-

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-14 22:20:01 ]

kurde czarny to powinien być właśnie masowy, tak mi się coś zdaje.....

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-14 22:20:14 ]

jeśli chodzi o antene "szybową" to ona ma wzmacniacz (powinien być dgdzieś pod głośnikiem od pasażera ten mały przy szybie) czarny to masowy
jak chcesz mieć podtrzymanie to musisz żółty z czerwonym zamienić (w kostce)

[ wiadomość edytowana przez: arvax dnia 2005-09-06 12:18:25 ]

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-14 22:20:29 ]

to pociągnij mase od blachy samocodu

Może radyjko powinno mieć podaną dodatkowo mase na obudowe a Ty ją dałeś przez antenę co mogło uszkodzić wzmacniacz lub wprowadzać zakłócenia.

jedyna rada wal na ZLOT tam Ci każy pomoże

KOLEGO MASA IDZIE PRZEZ ANTENE I TO JEST GUT NIE CIĄGNIJ DRUGIEJ MASY KOSTKA BO RADIO BEDZIE SIE GRZAŁO I JE SPALISZ, MASA IDZIE LABO PRZEZ ANTENE ALBO PRZEZ KOSTKE I JUZ.

PZDRAWIAM CMATT

Witam!!!

Kolego! według mnie mase powinieneś mieć podłączoną do radia przewodem a nie kablem antenowym . Biorąc pod uwagę przeciętne radio samochodowe jest zabezpieczane bezpiecznikiem 10A , i to 10A będzie Ci "zasuwało" do radia od anteny ekranem kabla koncentrycznego (który defacto służy zupełnie do czegoś innego niż zasilanie odbiornika) dorobić kabelek masowy do radia to chyba żaden problem i nie ma się co nad tym rozwodzić .

Kabel który idzie razem z koncentrykiem do anteny(wzmacniacza) to jest jego zasilanie (+12V) podawane z radia w momencie jego załączenia w przeciętnym radio max. 300mA . W różnych modelach omegi w różnych miejscach jest wzmacniacz ( np. u mnie w kombi - znajduje się w podstawie anteny) po co mieliby ciągnąć mase "na dach" do anteny jak tuż pod nią , jest świetny punkt masowy.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-14 22:21:57 ]

No własnie brązowym, coś kojażyłem ale sprawdzić mi się nie chciało
Co do masy na obudowe to niektóre radyjka tego wymagają. Mam teraz Clariona i bez podłączenia masy na obudowe nie rusza.