Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Buba030 Płock | 2005-08-31 11:07:22 Krótkie pytanie:
Czy wymieniając amortyzatory w przednim zawieszeniu trzeba później regulowac zbiezność kół ![]() ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-08-31 11:27:42 krótka odpowiedź:teoretycznie tak,praktycznie nie ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-08-31 13:25:42
Stosunkowo niedawno wymieniałam amory z przodu i z tyłu. Zbieżności nie ustawiałam i jak do tej pory wszystko działa bez zarzutu. W między czasie trafił mi sie bezpłatny przegląd autka i amorki + zbiezność wyszły na 5 z plusem. |
![]() Don_Ulung ESPERO 1.5 Warszawa | 2005-08-31 13:32:29 Ja wymieniałem amorki razem ze sprężynami już jakiś czas temu i nie ustawiałem zbieżności. Jak dotąd nie zauważyłem żadnych przykrych konsekwencji: nic nie ściąga, opony zużywają się równomiernie. ![]() |
Buba030 Płock | 2005-08-31 14:06:54 Czyli można wymieniać i nie ustawiać zbiezności ![]() ![]() ![]() Pare złotych zostaje w kieszeni.... ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-08-31 14:56:34 Ano zostaje(choć to zależy w jakiej części Polski) od 40 do niemalże 100 PLN.
Natomiast przy wymianie końcówki drążka kierowniczego zbieżność to MUS !!!, ale to inna bajka ![]() [ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2005-08-31 15:03:40 ] |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2005-08-31 18:12:19
Jednak raczej tak przecież przy wymianie wszystko jest odkręcane i nikt nie da gwarancji że nic się nie rozreguluje - lepiej nie oszcz ![]() |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-08-31 20:07:53 A ja zmieniłem amorki i koncówki i pojechałem na zbieżnosc. Wg aparatury auto ucieka w prawo o 4m na odcinku 1km. Geometra mi powiedział ze mam przesuniety wahacz o 4 mm do tyłu. sposób naprawy- naciąganie. ![]() ![]() |
marcin2 gdynia | 2005-08-31 21:04:34 generalnie warto sprawdzić zbieżność (właściwie zalecane jest to po przebiegu każdych 20000km -wiem że to tylko teoria i byłbym mocno zdziwiony gdyby ktoś się do tego stosował ![]() ale do meritum-można połączyc dwie sprawy -przy wymianie amorków warto także wymienić końcówki drążków (ech,te polskie drogi) i wtedy pojechać na ustawienie zbieżności ![]()
Skąd ten przesunięty wahacz? Jakaś kolizja,krawężnik ,dziura w jezdni? Mi też auto ściągało na prawo -zbieżność OK ale zły kąt (a kąta sie w espero nie reguluje,ale fasolki na sworzniu poprawiły sprawę ) |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-08-31 23:51:20 poprzedni własciciel wpadł sobie w głęboką studzienke... podobno był wymieniony wahacz i sworzen. felka+opona (dzwoniłem do niego, bo przy moi8ch uderzeniach nawet z oponą sie nic nie stało... a to musiał byc solidny szlag) |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-09-01 00:39:58
W Katowicach jest JEDEN ! warszat który potrafi ustawić geometrię kiedy już wszyscy wymiękają ...../oczywista jak auto jest prawidłowo poskładane !/ Czarek będzie wiedział jak napiszę że chodzi o DUDĘ na Ochojcu ![]() Otóż Szef tegoż warsztatu był niezmiernie zdziwiony po pomiarach, że nasz Esperaczek miał WZORCOWE wskażniki !! ![]() ......po chwili wytłumaczył , iż 90% Espero ma właśnie Przesunięte do tyłu koło/a przednie !.....oczywiście należy się do tego odnieść w kategoriach "pomiarowca geometryczno-samochodowego" czyli nie że to jest 5 cm ale ....kątowo milimetrowe odchyłki występują w tym autku jako norma ! |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-09-01 22:51:44 U mnie to nie była norma... teraz juz jest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koles ustawia geometrie poloneza malucha fiata 125p z zamknietymi oczami w 20-40 minut. Podczas rozmowy powiedział mi ze dobry geometra to taki który potrafi "wyprostowac" bardzo rozklekotanego poloneza czy fiaciorra. Niedługo czeka mnie wymiana sworzni i gałek w TRCUK'u wiec zobaczymy co zdziała ![]() ![]() |