Nie załącza sie wentylator :((

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, byłem dzisiaj w Auto Specu, podlaczylismy kompa i wszystko niby gra ( wielkie dzieki za niezly rabacik ).
Otoz problem polega na tym , iz wentylator chlodzenia silnika sie nie zalacza bynajmniej na 1 bieg.2 biegu nie sprawdzalismy ,poniewaz nie chcielismy przegrzac silnika.Sprobowalismy ruszyc wentylator na krotko i 1 bieg nie zalacza zas drugi dziala.Czy ktos moze podpowiedziec gdzie szukac ewentualnie przyczyny?
Klimatyzacja gdy jest wlaczona zalacza idealnie wentylator choc niewiem czy dziala on wtedy na 1 czy 2 biegu.

Dziekuje z gory za pomoc.

Pozdrawiam

PRZEKAZNIK WENTYLATORA 340 ZŁ
niema zamienników !!

Nie strasz mnie dzwoniłem do sklepu w razie gdyby to wlasnie przekaznik byl trafiony cena od 80 do 150 zł. Lecz jakos mi podpada aby to on wlasnie byl uszkodzony, poniewaz o dziwo przy wlaczonej klimatyzacji wentylator chodzi.

Pozdrawiam

JAK MASZ DOSTĘP PO 150 to to ja odkupie po 200 zł ! klima tam ma osobny stycznik !
czytaj pare postów niżej !!!

Jutro powinno sie okazac co sie wlasciwie stalo.
Z wszystkich postow nie wynika jednoznacznie ze jest to wina przekaznika.Jak czytam nawet jakis kabelek mogl sie przerwac i mamy problem choc moze wlasnie to bedzie ten slawny przekaznik.

p.s. namiary na sklep:

Ford Gdynia
Slaska 51
tel 0 58 621 69 39

Pozdrawiam

Witam, musze Kamili przyznac racje.Padl przekaznik wentylatora.
Jest on dwucewkowy, cewka na klime zalacza zas na wentylator nie.
W sklepie 223 zł lecz poszukam gdzies uzywki badz jutro sie bujne na gielde do Chwaszczyna.Najlepsze jest to ,ze cewki nie sa popalpne a przejscie jest.Moze by tak go do elektronika jakiegos dac ??

Pozdrawiam

Cytat:
2005-08-20 11:21:28, Presso pisze:
Witam, musze Kamili przyznac racje.Padl przekaznik wentylatora. Jest on dwucewkowy, cewka na klime zalacza zas na wentylator nie. W sklepie 223 zł lecz poszukam gdzies uzywki badz jutro sie bujne na gielde do Chwaszczyna.Najlepsze jest to ,ze cewki nie sa popalpne a przejscie jest.Moze by tak go do elektronika jakiegos dac ?? Pozdrawiam

Cewki z wierzchu mogą nie być popalone, przejście też może być. Nie wiem dokładnie jak jest zbudowany ten przekażnik ale przypuszczam że zasysa jakiś trzpień, myśle że uzwojenie w środku może być przepalone i nie jest w stanie zassać tego trzpienia. Daj pierwszemu lepszemu elektrykowi co przewija silniki. Odwinie uzwojenie, policzy zwoje (niech pamięta o poprawnym skręcie przy zwijaniu) i da nowe uzwojenie, koszt wyniesie cię rzędu 30-40zł. Ja w motorze mam taki przekaźnik który załącza rozrusznik, za tyle miał mi to znajomy elektryk zrobić ale za niewiele wiecej kupilem używke.

Witam, okazało sie ,ze znajomy jest elektronikiem i dalem mu do analizy trafiony przekaznik.Padla ewidentnie cewka.Zrobilismy na probe "podrobke przekaznika" czyli odlaczylismy uszkodzony ten na wentylator i podlaczylismy zwykly 40 A przekaznik.Po podaniu pradu i jeden i drugi przekaznik dziala.Pozostaje dopracowanie aby w aucie takze dzialalo.Jezeli sie uda to dam znac.Najlepsze jest to ,ze po otwarciu przez niego tego przekaznika za ,ktory wolaja sobie od 200 zł wzwyz okazalo sie ,ze czesci uzyte do jego zrobienia kosztuja moze jakies 10 zł lol

Pozdrawiam

Kwestia nazewnictwa. Wszystko ze znaczkiem Motorcrafta miewa zaporowe ceny.

Tutaj akurat jest jeszcze lepiej , nie ma wzmianki o produkcji przez Motocrafta lecz widnieje znaczek FORD lol

Pozdrawiam

Jak chcesz to dam Ci parę obudów przekaźników z takim znaczkiem. Dużo + VAT za sztukę.

Witam, juz po wszystkim, udalo sie naprawic przekaznik kosztem 5 zł )
Tak jak pisałem wczesniej ,odlaczylismy uszkodzona cewke z obiegu i podlaczylismy zwykly 40 A przekaznik.Wszystko teraz dziala.
Jakby nie patrzył 230 zł min zaoszczędzone lol
W tej chwili wentylator działa nastepująco gdy zalaczona klima wlacza 1 bieg wentylatora i caly czas pracuje, bez klimy gdy silnik sie nagrzeje do odpowiedniej temperatury takze wlacza 1 bieg wentylatora , 2 biegu nie dalem rady jeszcze sprawdzic( tzn napewno dziala lecz sterowanie jeszcze go nie potrzebuje widocznie) lecz z tego co udalo mi sie wyczytac zalaczy on sie tylko w przypadku gdy temperatura bedzie bardzo wysoka.

Dzieki i Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Presso dnia 2005-08-21 12:38:43 ]

No dobra mądre głowy... do wczoraj mój wentyl chodził bez zarzutów, uruchamiał się na literce O (napis NORM z dołu do góry).
Jakież było moje zdziwienie kiedy stałem w centrum berlina i wskazówka weszła na czerwone pole... Diagnoza - wentyl nie chodzi. Dojechałem do stacji, wystudziłem się i jechałem dalej na pograniczu NORM i CZERWONEGO...

I od czego zaczac sprawdzanie ?? Czy już naraziłem silnik na przegrzanie, czy trzeba by tak jechac całe mnóstwo kilometrów...

POCZYTAJ POSTY Z OSTATNIEGO TYGODNIA !!!
1 . czy jak podłączysz wiatrak bespośrednio do aku to czy działa ?

umnie są inne , inaczej zbudowane przekażniki bynajmniej jak rozmawiałam z PRESSO
może je bardziej elektrycznie zmodyfikowali ?!
Z nim porozmawiaj !

Nie sadze abys miala inny przekaznik choc niewiem , z ktorego roku masz autko.

Pozdrawiam

No szlag by to trafił dzisiaj zlokalizowałem ten sam problem co Presso....możesz mi powiedzieć który to przekaznik i gdzie on jest ...może gdzieś znajdę taki