MotoNews.pl

Nowe fele i problemik;)!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Założyłem nowe uzywane fele 16" GM opel i jest taki mały problemik... Przy 80-95km/h odczuwam vibracje na kierownicy, ale co dziwne nie na boki (tak jakby to były źle wyważone koła) lecz ogólne góra dół i boki... Dziwne to jest... Wulkanizator mówił, ze z racji tego iz mam uzywane oponki po 5.000km musze jeszcze raz wywazyc koła... Przejechałem moze jakis tys. Aha i przy hamowaniu z ok. 120-130km/h kierownica vibruje na boki... Powyzsze objawy nie zdarzaja sie cały czas lecz w miare czesto...
Pozdrawiam!

Moze ktoras jest krzywa i ma bicie gora dol, albo ktoras opona ma bicie gora dol. Zakladajac opony na fele nie kazdy ma maszyne ktora tez sprawdza bicie gora-dol. Na poczatek sproboj kola z przodu zamienic z tylnimi, jak nie pomoze to do zakladu co wywaza niech sprawdzaja.
Drgania kierownicy przy hamowaniu z wiekszych predkosci 100-120np. moga tez byc wywolane krzywymi tarczami hamulcowymi, ale jak nie miales tego przed wymiana felg to tarcze odpadaja.

[ wiadomość edytowana przez: Lendio dnia 2007-03-15 12:04:18 ]

Zobacz też zawieszenie przednie, ja tak miałem jak wymieniłem na nowe felgi i zarazem szersze kapcie, wtedy zacząłem odczuwać (i to sie chyba nazywa) łącznik drążka kierownicy czy jakoś tak były ogromne luzy - wymiana części pomogła.

ja tam stanwiam na coś innego. opony trafiły do odsprzedaży dlatego ze im cos dolegało. w tym wypadku osoba która montowała opony na felgi zauwazyłaby krzywizny felg, ale niedyspozycję opon jest trudno dojrzeć a wiec przypadłości (ugadane z wulkanizatorem):
sa lekko zhamowane (wymiana nic nie da sie zrobic)
sa poząbkowane (3 tys i wywazenie powinno pomóc)
źle były przechowywane (smietnik)
pozdr

Opony z niemiec... Po bokach maja jeszcze te włoski... Hmm... Pojeżdże jeszcze troche i pojade wyważyc... Zawieszenie idealne jest, tak powiedzieli w ASO... Fele raczej proste, bo prosiłem by szczególną uwage na to zwrócili i mówili, ze spoko... Na stalówkach nic nie było... Drgania nie sta widoczne gołym okiem lecz odczuwalne delikatnnie w rece trzymajacej kierownice, bo nie jeżdże przepisowo - rączki na 14:50!

w moim przypadku pomogła wymiena pierscieni centrujących w felgach.

Czesc, to ze opony maja wloski po bokach to nie znaczy ze sa dobre, takie drgania moga byc wywolane przez wytartą bardziej w pewnym miejscu plaszczyzne jezdna na oponie, po prostu przychamowane.