Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wotti Daewoo Espero Warszawa-Wesoła | 2007-11-08 19:48:37 No niby tak, ale dlaczego w trasie nie schodzi poniżej 10, skoro innym 16sto zaworowcom schodzi? ![]() ![]() A nie orientujecie się jak z połączeniem? bo chcę zrobić taki myk żeby przełożyć sam sterownik krokowca (ewentualnie z przełącznikiem, stag ma trzy pozycje, a leonardo ma Benz i BenzGaz) wyregulować i zobaczyć jak to się będzie sprawowało. Muszę tylko wiedzieć czy kostki "kompjutera" gazowego są uniwersalne czy trzeba by było kombinować? Palił mi mniej, dlatego takie spalanie musi być czymś spowodowane ![]() |
Wotti Daewoo Espero Warszawa-Wesoła | 2007-11-12 06:26:16 Croma, a jaki związek ze spalaniem lpg ma temperatura parownika? bo po dłuższej jeździe mam ciepły, w niektórych miejscach letni, a jak jest jazda na benie to jest gorący. Obstawiam że pompa wody jest na wykończeniu ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-11-12 08:49:27
Co prawda nie jestem Croma, ale pozwolę sobie wyręczyć Kolegę ![]() Wpływ ma zasadniczy, zimny/niedogrzany parownik gorzej odparowuje gaz przez co jest go więcej w jednostce objętości, a to powoduje, że silnik otrzymuje bogatszą mieszankę. Poza tym gaz tzw. zimowy zawiera procentowo więcej propanu niż butanu. W niskich temperaturach propan jest lepiej odparowywany niż butan jednak ma on niższą niż butan wartość energetyczną przez co spala się go więcej, co w sumie również daje wyższe spalanie. M.in. dlatego instalacje I generacji powinno się regulować dwa razy w roku, przed zimą i na wiosnę, kiedy stacje przechodzą ze sprzedaży gazu letniego na zimowy i odwrotnie. Dobry sterownik II generacji powinien sobie z tym poradzić ale I generacja nie ma takiej możliwości. |
Wotti Daewoo Espero Warszawa-Wesoła | 2007-11-12 12:00:28 a masz może doświadczenie czy takie połączenie jak u mnie zdaje egzamin? bo ogrzewanie mam kiepskie no i parownik niedogrzany, bo nie wiem czy to wina konfiguracji (tzn. nagrzewnica zabiera dużo ciepła i dla parownika nie wystarcza) czy mam pompę wody do wymiany? (nagrzewnica jest na 100% drożna) |
far77 Accord Warszawa | 2007-11-12 17:31:46 a jak temperatura silnika i czy długo sie nagrzewa ????? większosć problemów związanych z temperaturą jest przez uszkodzony termostat.
|
Wotti Daewoo Espero Warszawa-Wesoła | 2007-11-12 17:48:34 termostat ma może miesiąc ![]() ![]() |
far77 Accord Warszawa | 2007-11-12 20:38:53 moge ci polecic dobrego gazownika w Wawie,napewno ci pomoze z tym problemem ![]() |