Prędkościomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie,
mam takie pytanko, czy moze ktos mial podobny problem?
Jakis czas temu jadac na wakacje padl mi predkosciomierz, poczatkowo myslalem ze powodem tego byla linka ale okazalo sie ze zarowno linka jak i sam licznik sa w porzadku. Odkrecilem tez element plastikowy z kabelkami (chyba impulsator) do ktorego jest bezposrednio wkrecona linka i tez wyglada na nieuszkodzony, obawiam sie ze padlo cos w skrzyni biegow. Czy ktos potrafi mi pomoc, jak najprosciej sie do tego zabrac? Z jakimi kosztami sie to wiaze? Z gory dziekuje za pomoc.

to nie impulsator,lecz czujnik predkosci raczej nie ma nic wspolnego z predkosciomierzem,wbrew pozorom .... moglo sie posypac koleczko zebate w srodku skrzyni napedzajace linke..

No dobra, ale co z tym robic??

Czy ktoś, potrafi mi pomóc?? Mam wrażenie że nikogo nie ma na forum........

niestety musisz jechac do mechaniora... trzeba wyjac skrzynie biegow ...

Cholera :o| Myslalem ze jest inna metoda.

na początek spróbój do kołeczka wystającego z tego plastyku przyczepić jakis mały silniczek(taki od zabawek) i kręcić i zobaczyć czy się na liczniku coś zmienia.... jesli nie no to ze skrzynią wszystko wporządku, a uszkodzona raczej linka lub zegary...

MasterCheat: napisalem ze linka i licznik sa ok, nie trzeba zadnego silniczka, styka pokrecenie reka zeby stwierdzic czy cos sie zmienia czy nie.

no fakt nie zauważyłem. a ten cypelek co wystaje z czujnika prędkości, czasem ci się nie ułamał...
Jeśli to wszystko jest sprawne to pozostaje niestety tylko skrzynia...

ps. mi kiedyś wskazówa się przykleiła do ogranicznika i dlatego się nie podnosiła

A czy ZĘBNIK NAPĘDU PRĘDKOŚCIOMIERZA da się wymontować bez zdejmowania skrzynki?? Ludzie chyba skoś miał podobnego problema....

ten problem jest akurat nietypowy dla Essiego.....szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z zużytym napędem czujnika prędkościomierza w Escorcie ....prędzej skrzynia padnie niż ten zębnik....może to nie to a czujnik?

Ja się pytam: Gdzie są te wszystkie mądrale, którzy wygłaszają mądrości większe niż sam papież?? Chyba nikt nie potrafi mi pomóc

Cytat:
2005-08-26 19:19:25, tonik pisze:
Ja się pytam: Gdzie są te wszystkie mądrale, którzy wygłaszają mądrości większe niż sam papież?? Chyba nikt nie potrafi mi pomóc

na urlopie

W skrzyni jest ślimak który napędza prędkościomierz jest on plastikowy i mógł się zużyć( zdemontować czujnik prędkości klucz 22mm pod czujnikiem ,wyciągnąc kołek rozprężny z boku gwintu śruby mocującej czujnik ;bardzi trudno go wyjąc ,najlepiej rozwiercić i wstawić potem nowy, gdy kołek wyjdzie wyciągamy w górę obudowę aluminiową ślimaka wraz z nim i sprawdzamy jego stan ,orginalny fordowski kosztuje ok. 40 złociszków ) koło zebate napędzające ślimka jest z twarszego materjału niż ślimak dlatego sie ono nie niszczy. eśli się okaze że zęby na ślimaku są wytarte to przyczyną tego moze byc zukosowanie układu różnicowego a to z powodu zużycia łożysk,,dlatego wymiana ślimaka może dać rezultata na paredziesiat kilometrów a potem znów to sam.żużycie łożysk można poznac po gwizdaniu skrzyni pzry przyspieszaniu..........ZATEM POWODZENIA

Dziekuję W końcu rzeczowa odpowiedź.....