Falujace obroty a zatkany wąski przewód od pokrywy zaworow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiec od pewnego czasu (okolo 5000 km od zaisntalowania gazu) na gazie zacząl utrzymywac wysokie obroty i nie spadac z nich - nie zawsze sie to zdarza , przeczytalem ze moze to byc silnik krokowy Oma B 20 16V, na bezynie jest ok, ale obroty utrzymuja sie na benzynie w okolicach 6-7 tys i czasem opdaja nizej wprowadzając auto w drgania raz nawet zgasł.
Gosc jak montowal gaz w Agazie Wroclaw, powiedzial ze mam zapchana ten wezyk pierszy jak patrzymy na sinik, ten ktory idzie od pokrywy zaworów gdzieś tam. I ze to moze byc powodem nierownej pracy. Poszukałem na forum i sie wystraszylem ze moze mi olej brac zimeringi mógł szlak trafic i cos tam. na razie olej bieze okolo 0,5 litra na 5000 km. Dzis kolega ma mi pomoc udrożnić ten przeododzik. Czy to cos pomoze?? i czego moge się spodziewać

[ wiadomość edytowana przez: irekwielki dnia 2005-10-19 11:22:56 ]

Przy okazji warto przepłukać krokowy, nie zaszkodzi, a pomóc może. Przez krokowy po zainstalowaniu gazu nie idzie tylko powietrze, tak jak przy benzynie, a już mieszanka (II gen,), która pozostawia osad. Po jakimś czasie krokowy zaczyna wariować.

wiec po sprawie. Z kolega rozebralismy wszystko. Silnik krokowy to to chyba nie jest w 20 16V, sklada sie z jakiegos tloczka ktory wchodzi w drugi tloczek. Po rozebraniu tego zalalem to olejem i poruszalem w te i we wte. Nastepnie zajelismy sie cienkim otworem ktory wchodiz do kolektora ssącego, okazalo sie ze jest to otwór srednicy igly, wiec iglą go przeczyścliśmy. Kolega powiedzial ze on sie czesto lubi zapchac,
Nastepnie zająłem sie tym wąskim przewodem tym pierwszym cienkim ktory wchodzi do kolektora i ma za zadanie odprowadzac opary oleju do kolekora ssącego. I tu ząk okazalo sie ze ktos zapchal ten krócieć ktory sie wkręca do kolektrora i niestety nie mając wiertarki i tokarki dalem sobie z tym spokoj. Wyciścilismy rowniez przepustnice i rant przepustnicy
Teraz efekty:
1. po zatrzymaniu auta obroty gazu spadaja do normalnych
2. na bezynie jest ok i oborty maja duza mniejsza amplitude wahan.

A teraz powiedzcie mi czy moge miec zatkany ten przewdod cienki
i jakie tego sa konsekfencje.

Jak chcecie to moge to rozrysowac i moze do porad to dac?

[ wiadomość edytowana przez: irekwielki dnia 2005-10-20 08:49:43 ]

O jakim otworze o średnicy igły piszesz? Gdzie on się znajduje?

jak stoisz przed omega 20 16V i patszysz na kolektor dolotowy widzisz wielka dziure po przepusticy to z tylu od strony pasazera jest doprowadznie przewodu ktory wchodzi do kanalu ssacego taki strasznie cienki ze igla go czyscilismy