Sprzeglow 1.5 cosik niedziala.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! Mam taki maly problem. jechalem sobie autkiem i wszystko bylo git do pewnego momentu. najpierw biegi zaczely cierzko wchodzic, zatrrzymalem sie i patrze do zbiorniczka od sprzegla a tam plynu nima, teraz jak odpale na wcisnietym sprzegle i wrzuconym biegu to autko ma tendencje doprzetaczania sie do przodu takiego baaaardzodeliaktengo. czy to mzoe byc wina ze plynu niema ?>?> czy sprzeglo do wymiany ? jak tak to ile sprzeglo kosztuje ?? jakiego plynu dolac do sprzegla ? Autko ma za soba 150tysiecy delikatnego tatowego urzytkowania. Przeszuaklem podobne tematy ale nic niemoglem podpasowac a sprawa dosyc pilna. Dzieki z gory za pomoc.

ja za kplt sprzegla z wymiana bulilem w 1.5 ok 1000zl

Kurde diablo drogo. DOdam jeszcze ze od jakiegos meicha albo i wiecej samochdo mial akcje ze jak na zimno odpalal to strasnzie piszczalo cos... myslalem ze to pasek ale byl dobrze wiec potem obstawialem altek a teraz to nei wiem czy to nie sprzeglo bylo...

Jeżeli uciekł ci płyn to najprawdopodobniej szlak trafił gumkę w siłowniku sprzęgła (można kupić komplet naprawczy) albo można wymienić cały wysprzęglik (ok. 80zł).
Miałem dokładnie taki sam objaw kilka dni temu.

Ps. Ten płyn to DOT-3

[ wiadomość edytowana przez: wacek99 dnia 2005-09-11 01:31:24 ]

Plyn nie uciekl caly tlyko go malo ozstalo ponizej minimum. jest takie zjawisko ze jak odpale na biegu i wcisne sprzeglo do dechy to samochod ma tendencje do delikatnego ruchu i cos ,,szura,, zastanwiam sie czy niewyregulowac sprzegla na pedale tam tego popychacza, co sadzicie da to cos zeby wyzej bralo ?? bo teraz dziala przy samej podlodze i to tez niekoniecznie tak jak powinno pomozcie panowie bo to tatowy samochdo kurde i sie zdenrwuje jak z urlopu wroci a ja niemam czym do roboty jezdzic

Cytat:
2005-09-11 11:58:06, maskekk pisze:
Plyn nie uciekl caly tlyko go malo ozstalo ponizej minimum. jest takie zjawisko ze jak odpale na biegu i wcisne sprzeglo do dechy to samochod ma tendencje do delikatnego ruchu i cos ,,szura,, zastanwiam sie czy niewyregulowac sprzegla na pedale......
....................

Moim zdaniem regulacja nic tu nie da. Wiem bo właśnie przechodzę dokładnie to samo. Też mi poziom płyn spadł do minimum i samochód miał tendencje do jechania. Po rozebraniu siłownika zauważyłem że gumka na tłoczku była lekko uszkodzona i nawet za zewnątrz nie było widać żadnych przecieków a jednak płynu powoli ubywało. Normalnie przez kilka lat nie ma prawa ubyć ani jedna kropla płynu.

Po naprawieniu siłownika okazało się że sprzęgło nadal działa źle.
Nie wiem czy to jakiś zbieg okoliczności ale wszystko na to wskazuje że ukręca się łapa sprzęgła (baaardzo częsta usterka w espero).
Narazie tak jeżdżę ale przy najbliższym przypływie kasy jadę do mechanika.

[ wiadomość edytowana przez: wacek99 dnia 2005-09-11 13:08:51 ]

No dobra dolalem plynu i jest tka ze biegi wchodza ale przy wcisnietym sprzegle strasznie glosno pracuje lozysko oporowe. po odpalenius amochodu slychac pisk przez kilkanascie sekund.

wiec sprzeglo Ci sie zwyczajnie konczy, ile na liczniku km?

mialem podobne objawy i zawitalo nowe sprzeglo.

No juz wymienione sprzeglo, czyli docisk atarcza lozysko i widelki. tak zjechanego docisku niegdy nie widzialem a wiele dociskow juz widzialem, teraz chodzi tak leko jakby go nie bylo. zaplacilem 800zl...

odnosnie Twojego opisu z napedem- jakos sie nie moge tez do przedniego przyzwyczaic, chociaz ostatnio na rajdzie spodobalo mi sie to , ze mozna równoczesnie recznym i gazem operowac ,
a poza tym jak to mawiał Andre Citroen - " Ja wole taczke po schodach ciągną niz ją pchać"

Cytat:
2005-09-12 16:04:28, maskekk pisze:
No juz wymienione sprzeglo, czyli docisk atarcza lozysko i widelki. tak zjechanego docisku niegdy nie widzialem a wiele dociskow juz widzialem, teraz chodzi tak leko jakby go nie bylo. zaplacilem 800zl...

A czy możesz zaprezentowac kosztorys...części, robocizna
aaa, jaki przebieg

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2005-09-16 15:22:49 ]

no niestety niemoge bo niemam cen. przebieg kolo 160 bo licznik znaiza wiec wolniej nabija a przedni naped jest paskudny :/. zwlascza jak jest slisko reczny kiespki niemzona ladanie w zakret wpasc, dobeze ze to tatowy samochod a nie mojh bo bym sie powiesil z takim recznym