Czujnik temp. wody-raz działa a raz nie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Problem tkwi w tym że czujnik temp.(wymieniony na nowy EPS) po 3-ech tygodniach wskazywania temperatury wody nagle zaczoł "dziwnie" szwankować.Po lekkim rozgrzaniu silnika temp.podnosi się do góry i (UWAGA!!).......podczas jazdy zaczyna drastycznie spadać w dół????? Jak się zatrzymuje lub jadę na luzie temp.wzrasta.Na wolnych obrotach lub przegazowaniu jest OK.Wczoraj przestał wogóle wskazywać temp.ale jak poruszałem kabelkiem przy kostce to nachwile się podniosła wskazówka.Teraz to wogóle nic niepokazuje.Kombinuje że kabelki są przetarte lub kostka niema styku..........a jaka jest wasza opinia i co tu wymienić? A jeszcze pytanko........czy mogę zewrzeć ze sobą te dwa kabelki w kostce aby ustalić (jak się wskazówka podniesie do góry) czy to kabel+kostka czy czujnik jest walnięty?(czy niezrobie jakiegoś ZWARCIA!!!!) Dzięki za wszelakom pomoc.

Ja już dwa razy termostat przez to samo wymieniałem i nic. ciągle takie objawy jak opisujesz. Pojechałem do innych speców i powiedzieli że to czujnik temp wody. Wymieniłem i pomogło. Więc to chyba napewno czujnik. dziwne jest, że jak ruszasz kablami to coś się zmienia. Nic najlepiej nie zwieraj. Spróbuj od banalnego przeczyszczenia styków. Ale czujnik też może być walnięty(mimo, że nowy)

albo wskaźnik w zegarach jest walnięty...
A paliwo Ci nie skacze?

Cytat:
2005-09-06 16:12:49, surec pisze:
albo wskaźnik w zegarach jest walnięty... A paliwo Ci nie skacze?

Wskaźnik raczej nie, ponieważ na postoju mu wchodzi na odpowiednią temp. (z własnego doś) Pozdro

A skąd wiesz, kiedy silnik ma odpowiednią temperaturę? Można to zmierzyć jedynie termometrem...
Zewrzyj czujnik do masy, to tem powinna iść na full, jak odepniesz czujnik, powinna spaść do zera.
PS jeżdżę od 3 lat na czerwonym polu lub poza nim...

Cytat:
2005-09-04 15:34:28, to_mal pisze:
Witam.Problem tkwi w tym że czujnik temp.(wymieniony na nowy EPS) po 3-ech tygodniach wskazywania temperatury wody nagle zaczoł "dziwnie" szwankować.Po lekkim rozgrzaniu silnika temp.podnosi się do góry i (UWAGA!!).......podczas jazdy zaczyna drastycznie spadać w dół????? Jak się zatrzymuje lub jadę na luzie temp.wzrasta.Na wolnych obrotach lub przegazowaniu jest OK.Wczoraj przestał wogóle wskazywać temp.ale jak poruszałem kabelkiem przy kostce to nachwile się podniosła wskazówka.Teraz to wogóle nic niepokazuje.Kombinuje że kabelki są przetarte lub kostka niema styku..........a jaka jest wasza opinia i co tu wymienić? A jeszcze pytanko........czy mogę zewrzeć ze sobą te dwa kabelki w kostce aby ustalić (jak się wskazówka podniesie do góry) czy to kabel+kostka czy czujnik jest walnięty?(czy niezrobie jakiegoś ZWARCIA!!!!) Dzięki za wszelakom pomoc.

Chodzi o czujnik od wskaźnika temperatury, czy o czujnik który załącza wentylator?

Cytat:
2005-09-06 17:09:11, surec pisze:
A skąd wiesz, kiedy silnik ma odpowiednią temperaturę? Można to zmierzyć jedynie termometrem... Zewrzyj czujnik do masy, to tem powinna iść na full, jak odepniesz czujnik, powinna spaść do zera. PS jeżdżę od 3 lat na czerwonym polu lub poza nim...

Niczego nie można być pewnym. Piszę po swoim doświadczeniu, które miałem jeszcze do dziś (wymiana czujnika temperatury). Tylko u mnie tamp była mierzona i kłamał wskaźnik
Pozdro

Mam ciągle ten sam problem, może coś razem wymyślimy...
A który dokłądnie rocznik i miesiąc produkcji Twego woza i jaki masz czujnik temp (kolor, numer, rezystancja w określonej temp)?

Cytat:
2005-09-06 19:37:12, JacekWoj pisze:
Niczego nie można być pewnym. Piszę po swoim doświadczeniu, które miałem jeszcze do dziś (wymiana czujnika temperatury). Tylko u mnie tamp była mierzona i kłamał wskaźnik Pozdro

Witam wszystkich ponownie i dziękuje za wszystkie odpowiedzi.............czujnik nagle sam "ożył" i zaczoł wsazywać temperature ............dziwne rzeczy dzieją się w tych Fordach.
.
Cytat:
Mam ciągle ten sam problem, może coś razem wymyślimy...
A który dokłądnie rocznik i miesiąc produkcji Twego woza i jaki masz czujnik temp (kolor, numer, rezystancja w określonej temp)?

Rocznik to 96' miesiąc niewiem muszę poszukać, a czujnik to kupiłem podrubkę EPS za ~25żł.(orginał 85zł !!!) tylko pudełko wyrzuciłem i nieznam symbolu.Pojeżdzimy zobaczymy- narazie jest spoko....jak zacznie fiksować to się odezwe.Pozdrawiam