Wycieraczki - PONY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! Chociaż problem był poruszany to nie znalazłem takiego jak u mnie (chyba). Sprawa jest tego typu ,że podczas pracy jak dochodzą do gornego połozenia i zaczynają wracać jest taki dźwięk (huk) jakby cie przycierała wycieraczka. co sie okazało gdzieś wali w mechaniźmie. Pewnego popołudnia mówię - rozbiorę i jakie okazało się moje zdziwienie jak tylko odręciłem śruby - i na tym sie skończyło. Teraz pytanie JAK TO ZDJĄĆ żeby nic nie urwać??? I kolejne co tak może nawalać. Pozdr.

Dzisiaj byłem zmuszony temat przecwiczyc w swojej lantrze. Zajęło łącznie ok. 2h. Wygląda to tak:
1. demontaż plastikowych osłon na podszybiu, uwagana zawleczki.
2. odkręcić mocowanie ślimaka te gdzie są przykręcone ramiona wycieraczek.
3. okręcić silnik wycieraczek.
4. po odkręceniu silnika jest trochę zabawy i wyginana, ale najlepiej okręcić nakrętkę, która trzyma cięgno razem z ośką silnika.
5. jak silniczek odejdzie od ramion to mamy mechanizm na wierzchu i mozemy go wyjąć z podszybia.

Co stuka... nie wiadomo, tam są takie plastikowe nakładki, rozpoznasz je, może ktoras popękała...
Doradzam przyjrzenie sie pracy samych osiek na których osadzone są ramiona wycieraczek. U mnie jedno tak sie zapiekło, że nie mogłem go ruszyć wogóle, nawet przy pomocy dwóch "żab". Musiałem demontować te układy, smarowanie oliwą z zewnatrz nie pomagało. Demontaż jest w zasadzie prosty, ale trzeba uważać. Jak popatrzysz na trzon ośki, jest ponacinany. Tuż pod nacinaniem, jest taka przecięta podkładka, która zabezpiecza przed rozpadnięciem się tego. Musisz ją usunąć, ale uważaj żeby nie strzeliła. potem zdejmusz drugą zwykła podkładkę i juz w zasadzie wszystko na wierzchu. Spróbuj, zdjąc jeden element z drugiego, przeczyścić, przesmarować. To musi chodzi bardzo swobodnie i lekko. Jak dmuchniesz to powinno się kręcić....

Kolejnośc składania odwrotna do omawianej.
U mnei po tej operaci to śmigaja jak głupie. nawet przy zużytych wycieraczkach i suchej szybie nie skaczą, nie piszczą....
Powodzenia

Jakby co, to czasem bywam w skierkach
kontakt w profilu gdybyś potrzebował hilfe...

Dzieki za radę jakoś sobie poradziłem ale bez zciągania silniczka (pozcierane ręce) - rzeczywiście pekła taka plastikowa nakładka i cięgno nawalało w metal. Coś tam wykombinowałem ale wolałbym kupić ten plastik. Jest jakaś szansa na dostanie czegoś takiego???Pozdrawiam!

zapomnij, chyba ze dorwiesz gdzieś mechanizm na szrocie.w sklepie tylko caly komplet

No własnie i tu pojawia się pytanie czy mechanizmy wycieraczek zmieniały się z czasem czy są takie same jak do rocznika np 91 pasuje do 94. ???? Moze macie jakieś spostrzeżenia. Pozdr.

Za to Ci głowy nie dam. Wydaje mi się, ze nawet jeśli dlugość ramion będzie inna (choć nie sądzę), to system mocowania będzie taki sam.