MotoNews.pl

Sekwencja a klimatyzacja - problem ponad miarę gaziarzy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Zaobserwowałem dziwny problem w swojej instalce ( OMVL Dream , wtryski Fast ).
Otóż w trakcie pracy klimatyzacji, instalka odmawia współpracy, silnik sie "dusi", brak jest mozliwości rozpędzenia autka powyżej 90 km/h.Podobnie ma sie rzecz w trakcie postoju - nie przełącza na gaz. Gaziarze stwierdzili iz ciecz przepływająca przez reduktor nie ma wystarczającej temperatury a co za tym idzie reduktor nie ma możliwości uruchomienia się ....
W trakcie dłuższej jazdy z wyłączoną klima problem w 100 % zanika.
Gaziarze ( Expert Roczniak Tarnów z filią w N.Saczu ) przedstawili mi cały katalog potencjalnych usterek - padnięty termostat, uszczelka pod głowicą, uszkodzona klimatyzacja, uszkodzona pompa wody itp.............
Uznali swe dzieło za całkowice sprawne i problemy zrzucili na uszkodzenie w pojeździe całkowicie niezależne od instalacji gazowej.
Nadmienię iż jazda na benzynie - 100 % ok, nie zauważyłem żadnych niepokojących problemów z temperaturą...........
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał może podobny problem lub może mi przybliżyc tę jakże dziwną korelację pracującej klimy i odmawiającego posłuszenstwa gazu..........................??????????

Ciekawy problem! Juz mi sie nawet nie chce komentowac postepowania Gaziarzy! Nie dziala poprawnie i koniec, jak nie chca powalczyc i opanowac tematu to niech to dziadostwo wymontuja i zwroca pieniadze - towar niezgodny z umowa wada ukryta od samego poczatku i do widzenia. A co do faktycznego powodu twoich problemow to sytacja nie wyglada klarownie. Mam w pamieci problem z samochodem po wlaczeniu klimy ale w tamtym przypadku cos nie tak bylo z elektryka po prostu za duzo klima pobierala pradu i problem wystepowal na gazie jak i na benzynie(zdecydowanie slabsze objawy na benie - nierowna praca na wolnych obrotach). Ja na twoim miejscu podjechalbym do ludzi ktorzy naprawiaja klime wypytal co moze powodowac takie objawy tylko podczas gazu. Z doswiadczenia wiem ze czesto samochod na benzynie dziala idealnie ale jednak gaz pokazuje jakies drobne mankamenty i nie dziala poprawnie. Po prostu szybciej wyskakuja jakies poczatkowe (najczesciej drobnostki) usterki w pracy silnika przez co sie utarlo ze lpg niszczy silnik. Pozdrawiam zycze powodzenia i czekamy na wiesci....

też miałem kiedyś taki problem z fordzikiem scorpio.Autokalibracja i tworzenie mapy przebiegało bez zarzutu, no ale latem co tydzien miałem klienta u siebie bo mu auto nie jezdzi jak włączy klimę.Rozwiązanie okazało się nad wymiar błahe, po prostu wykonałem autokalibrację przy włączonej klimie i na biegu i hamulcu (bo to automat był), i po sprawie.Proponuję spróbować albo podsunąć problem Twojej gazowni

Naprawione !!!!
Istotą problemu okazało sie niewłaściwe wpięcie reduktora do układu chłodzenia. W momencie uruchomiemienia klimy, zamykał sie obieg, reduktor nie pracował i stąd problemy.
Gość jednak zachował klasę i potrafił przyznać się do swego ewidentnego błędu ( usłyszałem magiczne słowo "przepraszam" )
Cała operacja ponownego ,tym razem właściwego wpięcia reduktora zajeła 30 minut................
I jest oki......