Regulacja kąta wyprzedzenia w el.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzieś na sieci przeczytałem że gość ma w maluszku z elektronicznym zapłonem pokrętło w kabinie którym reguluje sobie kąt wyprzedzenia zapłonu (czy cos takiego).
Czy jest możliwe wykonanie takiego czegoś a jak tak to jak.

tak jest mozliwość gościu u nas może to zrobić

jeśli chodzi ogólnie o zmiane kąta w EL/ELX to przesuwa się czujnikiem na kole pasowym w dół (wyprzedza) i w górę (opóźnia)... (chyba)

zgadza sie tak sie zmienia zapłon bardzo miłe na marginesie

Darallye a ile kosztuje takie cosik???
I czy jest możliwe zdjęcie ogranicznika obrotów??

no musiałbym sie dowiedzieć , dystanse też można szybciutko zamówić ale coś kołom 150 chyba. Ogranicznik również ale narazie nie mam kontaktu z typkiem spróbuje sie dowiedzieć to coś trukne

[ wiadomość edytowana przez: Darallye dnia 2003-04-24 17:51:59 ]

kiedyś rozmawiałem na ten temat z alim, powiedział, że jak będzie miał czas to pomyśli nad takim gadżetem

Strona1
Strona2
Strona3
Z zasobów mgt
Może to da się przystosować?

Darallye :
"moze to zrobic" tzn ze juz robil , czy wydaje mu sie, ze moze zrobic...

ja mam juz nawet projekt i wyliczenia, ale nie ma czasu tego zrobic i sprawdzic. Narazie uklad pomiarowy na 402,5m lezy rozlozony po pokoju pierwsze testy wypadly pozytywnie wiec juz cos do przodu, ale nadal kupa pracy bo 4tego maja zawody sa i wszystko musi chodzic idealnie.
I ktos wspominal, ze tez robiony jest taki system i wspominal o kwocie 500pln i polaczenie droga radiowa...
jestem ciekaw jak idzie praca ja mam zamiar takze zrobic na radio ale juz w tej chwili (pomijajac cene kabla) same elementy ukladu podchodza pod ta kwote (nie licze pracy wlozonej w to) w wersji podstawowej - bez wyswietlacza duzego.
Wiec sie zastanawiam czy jestem pierwszy, ktory takie cos zrobil "amatorsko" czy Ci wszyscy co robili tez cos maja ?
Jeszcze moze ktos zrobil pomiar predkosci na podstawie czasu pokonania 1m (dwie fotokomorki oddalone od siebie o 1m i pomiar predkosci powiedzmy do 100kmph rozdzielczosc 0,5kmph ...z moich skromnych wyliczen to wychodzi ze trzeba miec dokladnosc 0,0004 sek) i to jest kolejna sprawa nad ktora bede siedzial po skonczeniu 400m... zaplon nie wiem... :/

pisałem że można zrobić regulację zapłonu od środka tak robił już to nawet widziałem i sie bawiłem fajna sprawa

Cytat:
2003-04-25 01:24:34, Darallye pisze:
pisałem że można zrobić regulację zapłonu od środka tak robił już to nawet widziałem i sie bawiłem fajna sprawa

ale on to miał w el czy w zwykłym malcu (tzn chodzi mi o rodzaj aparatu zapłonpowegp)