Ustawianie zapłonu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos z szanownych forumowiczow odpowie mi na jedno proste pytanie? Mianowicie szukam,szukam i znalezc nie moge lacza ktore nalezy uziemnic podczas ustawiania zaplonu.Jak to wyglada,jaki kolor kabelka,cokolwiek co pomoze w identyfikacji.W manualu nie jest ono zbyt wyraznie zaznaczone a podpinac masy do byle czego wolalbym uniknac.Scoupe grudzien 91 4GDJ.Z gory dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam.

Ja ustawiałem bez mostkowania - kąt wyprzedzenia 10 st. i jest ok. U mnie jest złączka wyglądająca jak obudowa bezpiecznika (rurka śr. 2 cm i dł. 4-5 cm) sztuk dwie ale też nie wiem która. Obie są na wysokości aparatu zapłonowego przy ściance działowej od kabiny. Powodzenia w szukaniu.

Takie rurki tez mam dwie.Jedna z jednym kablem i na koncu zaslepka,druga z dwoma kablami zmostkowanymi na koncu.Znalazlem jeszcze luzny kabelek z dosc gruba izolacja na koncowce i kostke 3X2 cm z dwoma pinami.Wszystko wychodzi z jednej wiazki kabli.I o co tu chodzi?Zastanawia mnie jedno.Dlaczego w manualu pisza zeby cos tam mostkowac skoro bez tego zabiegu i tak mozna ustawic zaplon?

w manualu piszą o mostkowaniu bo mostkowanie odcina kompa od wpływu na zapłon. Dlatego wlasnie mostkuje sie i ustawia tzw. statyczny kąt wyprzedzenia zapłonu, potem jak zdejmujesz mostek, komp ma wpływ na zapłon (w pewnych oczywiście granicach dość wąskich) i zaleznie od kilku parametrów delikatnie go (zapłon a raczej jego kąt) sobie zmienia i oto cła filozofia. Ale ale jedno pytanie czym kręcisz zeby ustawić zaplon?

Wiec znalazlem. Do ustawienia statycznego kata wyprzedzenia zaplonu sluzy owalna zlaczka 5X1,5 cm z zatyczka. Prowadzi do niej jeden przewod u mnie jest on czerwony, w roznych modelach kolorystyka moze byc inna np. czarno-czerwony. Umiejscowienie jest rowniez rozne w zaleznosci od rocznika. Modele starsze po stronie kierowcy w nowszych po stronie pasazera. Podpiecie masy do zlacza powoduje opoznienie zaplonu o 5 stopni. Statyczny kat wyprzedzenia zaplonu powinien wynosic 5 stopni, po zdjeciu mostka 10.Dane dotycza wtryskowych pony,excel,scoupe.

Cytat:
Znalazlem jeszcze luzny kabelek z dosc gruba izolacja na koncowce i kostke 3X2 cm z dwoma pinami.Wszystko wychodzi z jednej wiazki kabli

doszedł juz moze ktoś od czego jest ten kabelek i ta wtyczka???
Bo mnie to nurtuje....
Jak zrobie zdjecie to wkleje!!!