w mieszkaniu na 2-gim pietrze, nie mialbym jej gdzie "zaparkowac") Milego dnia. |
OMENATOR OMEGA & SENATOR Lębork | 2005-09-14 00:34:55 Ja mieć Opel Omega A 2,6 Caravan bez klimy.
Ja właśnie klime i inne rzeczy od innej bestyii wsadzam do mojej Omy. CZy kogoś to interesuje? NIe piszę odrazu bo przed chwilą miałem już napisane prawie wszystko i mi się komputer zaciął i mi się wszystko sakasowało. Dlatego napiszę coś jeżeli ktoś będzie chciał, bo po co mam na marne pisać. |
Gudzy Omega B X20XEV Szczytno | 2005-09-14 09:53:35 Na pewno nie bedzie na marne, komus sie przyda, mnie zwlaszcza interesuja te inne rzeczy Jak opis bedzie w archiwum to na 100% ktos skorzysta wczesniej czy pozniej. |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2005-09-14 10:22:53 Czekam z niecierpliwoscia, Omenator
pzdr |
OMENATOR OMEGA & SENATOR Lębork | 2005-09-16 01:36:56 Jeżeli kupisz cały zestaw z całymi wiązkami to nie ma żadnego problemu aby założyć tę klime do OMEGI.
Potrzebny będzie cały nadmuch z parownikiem bo normalnie w 2,6 jest nadmuch bez parownika oraz bez obiegu wewnętrznego. Obieg wewnętrzny włącza się za pomoca tego samego podciśnienia które przełącza Dual Ram. Tak więc te przewody do podciśnienia też byłyby potrzebne. Potrzebny jeszcze radiator klimy, wentylator, kompresor , wszystkie przewody ciśnieniowe z kondensatorem. No i pasek który będzie napędzał sprężarkę. No i najażniejsze całe okablowanie. Jezeli ktoś da radę wyjąć te kable to taką klimę można kupować. Czym różni się nadwozie. Brakuje przelotu z komory silnika na przewody do nagrzewnicy. W wersji z klimą istniejącym przelotem jaki jest w twojej 2,6 leci czynnik chłodzący klimy a do ogrzewania przewody idą nieistniejacym u ciebie przelotem. Na szczęście w miejscu w którym trzeba zrobić przelot jest wytłoczenie w kształcie uszczelki więc zrobienie tego to pestka. Dzisiaj sam to robiłem. Brakuje również przelotów w tunelu nad skrzynią przez które wylatuje skroplona woda. To też dzisiaj zrobiłem bez problemu. Jednak nie obejdzie się przy zakładaniu klimy bez poważnego rozkręcania deski rozdzielczej a może nawet wyjęciu silnika (jeżeli chce się zrobić tak aby było jak oryginał). Co robię ja. Ja mam na tyle dobrą sytuację że nie musiałem kupowac klimy i jej kompletować bo kupiłem całego Opla Senatora B 3.0 24V. Ja przekładam wszystko co tylko się da, a nie tylko klimę. Jednak ja to robię sam a pomyśl sobie ile zabulisz jak to komuś zlecisz. Tobie radzę kupić klimę od Omegi zwykłą manualną a na pewno nie z Senatora bo całego okablowania klimy dwustrefowej z wiązek chyba nikt nie wyplącze. Przeszczep klimy jest bez problemu możliwy. |
OMENATOR OMEGA & SENATOR Lębork | 2005-09-18 10:42:57 No i napotkałem kolejny, mniejszy problem przy zakłądaniu nawiewu z klimą do Omegi 2,6 bez klimy.
Całe wygłuszenie ściany czołowej za silnikiem oraz tunelu jest inne tzn grubsze. Wkłądam nadmuch a on nie chciał wejść. Wygłuszenie jest grubsze w wersji bez klimy bo zapewne nawiew jest mniejszy. Wsadziłęm wygłuszenie z Senatora i dało się zamontować. DLatego do zestawu klimy jeszcze potrzebne wygłuszenie. |