DU Leganza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Orientujecie się może dlaczego od jakiegoś czasu nie jest ten pojazd już dostępny w naszym kraju? Raz sobie nim jechałem... no niezłe, ale ma takie bajery jak automatyczna klima, skóra... a brakuje kompa pokładowego, a licznik kilometrów jest analogowy.

Super furka - jak pare miesięcy temu kupowałem ESPERO to zastanawiałem się na Leganzą - ale zabrako "kasuuczczi"

Leganaza nigdy nie była produkowana w Polsce.
To co było sprzedawane na polskim rynku pochodziło z tzw. montażu SKD, czyli montowaniu samochodu w FSO z części koreańskich.
W momencie kiedy nastąpiło załamanie Daewoo w Korei, takie samochody jak Leganza, Tacuma, Charmain, Musso, czy Korando nie są już oferowane w polskiej sieci sprzedaży.
Na nasz rynek pozostały tylko takie auta jak Matiz, Lanos, i jeszcze w zeszłym roku Nubira.
A jeżeli chodzi o Leganzę, to jest to naprawde auto z klasą i warte tych pieniędzy, które ludzie za nie chcą.
Co do licznika, to ja osobiście wolę analogowe. Zawsze można sprawdzić czy był "odświeżany".

Taaaak, Leganza z automatem i skórą Szkoda tylko, że tak mocno trzymaja się z ceną

el0!!!

Leganza jest zajebista za taka cene!!!
Ale ja wole bez skory i automatu... moze byc klima!! ale to juz standard
chociaz jak sie mam juz przesiadac to wole na OMEGE V6!!!
nie wiem co mnie tak w niej rajcuje?
ale to jest cacko!!! i uwielbiam ten samochod!!!

Cytat:
2003-03-26 12:27:20, Lee pisze:
el0!!!

Leganza jest zajebista za taka cene!!!
Ale ja wole bez skory i automatu... moze byc klima!! ale to juz standard

Omega 2.5 V6 jest trochę zmulona, ale i tak to spoko auto.
3.0 to inna sprawa...

A Leganza z V6 to by był miód...

Ale dla sporej rodziny, wolę porządne kombi średniej klasy z V6.
Ciekawe co z częściami, też moga być problemy...

Zagazowany=uradowany !!!

Szerokiej drogi !!!

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2003-03-26 12:38:00 ]

a mnie kręci Vectra 2,5 V6 po tuningu fabrycznym
i to jest to

Leganza, laganzą, ale czasy na zmianę auta to zupełnie inna sprawa.

dokładnie mój esperaczek dzięki kartce A4 ....z napisem chojnacki w tle zyskał minimum 3-4 lata życia

Naprawdę nie wiem co wy widzicie w tej Leganzie Uważam , że to auto wcale nie jest udane: kiepskie zawieszenie, łatwo koroduje, głośne , z małym bagażnikiem i na pewno nie tak wytrzymałe jak Espero. Mój esperal ma już 8 roczek i wiem, że jeszcze nieźle pojeździ. A chciałbym zobaczyć 8 letnią leganze Za ok. 30 tysięcy (bo tyle mniej więcej kosztują najtańsze egzemplarze) to naprawdę jest w czym wybierać.

Cytat:

ja tez...

No nie powiem OMEGA jest samochodem który biorę pod uwagę kiedy myślę o nowszym autku ,ale ze względów oszczędnościowych będzie to pewnie 2,0 8v - jak w moim ESPERO pozatym mam nadzieję ,że pojeżdżę moim Espoerko z 5 latek.

Dla wszystkich, którzy się rozmarzyli myśląc o Leganzy :

http://www.leganza.eisp.pl/html/u_ytkowanie.html

Wróć !

jeszcze raz : (poprzednio wyszedł mi się email)

Po przejściach

Porażajace sprawozdanie . Przyznam się jednak, że nie doczytałem do końca, bo zrobiło mi się faceta żal, może więc ominęły mnie jakieś choćby drobne optymistyczne wnioski dotyczace eksploatacji leganzy. Inna sprawa to, że poraz kolejny jawi się obraz rozczarowanego uzytkownika auta, który z przekonaniem twierdzi, że kiedys to robiono samochody, a teraz to wszyscy partaczą. Znacie pewnie podobne zdania posiadaczy Golfów, którzy z sentymentem wspominaja I i II, a biadolą nad jakością nowszych modeli, która nie jest juz legendarna
Nie moge sie z tym twierdzeniem zgodzic. Wystarczy bowiem przytoczyc wyświechtane juz powiedzenie, że stare to dobre jest wino i skrzypce, natomiast kobiety i samochody...sami wiecie.
Inna sprawa jest stan konkretnego egzemplarza - po prostu felerny i pechowy i tyle. Na kogo trafi na tego bęc.
Porównanie espero i leganzy - czy espero jest samochodem niezawodnym, czy nie trapia nas choroby tego auta charakterystyczne tylko dla niego, może niezbyt poważne, jednak utrudniajace jego eksploatacje i kosztujace sporo nerwów. Długo by je wymieniać. Wystarczy porównać z podobnym samochodem rodem z Japonii i odpowiedź mam gotową.
Naturalnym jest chwalic swoje, ale zamykac oczy przed faktem, że swiat motoryzacji i technika ida szybko na przód - tego juz zrozumieć nie mogę.
Dla mnie przeszkodą w kupnie leganzy jest jej nadal wysoka cena i pewna trudność w wyborze samochodu o satysfakcjonujacym mnie niskim stopniu zuzycia przy założeniu, że sprzedano ich w Polsce niewiele ponad 3000 sztuk.

Cytat:
łatwo koroduje (Leganza)

Przypominam stary wątek, ponieważ zastanawia mnie myśl, czy Leganza koroduje tak samo jak Espero? Czy tez z racji wyzszosci modelu zostala wykonana z lepszej blachy, dobrze ocynkowanej?

Ponieważ oglądam się za Leganzami to mogę się wypowiedzieć, że na żadnym egzemplarzu korozji nie wypatrzyłem, nawet na takim z rocznika 96.
Za te pieniądze uważam nie kupi się lepszego auta ( chodzi o stosunek rocznik, wyposażenie, bezawaryjność, gabaryty do ceny )

ja jezdzilem Leganza, mialem zamiar kupic i mialem dilema miedzy Laguna 95 a Leganza 99 (roznica w cenie 1,5 tys zl na korzysc Laguny) ale wybralem Lagune bo Leganza jest taka jak Espero i podejrzewam ze ma jego wady-np szyby chodza tak samo

poza tym jest malo przytulna, plastikowa i taka wielka krowa, hamulce cienkie, dla mnie osobiscie sie nie podoba...ale plusem jest ze chyba w miare ze zwiekszaniem predkosci "usztywnia sie wspomaganie"

Witam.
Znam dwie osoby które jeżdzą Leganzami i nic się tam nie dzieje.
Ten opis dotyczy chyba auta, która spadło za statku do morza a potem je odremontowano.
Odlądałem nową Leganzę a właściwie Ewandę, jest całkiem całkiem.
Kobar

Petersen, gdy z Twojej laguny nie będzie już nawet blachy na żyletki....na leganzach zaczna pojawiać sie pierwsze odpryski

Poważnie leganza to świeeeeetne auto zabezpieczenie antykorozyjne znakomite, materiały dobre, porządny samochód