Rozłączony wtyk pod maską - Omega A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Okazało się, że od dłuższego czasu (tj. od początku) jeżdżę z rozłączonym wtyczką pod maską. NIe wiem do czego to jest, więc nie chcę ryzykować podłączenia, w końcu poprzedni włąściciel (chyba) w jakimś celu to rozłączył.
Patrzyłem u innych Omeg i w każdej jest to podłączone, ale właściciele nie potrafią mi powiedzieć do czego to jest potrzebne.

Wizyta u mechanika - " Skoro jeźdź na rozłączonym i nie ma żadnych problemów to ja bym tego nie podłączał. "

Panie i Panowie, powiedzcie cóż to jest, i czy mogę bez obaw to połączyć.

Zdjęcie1
Zdjęcie2

p.s. Naprawdę się na tym nie znam

Ktoś widzi te zdjęcia?

Nie można wyświetlić tych zdjęć...

foto1
foto2

W EPC znalazłem podobną wtykę oznaczoną jako "przełącznik temperatury;zespolony układ klimatyzacji"

Teraz znalazłem drugą "okablowanie zespołu dmuchawy"

niby podobne

nie pytaj nie wiem

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-08-26 15:32:01 ]

sonda lambda

Nie no ja niemoge jezdzic z odlaczona sonda lambda no normalnie tylko pogratulowac.
Ps a czy ciezko bylo sprawdzic do czego jeden kabelek idzie zaraz bys wiedzial.
Pewnie teraz caly czas ci sie pali kontrolka silnika no chyba ze masz gass i jakis mondrala zalozyl oklamywacza ale i tak niezly z niego byl majster

Ja jak u siebie odłącze sonde to nie ma różnicy w pracy silnika na benzynie, na gazie jest (inst II generacji). Kontrolka się nie zaświeca. Kiedyś sprawdzałem z ciekawości. Ale według mnie ta wtyczka powinna być podpięta. Dany79 podepnij ją i zobacz.Jak się zapali kontrolka check to zczytaj błędy.

Najpierw trzeba wiedziec poco jest taki element jak sonda lambda.
Po drugie trzeba wiedziec dlaczego gass II gen sie zgubi po odlaczeniu sondy(zasada dzialania)A potem mozna pisac ze sie dzieja takie a to takie rzeczy.
Spytaj sie PiotraS co sie mu stanie jak on to rozlaczy to on ci powie.I powie co sadzi o gassie.
Instalacja gassowa jest wcinka w firme i sa rozne konstrukcje dolozone Wiec niedziw sie ze to sie dzieje a to nie.
Bo jak odlaczysz sonde na benie to zaraz wyjdzie kontrolka a silnik dalej bedzie pracowal spokojnie tylko zrobi sie mul

Wiem po co jest sonda, i wiem czemu gas II generacji się gubi po jej odłączeniu. Napisałem że sprawdzałem z ciekawości co się stanie po jej odpięciu. Mam gaz i nie dziwi mnie to że kontrolka check się nie zapala po odpięciu sondy.

pzdr.

Cytat:
2005-08-26 18:38:18, SENATOR pisze:
Nie no ja niemoge jezdzic z odlaczona sonda lambda no normalnie tylko pogratulowac. Ps a czy ciezko bylo sprawdzic do czego jeden kabelek idzie zaraz bys wiedzial. Pewnie teraz caly czas ci sie pali kontrolka silnika no chyba ze masz gass i jakis mondrala zalozyl oklamywacza ale i tak niezly z niego byl majster

Senator,
Tak zdeprymowałeś kolege swoją wypowiedzią że się nie odzywa....

Nikt mnie nie zdeprymował zdarza się że nie mam czasu codziennie przeglądać forum.

I wracając do tematu, to przyznaje się - nie wiem do czego służy sonda lambda, nie mam pojęcia czy mój gaz jest II generacji i nie pali mi się żadna kontrolka. I wogóle nie bardzo wiem o czym mówicie żebym zczytał błędy (gdzie i jak ? )

W końcu nie każdy musi się na tym zanć, jak nie wymagamy od wszystkich żeby wiedzieli co to są całki lub dolania wialnia kłosownika-żubrownika itp.

Co mogę powiedzieć więcej o rozłączonym wtyku:
Na jednej wtyczce znalazłem napis " P.E.D. ", nie mogłem dojśc gdzie idą kable, bo ciągle się w nich gubie i chyba trzeba będzie zjechac z tym na kanał bo schodzą gdzieś nisko. Nawet jeśli znajdę już gdzie dochodzą, to i tak prawdopodobnie nie będę wiedział co to za część i jedynie kolejne foto, będe zmuszony wrzucić.
Poza tym, moja omcia ma założony LPG, ale nie w kraju, to potwierdził już nie jeden gazownik. Bez problemu jeździ mi na gazie i benzynie (na rozłączonym wtyku).

Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś info to pytajcie, postaram sie odpowiedzieć. I nadal liczę na wasza pomoc...

Nie no Dany79 twoja szczerość i lenistwo mnie poprostu rozbraja
Cytat:
I wracając do tematu, to przyznaje się - nie wiem do czego służy sonda lambda, nie mam pojęcia czy mój gaz jest II generacji i nie pali mi się żadna kontrolka. I wogóle nie bardzo wiem o czym mówicie żebym zczytał błędy (gdzie i jak ? )

moja propozycja żyj dalej w błogiej nieświadomości mniej wiesz - mniej zmartwień po co ci to wszystko wiedzieć ( wyszukiwarka a na cholerę ona potrzebna na tym forum ) szczera rada jedź do mechanika bo mnie krew zaleje.
Cytat:
Nawet jeśli znajdę już gdzie dochodzą, to i tak prawdopodobnie nie będę wiedział co to za część i jedynie kolejne foto, będe zmuszony wrzucić.

to po co pytasz - cholera chyba mam zły dzień
Kolego jeżeli w piekarni pytasz się jak się robi bułeczki to musisz wiedzieć co to jest mąka.
Howg

spokojnie, kolega Dany79 mając ome powoli do wszystkiego dojdzie, a za 2 lata to już bedzie potrafił całą ome rozebrać i bedzie znał sie doskonale na każdym elemencieja to jak miałem ome na poczatku to wogóle nie wiedziałem po ki ch*j ta sonda

ps. moze już masz uwaloną sonde,albo to jest nówka a jeszcze nie podpiętapodłącz tą sonde i jedź do gaziarza i niech Ci "ewentualnie" wyreguluje instalke

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-08-29 13:45:13 ]