| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-09-09 01:01:04 Skrzynie z m40 widziałem już tak dojechane, że drążek biegów prawie odlatywał (nie gałka!) a skrzynia nadal była gicio (szczególnie w 2.5). Takie skrzynki ciężko dojechać, najczęściej pierwsze padają synchronizatory ale czułbyś opory lub słyszał zgrzyty.
A może to rzężenie to np. łożysko oporowe sprzęgła a nie skrzynia? Pozdrawiam |
a_Rekin Szczecin | 2005-09-09 21:25:50 Dzięki za odpowiedz!!
W tym pi... Szczecinie nawet nie ma pożądnego mechanika!!! Pozdrawiam. |
rudy102 BMW Friend legnica | 2005-09-09 21:35:31 nie tylko wSzczecinie
pozdrawiam |
a_Rekin Szczecin | 2005-09-10 17:01:30
Dodam jeszcze że jak odpalam auto z rana albo jak już silnik ostygnie to wszystko jest dobrze- nic nie słychać ale niestety przy 'jedynce' dalej potrafi nieźle walnąć. |
biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-09-10 18:58:40 A poduszki pod skrzynią sprawdzałeś? |
morus BMW E30 cupe Gołuchów | 2005-09-10 21:31:58 Zaczne od tego ze niestety w bmw z silnikiami z seri m4x skrzynie sa wmiare wytrzymale ale niestety pierwsze co w nich najczesciaj pada to lozyskowanie walka co sie objawia wlasnie dziwnymi odglosami ze skrzyni, powoduje tez ze biegi nie wchodza juz tak dobrze jak przedtem. Po drugie synchronizatory akurat nie padaja w nich najszybciej tylko sprzegielka klowe i to najczesciej na biegu pierwszym (jest to spowodowane z byt brutalnym traktowaniem). Jesli chodzi o mechanika to ma racje ze trzeba wymienic skrzynie, to ze jej nie moze znalesc to juz moze byc temeatem debaty choc nie koniecznie bo ciezko kupic cos co nie jest dobite, pomijam fakt ze jak zalatwi zla to nikt mu nie odda kasy za wyjecie i wlozenie skrzyni a inaczej sie nie da sprawdzic czy jest dobra (a wymiana w m40 jest fatalna). Radze wiec nie nalatywac na mechanikow, ludziom w polsce sie wydaje ze kazdy chce ich oszukac i zrobic na szara zwlaszcza jak ktos ma swoj biznes, jasne ze chce na nas zarobic ale nie znaczy ze okrasc . |
cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2005-09-14 12:22:57 Miałem tą "przyjemność" i wymianiałem skrzynie w mojej 318 E36.
Nie ma najmniejszego problemu z wymianą-robiłem to po raz pierwszy-potrzeba tylko odpowiednie końcówki do śrub i przedłużki ze dwie .Wymiana zajeła mi z 4h. Po wyciągnieci swojej stwierdziłem że nie ma sensu jej rozkopywać tylko pojechałem szukac innej. Dogadałem sie z gościem u którego brałem skrzynie że jak coś bedzie nie tak to przyjade i wymienimy na inna bo rzeczywiście nie ma innej możliwośći-chyba- sprawdzenia. U mnie miałem taki przypadek że głośno pracowała na każdym biegu i tylko na 5 było cichutko w aucie. Wybrałem najładniejszą i założyłem, i narazie odpukać jest wszystko ok. Wymieniłem przy okazji łożysko przy docisku. Niech nie nawija ci makaronu na uszy ten twój mechanik-tyle teraz części do E36 że jak z jednym sie nie dogada to jest następny i napewno pojdzie na taki układ jak u mnie.[ wiadomość edytowana przez: cmc1 dnia 2005-09-14 12:25:27 ] |