Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rheum Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLI Śrem | 2005-08-30 00:03:41 Właśnie wróciłem moim wzbudzającym zauroczenia Polonezem z europejskich wojaży.Jechaliśmy sobie przez caaałe Niemcy na dół, w Szwajcarii kupiliśmy winietkę i mogliśmy pozwiedzać Berno, Lucerne, Zurych i Bellinzone w drodze do Genui we Włoszech. Poldi jechał wzorowo, po zatankowaniu niemieckiej benzyny przeżył drugą młodość i tak było do pierwszego tankowania tego syfu z Orlenu który dostał pod Wrocławiem.
Wszędzie, ale najbardziej w Szwajcarii i Włoszech wzbudzaliśmy niesamowitą sensację na każdym z kolei parkingu. Dwa numery utkwiły mi w pamięci: -Szwajcaria, parking przy autostradzie, stoją Ferrari Maranello, Porsche Carrera, jakaś nowa Mazda.Podjeżdża szwajcarka BMW siódemką i drugie Ferrari. My opychamy buły z serem. Szwajcarka idzie i się gapi...na Poloneza oczywiście-no bo jaka to sensacja popatrzeć sobie na Ferrari. Przechodząc baba zapuściła żurawia do środka i...o mało nie zabiła się o krawężnik stawiając następny krok. Zrobiła pięknego buraka i poszła do WC ![]() -Włochy, kolejka pięciu autek przed auto-myjnią, stoją typowo włoskie samochodziki i nowa Corolla. Wszyscy ludzie stoją obok samochodów, bo upał i nie chce się siedzieć w środku. Podchodzi pan od Corolli przed nami, gapi się oczywiście na egzotyczny znaczek na grillu Poloneza, odpycha po włosku moją dziewczynę i zmierza ku tyłowi wzdłuż auta. Pytam się po angielsku czy coś nie tak, czy co? a pan coś w stylu:"no, no!La marca d'automobili, questa marca l'automobili?"Podszedł popatrzył na tylną klape, zmarszczył brwi:"Esta no automobili italiana!?". No to ja na to że nie italiana tylko że polonia.I pan tak sie zainteresował, że wypytał się mnie o wszystko, łącznie z mocą silnika, potem pokazał jak obsłużyć myjnie, pomachał i pojechał. Miło było...ale jest jeden wniosek-nie bać się Europy, bo auta mamy niepowtarzalne ![]() ![]() |
![]() cwaniak Miłośnik FSO Fiat 125p kombi "Brzydgoszcz" | 2005-08-30 00:11:41
szkoda tylko, że w tym miejscu nie ma zbyt wiele prawdy ![]() |
![]() Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2005-08-30 00:37:59 Dopiero byłaby sensacja gdyby tak się przejechać Borewiczem ![]() |
![]() Martini81 Miłośnik FSO Opel Omega B sedan Oslo Norge | 2005-08-30 00:40:11 W sumie jakbyś powiedział "Si, si automobili Italiana" to nie tak bardzo minąłbyś się z prawdą, prawda ??? |
![]() Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2005-08-30 00:46:01 dokładnie prawda prawda ... ehhh ![]() ![]() ![]() |
![]() hetman Miłośnik FSO Warszawa | 2005-08-30 01:17:29
Qrde, musze robic taka przejazdzka z moim.... ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-08-30 01:39:14 Mój kolega będąc Polonezem Caro w Hiszpanii spotykał się wszędzie ze sformułowaniem: "good polish car". ![]() |
![]() cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-08-30 09:51:58 eee tam poldek.... Syrena bedzie robic furore, jeszcze z takimi drzwiami jak ma moja to juz 100% sukcesu ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-08-30 10:19:48
zaraz by było ze zrobiłeś tuning "suicide doors" ...tylko w jakim aucie ??? |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-08-30 10:26:32 jedynymi którzy zainteresowali się, jadąc do berlina, były polskie dresy w Golfie mkII, gdy ich wyprzedziłem, jednak duma dresa nie pozwalała im żyć, i na ograniczeniu predkosci podbudowali swoje ego |
![]() cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-08-30 10:28:02
![]() |
PAGAN Wwa | 2005-08-30 13:24:11
dal nich kazdy samochod, ktory dojedzie na to zadupie kontynentu jest good car, hehe! |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-08-30 14:18:55
A to czemu? ![]() |
![]() jurek_j Miłośnik FSO PF 125p/PN Caro Nowiny Wielkie | 2005-08-30 16:32:22
Hmm sobie tak myśle jakby to było gdyby pojechać tam wa-wą, syreną, fiatem i poldim wtedy to by było ![]() ![]() |
![]() Pemek Miłośnik FSO 125p i Accord Rzeszów | 2005-08-30 21:08:01 Tak czy siak ja bym się bał jechać tyle kilosów PN-em przecież to już szło w tysiące. Naprawdę jestem pod wrażeniem czapki z głów. ![]() |
![]() rheum Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLI Śrem | 2005-09-04 00:02:23 Teraz mogę powiedzieć, że jak sie o auto dba, to nic strasznego nie może się stać, a "jak masz pecha to w drewnianym kościele cegła ci na łeb spadnie" ![]() Nie zgodzę się z twierdzeniem, że Polonez to włoskie auto. To nazwijmy najperw skody: VW Octavia(Golf), VW Fabia (Polo) a może seaty?: VW Toledo (Golf)itd...czeskie i hiszpańskie samochody?Czyżby? To porównać sobie proszę cechy wspólne np. pomiędzy Seatem Toledo i Skodą Octavią a następnie z Golfem i do tego dołożyć porównanie Poloneza z Fiatem.I CO??? Aha-mamy też "rumuńską" Dacię Logan (zubożone Clio).... Polonez to Automobili Polonia-i już ![]() |
![]() Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2005-09-04 00:09:21 Ale projectado di italia (czy jakos tak, nie znam sie. zrestza co ja tu pisze? Nie lubie Polonezow (chyba ze borewicze ![]() ![]() ![]() |
![]() rheum Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLI Śrem | 2005-09-04 00:24:22 Gwoli wyjaśnienia-większość aut europejskich i japońskich wychodzi spod rąk włoskich stylistów i nikt się tego nie wstydzi, a wręcz firmy to podkreślają. A Polonez w swoim czasie był przecież ładny-to przyzna każdy.Poza tym postawcie obok siebie dawnych rywali Faworytkę, Samarę i Poloneza-trzeci jest po prostu ładniejszy stylistycznie, co by tam nie mówić-rękę widać. Mechanizmy auta wymyślono w Polsce, bo niektórych pomysłów ne znajdzie się w najdziwniejszych autach na świecie-podobnie "oryginalne" rozwiązania stosowali tylko czesi w skodach.
"Bella automobili polonia" i już ![]() ![]() |