Pompa wodna przecieka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
na pompie wodnej mam biały nalot-czyli płyn chłodzący,podejrzewam że leci ten płyn przez tą "dziurke"na pompie..

moim zdaniem to poszedł uszczelniacz na pompie skoro leci z tej "dziurki"..dobrze kombinuje?

można wymienić sam ten pierścień uszczelniający czy to tylko jest z nową pompą?

a'propo...silikon na max temperature 350st, taki co jest na każdej stacji"zaden specjalny"nadaje sie potem do wysmarowania pompy wodnej?czy trzeba jakis specjalny?

pozdrawiam

Pompa do wymiany to pewnea przy okazji pasek rozrządu.

"Dobrze kombinujesz"
Mozna wymienic sam simmering ale raczej nikt tego nie robi bo papa jest w zasadzie nierozbieralna,kazdy kupuje nową bo sa tanie, a pompe wodną nie smaruje sie silikonem ,ona sama sie smaruje płynem a łozyska w niej sa juz nasmarowane,a jezeli chodzi o uszczelke pompy to moze byc taki ale tez nie trzeba

pasek rozrządu ma 40kkm więc jeszcze lux biutiful jest.hehehe.

chodzi mi o uszczelnienie pompy silikonem żeby dobrze przylegała i nie było wycieków tj. np z pokrywy zaworów
nie mam pojęcia jak stara i styrana jest pompa wodna, na AUTOMOTOSKLEP znalazłem uszczelke pompy, więc jest takie cudo...w wolnej chwili rozbiore wszystko i sprawdze łożyska pompy i wogóle jej stan,jak bedzie dobra to wymienie tylko tą uszczelke,a jak bedzie coś nie tak to rzuce sie na nową pompe

pozdrawiam

ja mam jedną zasade raz naciągnięty pasek rozrządu bezwzględnie podlega wymianie.i niech nik mi nie pisze o oszczednościach bo 50 zł to nie jest majątek

Witam.
Nie piszesz jaki masz silnik.
W książce jest napisane: tworzenie się kropli w otworze odpowie-
trzającym pompy można uznać za niegrożne jeżeli nie ma znacznego ubytku płynu w zbiorniku wyrównawczym.

Tylko w silniku 2.0 16V przy wymianie pompy trzeba wymienić
rozrząd. W innych silnikach nie wiem ale chyba nie.

Pozdr.

mam C20NE, nigdy tamniebyło nawet kropli płynu,a teraz jest sporo tego nalotu, kupie uszczelke i rozbiore wszystko, sprawdze stan paska też

pozdrawiam

W C20 Ne pod pompą jest oring nie uszczelka, a jak ci lekko kapie to daj spokój lub kup nową pompe. Cieknie pod tak zwaną reperaturką(standardowa przypadłość pomp w Syrenach) i raczej tego nie naprawisz(no może ale szkoda roboty).