Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ToFastMKIV TEŁENÓFKA MKIV & MKV ... Wronki | 2005-09-08 23:59:24 Witam. Jak na razie udalo mi sie dotrzec do IV klasy technikum elektrycznego ![]() ![]() |
PINKY FORDZIAK XR3i WROCŁAW | 2005-09-09 00:19:45 JAK PODŁĄCZYC I ZROBIC WYŁACZNIK ZAPŁONU W 1,8 16V ?? ![]() ![]() |
![]() ToFastMKIV TEŁENÓFKA MKIV & MKV ... Wronki | 2005-09-09 15:53:59
Witam. Jest kilka sposobow na zrobienie takiego wyłącznika. Mozesz np. zrobic sobie jakis tajny wylacznik pod siedzeniem ( tylko ty bedziesz o nim wiedzial) albo gdzies indziej ktorego bedziesz musial wlaczyc za kazdym razem gdy wsiadziesz do samochodu (troche niewygodne) w takim wypadku nawet jak przekrecisz stacyjke to kontrolki sie zapala, swiatla i wszystka elektryka bedzie dzialac ale nie uruchomisz rozrusznika dopoki nie wlaczysz ukrytego przelacznika. Zablokowanie zaplonu mozna zrobic na dwa sposoby albo odcinajac doplyw pradu do rozrusznika albo do pompy paliwowej. W tym celu nalezy w obwodzie akumulator-stacyjka-rozrusznik (lub pompa) zalozyc dodatkowy przelacznik ktorym mozna sterowac zamykaniem lub otwieraniem tego obwodu. Jezeli chcesz odciac doplyw pradu do rozrusznika to radze aby zrobic to w ten sposob ze tajny przelacznik bedzie zalaczal przekaznik ( do rozrusznika plynie prad o wysokim natezeniu i zwykly przelacznik moze tego nie wytrzymac). Najwygodniejszym sposobem jest zrobienie ukladu ktory bedzie dzialal na tej zasadzie ze: wsiadasz do samochodu podczas odpalania dotykasz dwoch lebkow od srubek odpalasz samochod i puszczas. Po wylaczeniu zaplonu (zgaszeniu samochodu) uklad zalacza blokade i aby ponownie uruchomic auto nalezy znowu dotknac tych dwoch srubek. Aby cos takiego skonstruowac nalezy zrobic uklad ktory bedzie dzialal na zasadzie obserwacji akumulatora - podczas pracy silnika akumulator ma ok 14.4 V i w tym czasie uklad bedzie przewodzil prad, jezeli samochod wylaczysz napiecie spada do 12V i uklad odcina zaplon. Kiedys mialem schemacik takiego ukladu, jezeli go znajde to umieszcze na forum. Pozdro |
![]() surec Sympatyk FEFK Gdańsk | 2005-09-09 16:15:06 |
![]() dago86 Focus MK4 Świętochłowice | 2005-09-09 16:21:15 jak cos tez moge pomuc jestem w IV klasie technikum elektronicznego ![]() [ wiadomość edytowana przez: dago86 dnia 2005-09-09 16:22:04 ] |
![]() ToFastMKIV TEŁENÓFKA MKIV & MKV ... Wronki | 2005-09-09 16:38:46 http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/pe/zebezp_zaplonu.pdf
Oto link do schematu i dokładniejszego opisu blokady zaplonu o której juz wczesniej wspominałem. Układ bardzo prosty w wykonaniu. Pozdro |
![]() ToFastMKIV TEŁENÓFKA MKIV & MKV ... Wronki | 2005-09-09 17:13:55 Jeszcze raz podaje linkzabezpieczenia zapłonu do samochodu. Pozdro |
eres Warszawa | 2005-09-10 01:17:42 a ja technikum elektryczne skończyłem 7 lat temu ![]() ![]() |