Pytanie do bankowców pilne .....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko w sprawie promesy o przyznaniu kredytu jak długo jest ważna od chwili wystawienia i czy po jej otrzymaniu musze juz podjac dany kredyt czy moge sie z niego wycofac ????

Co prawda nie jestem specem od kredytów, ale z tego co się orientuję to 30 dni. Ale jutro w robocie się upewnię i potwierdzę.

Ja pracuję w banku (jeszcze), ale gówno się na tym znam....
Najlepiej zadzwoń do swojego banku i się dowiedz.
Pozdr. P.

Ja też i nawet nie rozumiem tego skomplikowanego słowa "pomiesza", "polesa"... jakoś tak?

Pytałem u siebie i weryfikuję poprzednią wypowiedź - promesa jest ważna 60 dni od daty wystawienia.
Jej otrzymanie nie obliguje kredytobiorcy do wzięcia kredytu, ale jest to dokument płatny.

wszytsko zależy od banku, niektóre promesy maja termin ważności 7 dni. Promesa nie obliguje cię do zaciągnięcia kredytu. Zresztą według obecnego prawa po decyzji kredytowej masz 78 dni aby zrezygnować z kredytu. Ale tak jak mówię , wszystko jest w regulaminie danego banku, zapis o ważności decyzji promesowej powinien być ci dostarczony, zresztą jak pozostałe warunki kredytu. Jeśli nie to masz prawo zrezygnować pod takim prestekstem. Banki mają obecnie obowiązek informować o wszystkich warunkach i kosztach kredytu.

Napisz o jaki bank ci chodzi.

PS
Co lepsze promesa nie obliguje banku by przyznać Ci kredyt, jeżeli w
trakcie dalszego postępowania wynikną czynniki zwiekszające ryzyko kredytowe, bank może zawsze odmówić przyznania kredytu.

Obojętnie jak by nie było, to klient banku zawsze dostaje po dupsku.

mój szwagier jest prawnikiem w banku.I niestety to co Piotrek powiedział jest prawdą.Szagierek siedzi na dupie i weryfikuje propozycje nowych paragrafów w regulaminie tak,aby klient dostał jak najbardziej po dupie i żeby to było w majestacie prawa i obowiazujących przepisów