Do posiadaczy automatów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj przy okazji drobnych robótek, znalazłem rurkę swobodnie sobie wiszącą. Jako, że nie lubie jak mi coś wisi po nitce do kłebka i doszedłem do... skrzyni biegów. Wychodzi ona (ta rurka) z króćca na górze skrzyni i .. no właśnie.... Nie wierzę żeby żółtki by zapakowali ok 1 mb rurki tylko po to żeby po przejściu przez całą długość komory silnika, sobie swobodnie wisiała. Jak dla mnie, drogi koniec powinien byc gdzies wetkniety i tu zagadka -gdzie?

Oto zdjęcie tej podejrzanej rurki (ten srebrny gwint obok to śruba której użyłem jako wskaźnika):

I tu prośba do kolegów automatowców., Czy mógłby któryś zajrzeć u siebie gdzie ta ruka dochodzi? W ostateczności potwierdzić, że jest top coś w rodzaju odmy i faktycznie ma wychodzić donikąd...

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-08-14 19:30:35 ]

daj mi czas do jutra - dziś już ciemno...

Panowie, myślałem że choć odrobinę znacie się na motoryzacji ...

Ta rurka z naturalnych przyczyn powinna być podłączona do układu elektryki szyb. Odczyt prędkości obrotowej przekłani hydrokinetycznej trafia do osobnej jednostki sterującej i tam na podstawie dodatkowych odczytów z czujników: temp. powietrza, nasłonecznienia i średniej wielkości opadów z ostatnich dwóch lat, dobiera optymalne uchylenie szyb w aucie w odniesieniu do prędkości jazdy ...

A tak na serio to, muszę sprawdzić w służbowych automatach

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2005-08-15 12:16:20, SpeedR pisze:
A tak na serio to, muszę sprawdzić w służbowych automatach :-

W takich automatach jakimi Ty się poruszasz, to można co najwyżej sprawdzić jaka jest jakość plastików przykrywających wszystkie elementy silnika i skrzyni biegów.

Cytat:
2005-08-15 12:50:16, piotr_ek pisze:
W takich automatach jakimi Ty się poruszasz, to można co najwyżej sprawdzić jaka jest jakość plastików przykrywających wszystkie elementy silnika i skrzyni biegów.

... i ew. ilość i treść naklejek ostrzegawczych

cholera Navi, u mnie też ta rurka jest... ja tam mam zły dostęp bo jest sprężarka klimy, a rurka zapętla się przy parowniku i później gdzieś znika w komorze silnika (chyba idzie wzdłuż podłużnicy) - jak ją trochę pociągnąłem to wychodzi bez oporów (tak 10-15cm) nie wyciągałem jej więc - ale prawdopodobnie i u mnie nigdzie nie jest przyczepiona

co to jest za rurka???

No! Panowie i Panie,
Co to za rurka?
Przecie nie pojadę do serwisu żeby się zapytać...

i mnie to zaciekawiło.. jutro sprawdzę u siebie, ale póki co to się jeszcze za wymiane oleju zabrac nie mogę bo się troche boję..
najlepiej powierzył bym te prace Elhopinowi bo był chyba przy wymianie obecny w ASO.. ale kiedys bedzie trzeba sie w koncu zabrac i to lepiej wczesniej niz pózniej..

spokojnie sam dasz radę - to łatwiejsze niż zmiana oleju, no chyba ,że jesteś bardzo proekologiczny i wiesz, że nie można zużytym olejem podlewać trawnika

aha i sprawdź nam tą rurkę - jak i u ciebie sobie gdzieś tam się pałęta nigdzie nie podczepiona to lepiej to zostawić jak jest

jest tak jak myslisz ta rurka to coś w rodzaju odmy i idzie dokładnie do nikąd ,u mnie jej koniec jest wcisnięty pod zbiorniczek wyrownawczy

czyli zostawiamy w spokoju - thx!

Artek, przyłączam się do podziękowań.
Krótko po wojskowemu,

panowie to jest rzeczywiście ospowietrzacz jakiś przy skrzyni biegów.. pytałem mechanika. wybaczcie że tak póżno odpisuje.. ale pocieszy was pewnie drodzy koledzy fakt że i u mnie wisi taka rurka...

chciałem napisać "odpowietrzacz" oczywiście także wszystko ok..