Zderzak E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam mały problem ostatnio ktoś mi na parkingu wcisnął zderzak tzn nie uszkodził go ani nie porysował tylko wsisnął głębiej i teraz z prawej strony linia nadkola nie zgadza się z linią zderzaka i patrząc z tyłu prawa strona zderzaka mniej wystaje z pod klapy i lamp wiem chyba że zderzaki w BMW mocowane są na czymś w rodzaju amortyzatorów czy buforów takich jak w pociągach próbowałem go pociągnąć z powrotem ale nie da rady czy ktoś wie dokładnie co tam się mogło wygiąć a może ten amortyzator jest zatarty?

Cytat:
... a może ten amortyzator jest zatarty?

Bardzo, bardzo prawdopodobne. Sciągnij zderzak (roboty na 3 minuty) i zobacz jak to wygląda.

pozdr
Mariusz
e34 525i touring

Moze to bedzie glupie pytanie... Ale to to znaczy gdy zderzak jest zatarty i jak to sprawdzic?
POZDRAWIAM

Cytat:
2005-08-09 09:52:49, MohSETH pisze:
Moze to bedzie glupie pytanie... Ale to to znaczy gdy zderzak jest zatarty i jak to sprawdzic? POZDRAWIAM

gdzie tam masz tak napisane?
Cytat:

a może ten amortyzator jest zatarty?

pozdrawiam

Cytat:
2005-08-09 09:52:49, MohSETH pisze:
Moze to bedzie glupie pytanie... Ale to to znaczy gdy zderzak jest zatarty i jak to sprawdzic? POZDRAWIAM

Ja mam nadzieję, że zdanie powyżej to dowcip.

pozdr
Mariusz

To bylo male missunderstanding

Amortyzator zderzaka powraca do pierwotnych kształtów tylko przy bardzo małym odkształceniu. Przy większych odkształceniach nadaje się tylko do wymiany.

mam teraz trochę luzu więc postanowiłem wrócić do wątku. W jaki sposób zdjąć zderzak w E34? czy wystarczy podważyć listwę czarną ozdobną i odkręcić śruby od amortyzatora czy coś jeszcze?

Cytat:
2005-09-09 18:51:32, piotrfire pisze:
mam teraz trochę luzu więc postanowiłem wrócić do wątku. W jaki sposób zdjąć zderzak w E34? czy wystarczy podważyć listwę czarną ozdobną i odkręcić śruby od amortyzatora czy coś jeszcze?

nie wiem jak jest w E34 ale u mnie w E30 pod zderzakem są dwie śruby, które trzeba było odkręcić i zderzak z bocznych prowadnic zsunąć.

Cytat:
2005-09-09 18:51:32, piotrfire pisze:

juzkolego wszytko mówie bo wyjmowałem w poniedziałek banał, wiec tak listwa podzielona na 3 cześci ,pierwsza srodkowa jest na zatrzaskach i 2 boczne są właściwie wsuniete powinny zejsc bez problemu potem po prawej i lewej stronie masz takie plastikowe sruby ktore musisz wcisnac i odkrecic z tyłu zderzak trzyma sie na plastikwych zatrskach pene bedziesz musiał je zniszczyc ale nie ma problemu mozesz dopasowac od poloneza np ale ja u csiebie wkrecilem grube wkrety i jest git a jeśli chcesz wyjac zderzak z całą belka to masz z tylu 4 sruby bedziesz widzial jak zdjemiesz listwe wezmiesz nasadowy zdaje sie ze to zruba 10 czyli 17 klucz odkrecisz i masz wyjety cały zderzak z belka
P.S PRZPRASZAM JEŚLI TROCHE ZAWILE ale całość zajmie ci 15 min ja u sibie wyjmowalem bo od poczatku mialem uszczelke zle zlozona i strasznie rzucalo sie w oczy