Alternator i silnik krokowy....:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początek wszystkiego naj.... w mowym roku dla wszystkich.
A teraz kcialem poprosic ekspertow o pomoc:
1. jak sie wymienia silnik krokowy to trzeba go jakos wstepnie ustawic i jezeli tak to jak ile ma byc wysunieta iglica? i jak ja wykrecic skoro ona chodzi w rowadnicach...?
2. Zauwazylem ze swiatla "mrugają" tak jakby nie cos z ładowaniem. co to moze byc aha jakis dziwny dziwek z okolic alternatora.....co to moze byc wg was
dzieki narka

1. Silnik krokowy - nie dotykaj iglicy... Przy włączeniu zapłonu komputer wykonuje pełny ruch silnika krokowego "w te i wefte" a potem ustala jego położenie do zapalenia auta. Nic sie nie ustawia.
2. Co to znaczy "mrugają"?? MOże to być związane ze słabą masą. Alternator - jeśli ten dźwięk to gwizdanie zmieniające ton gdy włączysz światła, ogrzewanie szyby i inne odbiorniki prądu - sprawdź mocowanie przewodów między akumulatorem a alternatorem. Jeśli to nie pomoże - to masz padnięty mostek prostowniczy alternatora. Aha - zmierz napięcie na akumulatorze przy włączonym silniku. POwinno być około 14,4V. PO włączeniu dużych odbiorników prądu nie powinno znacząco spaść

znaczy mam rozumiec ze jak kupie nowy silniczek krokowy to zakrecam, podpinam kostke, wlanczam zaplon i jazda.....?
PS
miedzy stykami A-B i C-D powinien byc opor czy moze miedzy
A-D i B-C??
narka i dzieki wielkie

Opór pomiędzy A i B oraz pomiedzy C i D powinien zawierać sięw przedziale od 40 do 80 Ohmów. NIe mierzy się oporu pomiędzy innymi kombinacjami pinów.

mam pytanie
czy silnik krokowy czyści się jakoś w środku
i
czy przez zanieczyszczony silnik krokowy obroty biegu jałowego mogą falować?

Cytat:
2005-09-12 19:20:14, jost pisze:
mam pytanie czy silnik krokowy czyści się jakoś w środku i czy przez zanieczyszczony silnik krokowy obroty biegu jałowego mogą falować?

Sąspece którzy to robią jednak w większości przypadków kończy się to jego ostateczną destrukcją.
Jak jest zanieczyszczony obroty będą falować

Czyszczę od 4 lat, bo tak długo mam ten samochód. Nie czyszczę silniczka ale środek gdzie wkłada się go oraz iglice.