Gdzie szukać korka do spuszczenia płynu chłodzącego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie jeśli już takie było to sorki. Jestem nowy a z komputerem też nie za dużo miałem do czynienia wiec wyszukiwarka mi nie pomoże. Poldka mam od niedawna a od kwietnia spostrzegłem ze w chłodnicy mam wode a nie płyn chłodzący. Wiem że od biedy może być ale gdy przyjdzie mróz to będzie klapa, więc chciałbym spuścić tę wodę. Wiem że w chłodnicy na dole jest korek ale czy po jego odkręceniu woda spłynie z całego układu? Czy to jakiś poważniejszy zabieg? A co proponujecie borygo czy petrygo? Bo ja wcześniej to kaszlakiem jeździłem i takich problemów nie byłoZ góry dzieki za pomoc!

Wiadomość edytowana ze względu na rażące błędy ortograficzne oraz zmianę tytułu całego wątku

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-09-12 12:47:43 ]

Śruba do spuszczania wody z silnika jest koło obudowy sprzęgła po prawej stronie silnika patrząc z przodu. Tak sobie sterczy.

Cytat:
2005-09-12 10:22:40, Borewicz pisze:
Mam pytanie jeśli już takie było to sorki ale jestem nowy a z komputerem też nie zadużu miałem doczynienia wiec wyszukiwarka mi nie pomoże, ale do rzeczy Poldka mam od niedawna od kwietnia spoatrzegłem ze w chłodnicy mam wode a nie płyn chłodzący wiem że od biedy może być ale przyjdzie mróz i klapa wiec chciałbym spóścić wode z układu wiem że w chłodnicy na dle jest korek ale czy po jego odkręceniu woda spłynie z całego układu czy to jakis poważniejszy zabieg??? A co proponujecie borygo czy petrygo, bo ja wcześniej to kaszlakiem jeździłem i takich problemów nie byłoZ góry dzieki za pomoc!

uważaj na błędy w tekscie bo sie kiepsko to czyta.
Wode spuscisz z chłodnicy tym kranikiem, i zostanie jeszcze troche wody w bloku silnika, tą spuszczasz odkręcajac śrubę (M8 ) na klucz 13mm. śruba znajduje się na dole bloku tak mniej wiecej w 1/3 jej wysokosci od dołu po stronie kierowcy po stronie serwa i pompy hamulcowej.

Borygo i Petrygo cena różnią sie nieznacznie. Ale polecam Petrygo ok 8 zł za litr...

Płynu wejdzie ci ok. 6 litrów. Ja kupiłem do poldka płyn marki TESCO . I jestem bardzo zadowolony.. a za 6 litrow zapłaciłem chyba 25 zł

Cytat:
2005-09-12 10:43:59, berek33 pisze:
Płynu wejdzie ci ok. 6 litrów. Ja kupiłem do poldka płyn marki TESCO . I jestem bardzo zadowolony.. a za 6 litrow zapłaciłem chyba 25 zł

o też musze spróbować tańszych zamienników, bo jak mi czasem podczas eksperymentów silnik wypluwa litr Petrygo to mam ochote to zbierać z ziemi

Dzięki Panowie serdeczne wróce z pracy operacje przeprowadze.

Kiedyś spotkałem się z takim płynem do chłodnic o nazwie ENWOGOL, osobiście jednak nie używałem go. Czy ktoś się z tym zetknął/używał do chłodnic i wie co to za wynalazek?

Cytat:
2005-09-12 11:36:07, Bambek pisze:
Kiedyś spotkałem się z takim płynem do chłodnic o nazwie ENWOGOL, osobiście jednak nie używałem go. Czy ktoś się z tym zetknął/używał do chłodnic i wie co to za wynalazek?

jezeli nie kosztuje mniej od innych to nie ma sensu experymentować, w dziedzinie chłodzenia nie ma tak wiele do poprawy (jeśli chodzi o różnice w plynach)

Nie wiem ile kosztuje obecnie jesli istnieje jeszcze na rynku, ani też nie wiem ile kosztował jakieś 4 lata temu, bo wtedy widziałem to w warsztacie u jakiegoś mechaniora. Nie mam zamiaru eksperymentować, sam używam borygo i żadnych kłopotów. Napisałem o tym ENWOGOLU, bo mi tak przyszedł na myśl. Racja, że w tej dziedzinie to wiele do zyskania nie ma.

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-09-12 12:26:11 ]

Panowie upominam iż kolejny post zchodzi na temat jaki kto ma płyn i jaki to on nie jest. Wątek tyczy się zupełnie czego innego (patrz post 1). A jeżeli chodzi o płyny chłodzące to na ten temat są trzy inne wątki. Jak dyskusja dalej pójdzie w tym kierunku to post wyleci w kosmos.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Cytat:
o też musze spróbować tańszych zamienników, bo jak mi czasem podczas eksperymentów silnik wypluwa litr Petrygo to mam ochote to zbierać z ziemi

z tym , ze nie wiem jak sie ten płyn TESCO zachowa sie w zimie przy mrozach.. Ja go od wiosny używam i w upałach super 90* trzyma , ale czy nie bedzie zamarzał tego nie wiem..

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-09-12 12:50:14 ]

Cytat:
2005-09-12 10:43:59, berek33 pisze:

Ale nie porywajcie się zabradzo na produkty TESCO ja na przykład kupiłem płyn do spryskiwacza tej że marki i byłem bardzo zawiedziony...

Cytat:
2005-09-12 14:43:12, Pemek pisze:
Ale nie porywajcie się zabradzo na produkty TESCO ja na przykład kupiłem płyn do spryskiwacza tej że marki i byłem bardzo zawiedziony...

A co to ma wspólnego z korkiem do spuszczania płynu chłodniczego ?