Skrzynia "131 BB1A 1005"w argencie 2.0ie- czy seryjnie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no wlasnie, mam w argencie skrzynie z tym numrem i jestem ciekaw czy to seryjnie montowana skrzynka do argenty/{1983,nuova argenta} taka sama jak w supermiroslawie 2000 ? czy moze to jakis szczep ze 131?

Cytat:
2005-09-12 19:12:24, Bart128 pisze:
no wlasnie, mam w argencie skrzynie z tym numrem i jestem ciekaw czy to seryjnie montowana skrzynka do argenty/{1983,nuova argenta} taka sama jak w supermiroslawie 2000 ? czy moze to jakis szczep ze 131?

ano ! to jedna rodzina różnice : V-bieg 0,87/0,834 i sterowanie skośne/pionowe -ale elementy sa współwymienne !!!
oczywiście w serii ! bo były modyfikacje małych seriach takie wloskie OBR-y

co do skrzyn- bylo nieco wiecej roznic. Niektore mialy przesowke na wale napedowym, inne zas swobodnie suwajacy sie po wielowpuscie zabierak walu. Z tego co pamietam bebechy od jednej do drugiej takiej skrzyni nijak nie pasuja.

Cytat:
2005-09-12 21:33:05, kosa131 pisze:
co do skrzyn- bylo nieco wiecej roznic. Niektore mialy przesowke na wale napedowym, inne zas swobodnie suwajacy sie po wielowpuscie zabierak walu. Z tego co pamietam bebechy od jednej do drugiej takiej skrzyni nijak nie pasuja.

wszystkie nie , były też takie tylko IV biegowe, z niej bralem części do V(poza V ) , a ten pływający zabierak to puszczał olej !
środkowym kołkiem ustalającym -trudno go uszczelnić !
ale miał zaletę łatwy demontaż - 4śruby przy moście i 2 przy podporze . rozwiązanie to było też przy wczesnych automatycznych skrzyniach ,,180 GM'' w fiatach 132