| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
nds F&F Sympatyk Suzuki Płock | 2005-08-28 23:05:43 (Tak, pytałem już kiedyś ALE)
Zaczynając od końca: obaj jesteśmy zieloni i nie wiemy jak się zabrać. Do tej pory wypróbowaliśmy 2 metody: pierwsza to palcem po mapie i dyktowanie na bieżąco. Metoda się nie sprawdziła w 97%. Druga metoda jest chyba właściwsza, ale wymaga doszlifowania... przejeżdżamy sobie trasę i ja jako kierowca dyktuję co bym chciał usłyszeć. Ta powinna się sprawdzać, ale z tym jest różnie. Nie bardzo wiem co chcę usłyszeć w przypadku gdy mamy gęsto rozsiane pachołki i dużo manewrów między nimi. Do tej pory robiliśmy tak, że np.
"Od lewej 90 st na od lewej 270, prosto, w slalom od prawej, na końcu nawrót i za drugim w prawo, prosto na od prawej 130 st., 3 kolejne od prawej na koncu lewy90(...)" Nie bardzo mi to odpowiada bo zanim coś zrobię to muszę sobie wyobrazić ile to będzie to 270 st. Innymi słowy muszę się zastanwiać nad komendami zamiast po prostu jechać. No i nie wiem. Potrzebna mi koncepcja na proste, przejżyste i dokładne opisy... pomocy. A może jakiś doświadczony pilot z okolic Płocka chciałby poświęcić jakiś wieczór na dawanie nauk i picie piwa? |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-08-28 23:16:12 Opisanie placyku z pachołkami takim systemem jaki pokazałeś jest siakieś niebałdzo. Ja z doświadczenia powiem ci, że chyba najlepiej jak pilot pokazuje palcem kierowcy gdzie ma jechać po placyku i jak i z której strony objechać pachołek.
Tak przynajmniej ja zawsze robiłem i było oki
Tylko że ja do specjalistów pilotoazu sie nie zaliczam. W końcu całe mojeż zycie to improwizacja więc na rajdzikach też improwizowałem |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2005-08-28 23:23:12 Ten opis ktory masz jest OK tylko sam widzisz ze ciezko te stopnie szybko przelozyc na realny skret - zamien stopnie na NAWROT, BECZKA, SLALOM juz masz, LEWY/PRAWY PROSTY, LEWY/PRAWY LUK itd. Palec pilota tez jest niezastapiony, poza tym postatraj sie sam zapamietywac konfiguracje placu - mi to po pewnym czasie przychodzilo juz latwo. Wtedy pilot dyktuje tylko newralgiczne momenty albo dyktuje wszystko a ty skupiasz sie tylko na "watpliwych" miejscach. |
bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2005-08-29 00:04:06 to jeszcze zależy jak gęsto te słupki ci postawią. bo jeżeli będzie to na placu 30x30 metrów to troche mało czasu zeby myslec a jak na placu 100x100 to luz.
ja to staram sie zapamiętac trase a pilot gada swoje to co mu kazałem wczesniej jedziesz trak jak zapamietasz a jak zapomnisz to słuchasz pilota. palec jest niezastapiony. |
pawu81 F&F Sympatyk Byl Fiat 126p Gdynia | 2005-08-29 07:54:31
Zalezy w jakich popularkach - ja bym tak nie generalizowal. U nas SA przejazdy zapoznawacze bo nie ma zadnego smigania miedzy slupkami. Ciezko to wytlumaczyc ale to trzeba poprostu zobaczyc "Bunkry", "Miasteczko". Generalnie jest min. jeden wolny przejazd, ktory sedzia prowadzi po pare aut i kazdy opisuje trase. Pozniej moze byc jeszcze jeden zapoznawczy i wtedy wprowadza sie poprawki. Jak robilem za kierowce to mielismy z kumplem dwa systemy. Pierwszy "prawy 90, lewy 90" ale to byla kupa bo sie kompletnie nie sprawdzilo. Pozniej zrobilismy biegowo/trudnosciowy czyli "nawrot, 2 , 3 (90stopni), 4, 5 i prosta". Do tego oczywiscie "uwaga", "ciac", "slisko", "przez bunkier", "szeroko" itp. Ten system sprawdzil sie u mnie jako kierowcy i teraz jak robie za pilota tez ten system staramy sie wprowadzic. BTW - zapraszam do 3miasta na popularki |
pawu81 F&F Sympatyk Byl Fiat 126p Gdynia | 2005-08-29 09:34:03 A wlasnie - jak zapisujecie wszystko w zeszycie? Bo jak pierwszy raz pilotowalem to sie jeblem na dyktowaniu tzn. nie wiedzialem w ktorym miejscu jestesmy Zapisywalem wszystko obok siebie "START -> P3nc -> krotka L2..." itp.
|
bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2005-08-29 12:00:35
czasami kierowca nie słucha pilota prawda?? |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-08-29 12:16:36 Może i nie słucha Ale potem dostanie strzała od pilota, kaskiem odbije się od kiery i skończy się jeżdzenie na "widzimi się";] Pilot w autku rządzi!! Kierowca poprostu kieruje;]
Kiedys na hodze był fajny artykuł o pilotarzu;] P.S. Nasze 3miejskie kjs'y to kompletny brak słupków, szybkie trasy i twarde przeszkody;/ |
Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2005-08-29 16:03:18
Niestety, a najgorsze jest ze czasem jak sam nie pamieta to wtedy zaczyna słuchac pilota i go nei rozumie ( ten mówi od lewej 360 a ty go nei rozumiesz Niestety słuchania pilota trzeba sie nauczyć a to proste nei jest |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2005-08-30 21:45:58 Na hodze nadal sa te artykuły, dośc przejzyście i szczegułowo opisane pare metod dyktowania trasy: Prosze Bardzo |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-08-31 23:22:37
Phi, w tak wolnym aucie to chyba można gazete czytać między słupkami. Słopta tam 1.2 |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-09-01 11:34:33
1.2 jest za malo prendkie. z dlubnietymi swiftami na szybkich probach som problemy |
toki F&F Sympatyk bąbel 899/frontera Warszawa/Legionowo | 2005-09-01 13:01:43 wiec swapuj dlaej ZOltar |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-09-01 13:27:24 no trza bedzie dlubac dalej. tak zeby wypiard do setki byl przynajmniej 2s lepszy. a na koniec pozostanie zmiana auta juz tylko czego narazie nie chcialbym robic. |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-09-01 13:41:13 Zoltar skoro swifty cie obejzdzaja to wjedź takim podłubanym w tył swojego malca i pospawaj i bedzie ok
znaczysie centrala wreszcie daj , spokoj z e skrzyniami biegów itp. |