[126]przerywacz kierunków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam pytanie ktory przerywacz jest lepszy elektroniczy czy stadardowy bo dzis w sklepie widzialem dwa a musze kupic i nie wiem ktory jest lepszy
z gory dzieki i pozdrawiam

elektryczny lepszy bo PODOBNO nie zwalniaja Ci kierunkowstasy po nacisnieciu stop itd.

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-07-16 11:06:44 ]

elektroniczny lepszy i niezwalniaja kierunki bo taki mam, jest troszke drozszy ale lepszy

Tylko elektroniczny.
roboty z podpieciem masy na 5 minut - trzeba ładnie zaizolowac a efekt bez porównania lepszy - nogdy nie zwalniaja.
Ale kosztuje cos koło 20 zł.

o to ja pierwsze slysze o elektronicznym przerywaczu. trza sobiue taki nabyc. mocuje sie go tam gdzie normalny ?

tak tylko jeszcze mase trzeba mu dać oddzielnie. I jest na prawdę o wiele lepszy.

polecam elektroniczny !!!! mam taki od ponad roku i jest super. kierunki nie zwalniają i działa od razu po przełączeniu dzwigni kierunków, bo stary miał taką małą chwilke nim puścić prad na kierunki.

Cytat:
2004-07-15 12:14:55, armata pisze:
...stary miał taką małą chwilke nim puścić prad na kierunki.

no i to było denerwujące przy zmianie pasów.

No tez bym sobie sprawił elektroniczny ale narazie nie chce mi sie 15 zeta wydawać

A mam jeszcze takie małe OT pytanko... ile kosztują przekaźniki do halogenów bo zmieniłem sobie klosze na H4 i teraz mi pająka pali:/ no i musze zamontować przekaźniki... tylko nie wiem jaki to wydatek...
i jeszcze jakby ktos mial schemach jak to podpiać do starej instalacji z 78 roku to byłbym bardzo wdzieczny

Zdecydowanie elektroniczny !!!
Kierunki mają stałą czestotliwosc, poza tym nawet ze srodka auta łatwo zauwazyc ze ktoras z zarowek nie swieci (wtedy kierunki migają nienormalnie szybciej).

Przerywacz tylko elektroniczny rowna praca migaczy bez spadkow i oczywiscie mniejsze zuzycie pradu i zarowek
A co do pezkaznikow do 126 to polecam kupic cale z kostkami i wiazka sa takie specjalnie robione pod malca cena kompletu okolo 25 zl jak ktos chce to napisze jak to dokladnir podlaczyc banalne

pozdrawiam

a daa sie to samemu skonstruowac. ?.. te kierunki

co do przekaźników... w moim malcu są jeszcze te metalowe puszeczki... jak to przerobić na normalne nowsze przekaźniki?

Hmm ja ma teraz w 128 przerywacz elektroniczny z poloneza o symbolu chyba ape076 ale w maluchu wyglada to tak samo, jutro zobacze jak to podlaczylem bo juz zabardzo nie pamietam, ale nie ma duzyo roboty ani kombinowania,osobiscie jeszcze nie widzialem przerywacza elektronicznego do malucha typu wlozyc w miejsce starego i jechac

Potrzebuje schemat przerywacza nowego typu, gdzie mogę coś takiego znaleźć??
Pozdrawiam Dexter.

Post troche stary, ale zostawie info dla milosnikow dlubania w elektryce.

Jako iz robilem interesy z Waco i dostalem w prezencie elektroniczny przerywacz z elx-a (wielkie dzieki!), zalozylem go sobie do mojego fl-a. Jest to przerywacz zespolony (kierunki+awaryjne) i ma 7 wyjsc. Ja wykorzystalem go tylko jako przerywacz kierunkow (awaryjne zostawilem jak byly).
Podlacza sie go tak (po lewej opis z fl-owskiego przerywacza, po prawej z elx-a):
(L) -> 49a
(+) -> 49
(P) -> C

Dodatkowo trzeba sobie zrobic gdzies odczep masy i podlaczyc pod 31.
Wrazenia dokladnie takie jak juz wiele osob pisalo: kierunki migaja zaraz po wlaczeniu, czestotliwosc niezalezna od napiecia.
Jesli uda sie komus wyrwac taki za jakies przyslowiowe piwo, to brac bez zastanowienia i podlaczac!