WAŻNA SPRAWA TYCZĄCA SIĘ ORGANIZACJI KLUBU/FORUM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zacznę od tego, że chcę by ten post został przeczytany i oceniony przez wszystkich, czyli nie chcę by był widoczny tylko dla klubowiczów.

Podejrzewam, że nie jedna osoba juz o tym myślała, ale ja to napiszę. Nie mam nic złego ani uszczypliwego na mysli w kierunku jakichkolwiek osób. Ale do sedna sprawy.

Nasz Klub/Forum zaczyna kuleć organizacyjnie, jest to spowodowane tym, że jest coraz wiecej klubowiczów i osób nie należących do klubu, które tutaj goszczą. Poprostu organizacja klubu nie była przygotowana na taka ewentualność. Mam pewną propozycje-myśl. Chciałbym sworzyć swego rodzaju Statut klubowy, bo narazie nie mamy nic po za naklejką i to nawet nie dokońca wiadomo jaką. Propozycja moja obejmowałaby swego rodzaju stworzenie zarządu, w zarządzie zasiadałyby osoby wyznaczone z każdego województwa(np. po jednej). Co by nam to dało? Ano dałoby juz dużo lepszą organizację jakichkolwiek imprez. Osoby w zarządzie, decydowałyby gdzie mają odbyć się Zloty i po wybraniu miejsca, osoba z zarządu z danego województwa organizowałaby ten Zlot. Każdy następny zlot odbywałby się w innym województwie, co juz byłoby sprawiedliwsze, liczbę zlotów na rok mozna byłoby ustalić z góry i mniejwięcej określić daty. Ale szczegóły ewentualnie później. Proponowałbym składkę, czyli proponowałbym wyznaczyć skarbnika, składka symboliczna, do uzgodnienia, pomogłaby ona w organizacji zlotów i mogłaby je urozmaicic o różnego typu konkurencje itp. w przyszłości mozna byłoby stworzyć swego rodzaju budżet klubowy. Oczywiście jest to sfera marzeń ale myślę, że do zrealizowania. Zarząd miałby też pełnić różne funkcje. Co by nam to dało, nie byłoby sytuacji, że np. Paweł Kosiński wł. strony klubowej wyjeżdża i robi się lipa, poprostu większe grono ludzi zajmuje sie sprawami klubowymi zmniejszając ryzyko utraty zarządzania. Nie znaczy to, że chcę podnieść jakiś bunt w stosunku do Pawła ale poprostu mu pomóc. Co by nam to dało? Ano można bardziej zająć się klubem, jego wizerunkiem, reklamą, bo teraz co mamy to Forum, to one tak naprawde tylko istnieje, mamy 19x- klubowiczów z czego Zlotami zainteresowanych jest kilku-max kilkunastu. Każdy klubowicz(w nowym statucie) musiałby spełniac określone z góry warunki by mógł zostac klubowiczem i nie chodzi mi tylko o posiadanie BMW i napisanie x-postów. Co by nam to dało? Chyba lepiej jest mieć 50-ciu klubowiczów, 200-stu forumowiczów i na zlotach widzieć po 30-40 samochodów, poprostu klubowicz opłaca składki z których jakaś część idzie na nocleg, jedzenie, co oznaczałoby mniejsze obciążenie jednorazowe wyjazdem na zlot, bo głównie o to chodzi, a nie o czas.
W tym momencie nie posiadamy Klubu tylko forum, bardziej trafnie trzeba byłoby nas nazywac forumowiczami, a nie klubowiczami, tak naprawdę nasz klub nie istnieje. Tworząc logo klubu trzeba go najpierw mieć, tak mi się wydaje. Oczywiście "zarząd" działałby za free, są to ochotnicy, którym los klubu nie jest obojętny, którzy mają chęć i możliwości pomocy organizacyjnej, oczywiście samorząd może się zmieniac, np. ktos z samorządu nie ma BMW bo sprzedał i kupił Fiestę, automatycznie jest degradowany do "sympatyka-nie klubowicza" , ale to już zagłębiam się w szzcegóły.

Mam nadzieję, że pójdzie to z echem, mam nadzieję, że Ci którzy się wypowiedzą, przemyślą to, chcę żeby wszyscy się wypowiedzieli na temat takiego pomysłu. Ja ze swojej strony moge zaproponować "Statut tymczasowy" taki przykład, ale najpierw musi być aprobata większości bo nadarmo nie będę się głowił. Ten temat nie jest wycelowany w jakiekolwiek osoby. Poprostu jest to moja propozycja. W sierpniu ma być Zlot, a nawet daty nie znamy, że nie wspomnę o miejscu itd. Każdy odważnie niech sie wypowiada.

PS: Mam nadzieję, że lincz mnie nie czeka...

...no ja jestem ZA!!! trzeba szczegółowo przemyśleć pare tematów,tak na poważnie!!!
bo czasem tu jest straszny rozpiździaj!!! hmmm...jak sobie przypomnę to sam też tu nieźle namieszałem na początku,no ale możnaby naprawdę pomyśleć o jakiś symbolicznych składkach na rzecz forum i klubu!!!

[ wiadomość edytowana przez: luke26dg dnia 2005-07-12 15:56:27 ]

Ja się niemoge narazie wypowiadać bo niemam B M W ale se kupie

Cytat:
2005-07-12 15:54:03, VANOS pisze:
Ja się niemoge narazie wypowiadać bo niemam B M W ale se kupie

dlaczego nie możesz się wypowiadac? Przecież gdyby to było tylko dla klubowiczów to byś tutaj nie wszedł. Pisz co myslisz

PS:Wszycy niech piszą co myślą, obejrzało ten temat ponad 10 osób a dwa komentarze! Pisac czy sie podoba czy nie!

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-07-12 15:59:40 ]

Bardzo ciekawa propozycja. Tyle tylko, że jak życie pokazuje na początku będzie zapał wielki, pełno deklaracji pomocy i współpracy a po paru tygodniach wiekszość osób się wykruszy. Ale jestem jak najbardziej za.

Cytat:
2005-07-12 16:14:09, kriters pisze:
Bardzo ciekawa propozycja. Tyle tylko, że jak życie pokazuje na początku będzie zapał wielki, pełno deklaracji pomocy i współpracy a po paru tygodniach wiekszość osób się wykruszy. Ale jestem jak najbardziej za.

a ja myślę, że ma to szanse powodzenia, gdyż podejrzewam, że w zarządzie siedzieliby klubowicze poważni a nie niepoważni, a myslę, że paru by się takich powaznych znalazło, a to wtedy od nich by to zależało jak się "sprawy potoczą"

OK to podpisuje się pod kolegą kriters-em.
Trzeba dobierać odpowiednich ludzi nie takich ze słomianych zapałem którzy po czasie stwierdzą że onie teraz niemogą bo czasu brak bo w pracy sie pozmieniało itd zaczna szukać zastępstw i wszystko sie rozsypie. Jeżeli od strony organizacyjnej wszystko bedzie dopilnowane to urosiniemy w potęge
Jestem na TAK

Cytat:
2005-07-12 16:21:30, VANOS pisze:
Trzeba dobierać odpowiednich ludzi nie takich ze słomianych zapałem

właśnie o to chodzi... Myślę, że są tacy w tym klubie.

a gdybyśmy mieli zrobić jakąś ściepę na to nasze forum i klub to jaką zaproponowalibyście kwotę???

macie jak najbardziej racje.Jak klub to klub a nie jakas popierdulka.Normalni ludzie itp.Jestem za

Cytat:
2005-07-12 16:28:09, luke26dg pisze:
a gdybyśmy mieli zrobić jakąś ściepę na to nasze forum i klub to jaką zaproponowalibyście kwotę???

nie mam pojęcia, np co pół roku 50zł? Albo miesięcznie 10zł. Albo jeszcze inaczej. Rocznie gdybyśmy zebrali z 50 klubowiczów np 5000zł to chyba mozna juz zaszaleć z imprezami, wyjazdami itp. To tylko tak piszę, bo wszystko jest do uzgodnienia...

uwazam ze Jeztom ma wiele racji w tym co pisze trzeba pomyslec cos powaznie o Klubie zacislic krag prawdziwych sympatykow BMW co za soba pociagnie ograniczenie dostepu dla innych "nie klubowiczow"bedzie w tedy milo i sympatycznie bez obelg glupich epitetow skierowanych do innych uzytkownikow.

Co do skladek to tez popieram
Zarzad oczywiscie powinien sie skladac z klubowiczow z roznych czesci polski zeby nie bylo ze.....zeby bylo sprawiedliwie wszystko organizowane...

P.S to by bylo na tyle
po wczorajszej bibce nie moge sie pozbierac az balem sie wchodzic na forum ze jakies glupoty powypisywalem ehhh...

Cytat:
2005-07-12 16:37:59, Ghost_24 pisze:
Zarzad oczywiscie powinien sie skladac z klubowiczow z roznych czesci polski zeby nie bylo ze.....

oczywiście, jak już pisałem, np z każdego województwa

z kazdego wojewodztwa to moze byc problem bo na forum w sumie jest przewaga ludzi z 2-3 wojewodztw. co do zlotow mysle ze nie kazde wojewodztwo sie do tego nadaje poniewaz nie w kazdym jest jakas ciekawa okolica no i przede wszystkim jaki jest sens zeby powiedzmy 30 klubowiczow jechalo do kujawsko pomorskiego z lubelskiego i mazowieckiego jesli w kuj. pom. czy zach. pomorkism jest tylko 1 czy 2 klubowiczy? z tym zarzadem to byloby ok jesli bysmy mieli podobna ilosc klubowiczy w zachodniej polsce. wystarczy przejzec miejscowsci ludzi ktorzy sie wypowiedzieli w tym temacie, chyba wiekszosc jest z centrum albo z wschodniej czesci polski (niestety )

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-07-12 17:24:04 ]

Wow, Jeztom, wszyscy jak narazie sie zgadzaja... no i oczywiscie jak wczesniej mowilem takze jestem za

Cytat:
2005-07-12 17:21:04, tolo84 pisze:
z kazdego wojewodztwa to moze byc problem bo na forum w sumie jest przewaga ludzi z 2-3 wojewodztw. co do zlotow mysle ze nie kazde wojewodztwo sie do tego nadaje poniewaz nie w kazdym jest jakas ciekawa okolica no i przede wszystkim jaki jest sens zeby powiedzmy 30 klubowiczow jechalo do kujawsko pomorskiego z lubelskiego i mazowieckiego jesli w kuj. pom. czy zach. pomorkism jest tylko 1 czy 2 klubowiczy?

To co ja napisałem na temat 1- z każdego województwa to tylko przykład, mozna własnie regionami zrobić, zreszta to tylko jakiekolwiek propozycje, podejrzewam, że z czasem klubowiczów będzie więcej. Pozatym, zawsze można wymyśleć jakis system dofinansowań(ze składek) dla klubowiczów jadących właśnie powiedzmy wiecej niz x- kilometrów, zawsze można jakiś sposób znaleźć. Dzisiaj powiedzmy Tolo jestes w zarządzie i reprezentujesz część Północno-zachodnią Polski, za jakiś czas się okaze że w Szczecinie jest dużo Klubowiczów, no to oni wybieraja swojego reprezentanta, i "twoje" terytorium się uszczupla... (taka na szybko teoria wymyślona) pzdr

Ja też się zgadzam, myślę, że te 10pln miesięcznie nie uszczulpi naszych budżetów.
Problem z tym zarządem, bo wydaje mi się, że z południowego zachodu nie ma dużo osób. Jestem napewno ja z okolic JG i pawełO z JG. No i troszkę z Wrocka i okolic. Może są inni, ale jakoś na to nie zwróciłem uwagi w postach. Jeśli chodzi o jakiś logotyp to jest to bardzo dobry pomysł. Nawet naklejki na szybach z adresem strony, jak w filmikach ze strony http://mpwr.prv.pl/ bardzo fajnie wyglądają i powodują większe zainteresowanie i może więcej członków w przyszłości, a co za tym idzie i zwiększenie kapitału na jakies zloty, konkursy, itp., itd.

[ wiadomość edytowana przez: vicia dnia 2005-07-12 17:48:48 ]

Witam
Dobra idea z tym określeniem statutu klubu. Do tej pory nazwa "BMW Auto Klub" to zdecydowanie nazwa (tylko) forum. W znanym mi klubie "XXX" każdy kto chce zostać klubowiczem MUSI wypełnic ankietę zawierającą określone dane (poprzez którą nie jest anonimowy) i dopiero wtedy ma możliwość pełnego uczestnictwa w "życiu" klubu, oraz dostaje możliwość przeglądania i zabierania głosu w sprawach dot. tegoż klubu.
Cytat:
2005-07-12 17:46:45, vicia pisze:
Ja też się zgadzam, myślę, że te 10pln miesięcznie nie uszczulpi naszych budżetów.

hmm, co do składki, proponuję sobie przypomnieć wielki entuziazm w składaniu deklaracji wpłat na utrzymanie strony Pawła, co w rezultacie odbiło się w wielkiej mierze echem i umarło śmiercią naturalną....okazało się że jak przyjdzie co do czego to nie ma zbyt wielu chętnych na wyciąganie kasy.

To moje spostrzeżenia.

Zabrałam głos, choć wiem że nie będę czynnie uczestniczyć w życiu klubu, ponieważ tempo życia nie pozwoliłoby mi na to.
Jeśli zdecydujecie że tacy jak ja "bierni" forumowicze nie będą mieli tutaj czego szukać , to pewnie się z tym pogodzę

pozdrawiam Ania

witam!! nie wiem czy mogę się wypowiadać na tak istotny temat gdyż jestem na liście oczekujących ale moim zdaniem jest to dobry pomysł ze składkami pozdro

Wszystko fajnie tylko pozostaje jedfna kwestai, jeśli składki to i jakis system kontroli zbieranych/wydawanych pięnieędzy, niestety aby to wszystko było dopięte, najrozsądniejszym krokiem jest rejestracja Klubu w sądzie, mówie tak ponieważ wiadomo jak to bywa z finansami, zaufanie dobra rzecz, ale sprawdzanie jeszcze lepsza, to nic osobistego, poprostu życie uczy ostrożności, ogólnie inicjatywa jest ok tylko trzeba pomyśleć nad szczegółami.