Olej! Proste, szybkie pytanie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Obecnie mam niedawno zalanego ...ORLEN 15W-40 pelen mineral. Szykuje sie dolewka..postanowilem kupic nie 1l lecz 5tke, bedzie na przyszla wymiane.
Pytanie:

Kupic Orlena za te 50PLN czy FORD-a za 61 PLN???

wylej tego orlena i zalej czyms lepszym.... goraco polecam shell super helix 15W40..... na lotosie czy orlenie silnik mozna tylko zajechac

Idź na stacje gdzie wymieniją i poproś litra z beczki

A ajk będziesz wymieniał potem cały to tez jeć na taka stację. Wymiane będziesz miła gratis, a ceny bardzo przystepne napewno.

eh ... co za roznica jaki olej,skoro i tak go wali? spokojnie kup tanszeg o orlena,nic z silnikiem sie nie stanie..

Dziekuje za opinie. Liked.. a skad takie zdanie ze mozna silnik zajechac? bo jest tanszy niz inne? bo jest sygnowany logiem stacji benzynowej? pytam powaznie!
Na allegro gosc ma shel helix super DO DIESLI ale 4L tylko za 60 PLN...

Cytat:
2005-08-25 21:04:55, MasterCheat pisze: A ajk będziesz wymieniał potem cały to tez jeć na taka stację. Wymiane będziesz miła gratis, a ceny bardzo przystepne napewno.

wymiana oleju na stacjach diagnostycznych itp. to jest tylko pseudo okazja np. w bydgoskim Carmanie zawolali mi za wymiane oleju 179 zł z filtrem...latwo mozna policzyc, kupno oleju np. castrol GTX Magnatec 4l+1l Promocja 98zł do tego filtr 20 zł i wymiana we wlasnym zakresie [nic skomplkowanego]...zostaje w kieszeni sporo kasy
pozdrawiam

Loodki ja wymienia to bede sam za... kilka tys km. Chodzi mi jaki kupic teraz. Bo szkoda dokupowac litr teraz. Wybralbym juz jakis fajny olej pod nastepna wymiane.

ja mam orlen 10w/40 - tyle odemnie

biernus.. olej olejowi.. choc oba mineralne nie rowny przekonalem sie o tym, jak zmienilem lotosa na shella.. a mysle ze nie jeden forumowicz powie ci to samo to tak jak z paliwem... pojezdzisz na oleju napedowym.. i na opalowym.. ale roznica jest

ja bym sie na ten olej 15w/40 Forda skusil, sam jezdze na Fiormula E 5w/30 i jest ok

Cytat:
2005-08-25 21:50:51, liked pisze:
to tak jak z paliwem... pojezdzisz na oleju napedowym.. i na opalowym.. ale roznica jest

troszke nieadekwatne porownanie ... to sa takie twierdzenia w stylu co jest zdrowsze pepsi czy coca-cola ? wiadomo,ze to w przyblizeniu jest to samo

Cytat:
2005-08-25 21:59:15, maciek701 pisze:
troszke nieadekwatne porownanie ... to sa takie twierdzenia w stylu co jest zdrowsze pepsi czy coca-cola ? wiadomo,ze to w przyblizeniu jest to samo

jak mozna powiedzie3c ze lotos czy orlen to to samo co shell czy np. castrol

Cytat:
2005-08-25 21:18:24, joker pisze:
wymiana oleju na stacjach diagnostycznych itp. to jest tylko pseudo okazja np. w bydgoskim Carmanie zawolali mi za wymiane oleju 179 zł z filtrem...latwo mozna policzyc, kupno oleju np. castrol GTX Magnatec 4l+1l Promocja 98zł do tego filtr 20 zł i wymiana we wlasnym zakresie [nic skomplkowanego]...zostaje w kieszeni sporo kasy pozdrawiam

gdzies ty trafił do jakichś grabierzców....

Ja za wymianę oleju na stacji takiej co oleje wymieniają dałem za olej i filtr oleju 70 zł (wymiana gratis)
A wcześniej jak wymieniałem olej, filtr oleju, filtr powietrza i filtr paliwa to wyszło 110 zł (też wymiana gratis)
więc tu nie ma co liczyć. Po prostu nie opłaca się kupować samamu, babrać z wymianą i jeszcze płacić więcej!!!

ps. olej Mobil Super 15W40 (z beczki)

oczywiście że mineral mineralowi nie równy...lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś markowego...
ja jeździlem na lotosie kidyeś..nigdy więcej..kupiłem castrola i inny silnik...więc nie mówcie że olej to olej i nie ma różnicy..

Cytat:
2005-08-25 22:27:22, VinCe pisze:
oczywiście że mineral mineralowi nie równy...lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś markowego... ja jeździlem na lotosie kidyeś..nigdy więcej..kupiłem castrola i inny silnik...więc nie mówcie że olej to olej i nie ma różnicy..

no widzisz VinCe a mój wujek w Focusie 1,4 zrobił dokładnie odwrotną zmianę, i twierdzi tak samo jak ty tylko na korzyść dla lotosa

ja tylko dodam jaki jest plus wymiany samemu. Mianowicie jezeli ktos wam leje olej z beczki to kolego skad masz pewność ze to jest Castrol a nie jakaś taniocha lub zlewka z czegoś innego ???

Wiem ze nawet na autoryzowanych stacjach robia ludzie przekrety wlasnie z olejemi z beczki. wiec radze sie dobrze zastanowić bo tak naprawde nie wiesz co ci naleja no chyba ze trafisz na nie otwierana beczke i bedziesz widziec ze to jej pierwsze otwarcie ale male szanse na to ze tak trafisz.

dlatego radze zalewac olejem z butelki jesli chcesz miec pewnosc co lejesz.

Cytat:
2005-08-25 23:05:37, Rick_3 pisze:
ja tylko dodam jaki jest plus wymiany samemu. Mianowicie jezeli ktos wam leje olej z beczki to kolego skad masz pewność ze to jest Castrol a nie jakaś taniocha lub zlewka z czegoś innego ??? Wiem ze nawet na autoryzowanych stacjach robia ludzie przekrety wlasnie z olejemi z beczki. wiec radze sie dobrze zastanowić bo tak naprawde nie wiesz co ci naleja no chyba ze trafisz na nie otwierana beczke i bedziesz widziec ze to jej pierwsze otwarcie ale male szanse na to ze tak trafisz. dlatego radze zalewac olejem z butelki jesli chcesz miec pewnosc co lejesz.

w sumie może racja. ALe tam gdzie wymieniałem, to robię to już drugi raz, i jakichś skutkó ubocznych nie ma
A plus taki że nalewają dokładnie tyle ile jest porzeba i nie trzeba płacić za to co zostanie.

Cytat:
2005-08-25 22:23:43, MasterCheat pisze:
gdzies ty trafił do jakichś grabierzców.... Ja za wymianę oleju na stacji takiej co oleje wymieniają dałem za olej i filtr oleju 70 zł (wymiana gratis) A wcześniej jak wymieniałem olej, filtr oleju, filtr powietrza i filtr paliwa to wyszło 110 zł (też wymiana gratis) więc tu nie ma co liczyć. Po prostu nie opłaca się kupować samamu, babrać z wymianą i jeszcze płacić więcej!!! ps. olej Mobil Super 15W40 (z beczki)

zapomnialem dopisac ze ta cena dotyczyla oleju elf evolution 5w30 castrol gtx magnatec policzyli mi taniej ale tez sie nie oplacalo

Jesli chodzi o beczke w ogole odpada. To nie maluch ;D.... wlasnie tak sobie mysle zamiast ORLENA za te 50 PLN kupic cos niby lepszego przynajmniej z nazwy i z opini! takiego wlasnie FORDA lub SHELA. No nie wiem. Roznica prawie zadna. Ale na cos sie musze zdecydowac bo... dolac musze troszke ;D

Trochę OT, ale jednak o olejach.
Jeździłem na Lotosie 10w40, potem Orlen Platinum 10w40 bo też nie do końca jestem zdania, że tańsze = o wiele gorsze.
Ale teraz był Mobil S 10w40 4L+1L za 99 zł to kupiłem, zalałem i jedno co mogę powiedzieć ze słuchu - nie stukają popychacze tak jak wcześniej - po odpaleniu prawie w ogóle, a jak się rozgrzeje to o wiele mniej niż poprzednio.

Pozdrówka