| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-09-06 20:17:10 Witam.
To cię przekręcili. taki był podobny przypadek u nas z klientami BP. |
dcnt Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2005-09-07 07:39:25 napewno jest jakas sluzba co ich kontroluje tylko trzebaby zglosic taki fakt, zrobic fote tego co na dystrybutorze, miec ze 2 swiadkow, moze cos by im wtedy zrobil |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-09-07 07:52:31 Witam.
Wystarczy zarzadać faktórę za zatankowany gaz lub wystarczy paragon i zgłosić na policję bo w tym wypadfku muszą sporządzić notatkę służbową w krótkim czasie i są zoobowiazani do przekazania tego faktu dalej |
wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2005-09-07 19:22:55 załóżmy że po każdym tankowaniu koleś podpina wąż pod butlę turystyczną - pod wpływem ciśnienia gaz jaki pozostał w wężu przedostaje się do butli
teraz podjeżdża na stację klient z pustym zbiornikiem - ile tankuje?? : pełną butlę + to pojemność węża (dłuższy wąż = więcej gazu), to jest oczywiście jedna z możliwości wniosek: zawsze tankuj zaraz za kimś!!! |
bercik125 Atu GSI Blizne kolo warszawy | 2005-09-09 01:36:39 Kiedys z kumlem jechalismy koło Bydoszcza przez jakieś wiochy i skończył sie gaz w skodzie favorit. Podjechalismy do jakiegoś Zenka co mial stacje lpg. Pojemnosc butli 33 litry a wchodzi 27-28. Soimy gadamy a koles nalał nam do zbiornika 36 litrów. krótka wymiana zdań niedała zadnego efektu, paragonu ani faktury nie moglizmy dostać(rzekomo awaria kasy). Odliczylismy gotówke za 27 litrów i pojechaliśmy dalej. Kolo nas straszył policja spisał naze nu numery i do tej pory nic a było to prawie dokladnie rok temu.
Oszukują jak mogą. Pozdro |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-09-09 21:43:54 Witam.
Tak wiec jak mówiłem. To nie jest sprawa pustego węża ale ustawienia przepływomierza dystrybutora gazowego. Z dawnego mojego doświadczenia wiem jak się to robiło na benie. licznik swoje a odmierzacz swoje. |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2005-09-10 13:26:58 Witam
Dokładnie wczoraj spotkał mnie podobny przypadek. Po raz pierwszy od 3,5 roku od kiedy mam gaz. Była to stacja Lotosu w Straszynie na, której tankowałem już wielokrotnie bez najmniejszych jak do tej pory zastrzeżeń. Zbiornik mam 40 l. w kole i tak ustawiony pływak, że nigdy nie weszło mi więcej gazu jak 30 l. Tu natomiast wyszło 37,5 l Zdarzyło mi się zatankować raz czy dwa 32 l. ale na Węgrzech. Mają tam osobliwą technikę tankowania dobijają tego gazu ile wlezie.
Oczywiście sprawę zgłoszę na policji, tylko nie do końca jestem pewien satysfakcjonującego mnie efektu. Ponadto nachodzą mnie wątpliwości związane z ewentualnym uszkodzeniem pływaka, bo teoretycznie jest możliwe zmieszczenie owych 37,5 litra do mojego zbiornika w przypadku uszkodzenia go. Czy ktoś z Was miał może taki przypadek? Przekonam sie o tym z pewnością po wyjeżdzeniu gazu do cna, ale to dopiero za jakieś dwa dni
[ wiadomość edytowana przez: mayster dnia 2005-09-10 13:30:33 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-09-10 18:07:52 Witam, myślę, że w tym wypadku za wiele nie zwojujesz, bo ilość zatankowanego gazu nie przekroczyła pojemności zbiornika i w bardzo prosty sposób można się wytłumaczyć, że pewnie chwilowo pływak, albo zawór Ci się zawiesił (co się zdarza całkiem nierzadko). Co innego jak wleją więcej niż poj. butli, to już jest ewidentny przekręt. |
omegafan Omega włocławek | 2005-09-11 12:45:58 witam.mam butle 45l, na stacji STATOIL wchodzi do niej 38l i spoko ale na podobno najlepszej stacji SCHELL-a we W-ku na której też keidyś wchodziło 38l teraz podchodzi pod 43l!!..nie przekroczyło mi tych 45l to nie bede sie kłocił.....
polecam stacje STATOLI, te stacje mają za dużą renome żeby oszukiwać pozdrawiam |
tommi_maakinen Gliwice | 2005-09-11 16:53:18 a ja mialem podobne zdarzenie na stacji BP w gliwicach. zbiornik 45 l brutto a "weszlo" 46,5. na moje pytanie dlaczego tak sie stalo (bylo to z lutym) blonynka powiedziala: "w zimie wiecej wchodzi", a ja jej na to :czego ?? litrow?? no i ze chyba inna fizyke mielismy w szkole, no ale na tym skonczylo sie. prawda jest taka ze nikt tego nie kontroluje i pewnie dlugo nie bedzie. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-09-11 21:56:14 Taki przypadek to niekoniecznie oszustwo.Zbiorniki nigdy nie sa idealne i pojemnosc zbiornika moze sie wahac w pewnych granicach.Wystarczy niewielka roznica wypuklosci lub szersza spoina i pojemnosc zbiornika sie zmnienia.W tym przypadku roznica 1/2l jest do przyjecia.Dodatkowo zawieszenie plywaka spowodowalo zatankowanie zbiornika do pelna-normalne zjawisko w tej sytuacji,inaczej byc nie moglo. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-09-11 22:19:50 Witam.
Zbiorniki maja homologację a zeby ją otrzymać musi być pojemność zbiornika z godna z tym co w tej homologacji piszeJest to taże na bierząco kontrolowane na etapie w produkcji.
|
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-09-12 07:45:27 Carinus, to nie 1/2l tylko 1,5l, a to już zdecydowanie za dużo. A poza tym to jak myślisz ile grubsza spoina może "zabrać" pojemności? Na pewno nie aż 1/2 litra, no chyba, że spawacz totalnie sp... robotę, ale myślę, że taki zbiornik nie przeszedłby, żadnej kontroli, nie mówiąc o wytrzymałości. |
coot nissan b12 coupe hajnówka | 2005-09-13 00:14:05 witam
pracując na firmowej stacji miałem może z 5 przypadków tego że klient kłucił sie ze tyle gazu ile pokazał dystrybutor nie powinno wejść do butli. Gość po którymś razie tankowania stwierdza ze za dużo mu wchodzi gazu zawór nie odbił to tankujesz az ciśnienie na dystrybutorze sie zwieksza czyli butle ma nabitą w powiedzmy 100%. Klient mówi ze gazownik mu powiedział ze do tej butli wejdzie max.36L gazu ale nie wie tego ze butla ma 42L. Wniosek z tego prosty ze mało kto patrzy na dane techniczne , o zawory też mało kto sie przejmuje bo troche tego niesprawnego sprzętu jezdzi no i czasami takie komplikacje wynikają ze trudno jest klientowi to wytłumaczyć. Moja uwaga to że najlepiej jest tankować na jednej stacji a nie latać i szukać jak to robi wiekszość jade tam bo 3gr tańszy.Tańszy jest ale czy dobry tego nie wie zresztą teraz nie wiadomo na której stacji jest dobry. A jak sie trzyma jednej stacji to sie wie że jest dobry :] . A jak kogoś stać aby auto utrzymać i np. wstawic instalacje za 3tys. to wiezcie mi ze nawet przepłaci 7 czy 10gr zeby na dobrej stacji zatankować. pzdr coot |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-09-13 15:59:14
Od kiedy 42.5 l minus 42l wychodzi 1.5l?Zbiorniki sprawdza sie na wytrzymalosc i strukture spoiny a nie na aptekarskie pomiary pojemnosci.Popracujcie troche na zbiornikach to sami sie przekonacie jak to sie robi i jak sie sprawdza,jakie potrafia byc roznice na niby identycznych produktach.Nie wieze zeby wszyscy producenci tak bardzo "spuszczali sie" nad dokladnym pomiarem pojemnosci kazdego zbiorniczka-bynajmniej nie w Polsce.Ja tez podobno mam w samochodzie zbiornik 42l a jak sie dokladnie przyjrzalem to jest wybite 42.5l-potocznie mowiac 42l. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-09-13 19:36:29 Carinus nie napisałeś do jakiego postu się odnosisz. Odpisałeś bezpośrednio pod postem
I myślę, że moja arytmetyka w odniesieniu do tego postu jest jak najbardziej w porządku .
Ponadto już pisałem, że różnice owszem, góra 0,1-0,2l na spawach są do przyjęcia, ale nie 0,5l , a już na pewno nie 1,5l. A co do pracy na zbiornikach, to może nie na gazowych, ale z ciśnieniowymi miałem trochę do czynienia. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-09-13 20:20:11 Witam.
Ja właśnie w tym temacie. Żeby zbiornik otrzymał tzw. paszport to jego pojemność musi być prawie idealna. te zbiorniki robią automaty gdzie wszystko musi być idealne. to przecierz nie je4st klepane na kowadle i spawane przez "JÓZKA" |
piotriix zabki | 2005-09-13 20:37:11 gdzies 15 lat temu zatankowali mi 50 l gazu do 40l butli/32 l/ na pytanko jak to mozliwe dostalem odp. placisz pan czy nie ? bo jak nie to wzywam gliny ! moja odpowiedz. ta ja na nich chetnie poczekam.i czekalem czekalem itd . oczywiscie zlodzieje nie zadzwonili wiec pytam co z tym fantem robimy? pan mi odp. zebym sp..... wiec pojechalem do domciu oczywiscie nie placac nic pozdrowienia
|