Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-03-21 14:32:21 Przymierzam się ostro zabrać do zakładania gazu w Seniorze i zbieram informacje. Z tego, co słyszałem, trzeba zmierzyć najpierw ciśnienie w cylindrach.
![]() Instalatorzy mówią o czujnikach temperatury przy istalacjach - słyszłem, że czasami gaz załacza się po przejechaniu 3-4 km!!! To bez sensu. Inny facio mówił mi, że gaz załącza się gdy obroty wskoczą na 2500 - to dobre rozwiązanie. ![]() ![]() ![]() Dzięki, pzodrowionka. |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-03-21 14:55:08 Generalnie zwraca się uwagę na opinie o warsztacie, któremu chcesz powierzyć auto. Najlepiej znaleźć podobne auto zagazowane i spiknąć się z właścicielem na tamat doświadczeń.Wiem, że to łatwo powiedzieć ale trudniej zrobić, próbować jednak trzeba - nie ma nic gorszego niż patałachy które potrafią spieprzyć najlepszą instalację. Jeśli chodzi o przełączanie na gaz to zależy od instalacji. Jedne przełączją wtedy gdy silnik osiągnie pewną temperaturę a inne przy pewnych obrotach. U mnie np. przełaczało się po przekroczeniu 2500 obr. ale mnie to wkurzało jak przy jeździe po mieście musisłem co odpalenie tak przygazowywać, aż się ludziska czasem gapiły (no wiecie siedzi gościu w omesi i sobie gazuje :evil ![]() Pozdr |
![]() shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-03-21 15:51:48 co do przelaczania sie po dystansie to pierwsze slysze mam gaz w 3 samochodzie i do tej pory poza gaznikowcem gaz wlacza sie samoczynnie po przekroczeniu pewnej granicy obrotow wyznaczonej na 2500 ale w praktyce jest to nawet 2000 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-03-21 21:26:18 limit kilometrów jest związany z tym że instalacja jest z kompem i parownik musi osiągnąć temp. min. 5st. żeby załączyć instalacje gazową bez tej temperatury poprostu się nie przełączy automatycznie na gaz. nie dotyczy to instalacji z ręcznym przełącznikiem benzyna/gaz. |
![]() shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-03-22 08:59:30 no coz wiec uwazam ze moja instalacja jest najlepsz ![]() ![]() ![]() |
Makaveli Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2003-03-22 15:59:00 U mnie w 3.0 SEJ gazik miał takie sterowanie że przełączał się bezpośrednio po osiągnięciu 2500-2700 RPM , ale DODATKOWO (tzn. w standarcie to było,nic nie przerabiane) był taki mały przycisk po którego wciśnięciu wkakiwał na gaz od razu niezależnie od obrotów - bardzo przydatna rzecz zwłaszcza w lato - po co ostro kręcić silnik jak jest zimny... Przycisk - pyk - i mamy gazik ![]() Uważam że takie rozwiązanie przełączania gazu jest bardzo dobre...Polecam |
![]() totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-03-22 20:31:30 czyli wszystkie wypowiedzi idą w jednym kierunku tylko każdy tłumaczy po swojemu. ![]() |
![]() regan senior Poznan | 2003-03-22 21:11:53 jest tylko jedno ALE - DUAL RAM. i to znaczy ze na dolocie masz klapke ktora po przekroczeniu 4000obr/min ma mieszac powietrze z dolotu. w instalacji z mixerem gazu mieszane jest powietrze razem z gazem i to boli. Tego silnika nie nalezy odpalac na gazie. nie nalezy na wysokim biegu przy niskich obrotach dodawac energicznie "gazu" itd. itp... ogólnie znaczna czesc warsztatów odmawia instalowania gazu bez wtrysku do dual ramu. zreszta ta sprawa byla poruszana chyba na okp. ja mam 2 dualramy na gazie i coś tam wiem... ostatnio jak mi wyp#@$#@ to po ulicy zbierałem dolot... ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2003-03-22 21:42:35 pamiętacie post ( ZAGAZOWAĆ 3,0SEJ)!!!!!
miało być tak słodko, żadnych problemów, itp a tu się okazuje, że kłopoty są ( np: przepływomierz do 3,0se kosztuje tylko 600 zl- UZYWANY) skoro rozj#$%^@ to coś trzeba naprawić albo wymienić. POZDRO MEGA_3 I JEGO D U A L R A M 3,0SEJ JESZCZE NIE ZAGAZOWANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
![]() elvizz13 2nd to none Świdnik | 2003-03-24 09:19:48 A klapkę anty wybuchową masz? To taki kawałek blachy na zawiasie przed przepływomierzem, posiada ona otwory odprowadzające energię w czasie wybuchu poza układ zasilania powietrzem. Jak walnie to dowymiany jest tylko ona, apozatym to jak wybuchło to zmień przewody gdyz są one w większości związane z tą dolegliwością |