Pęknięta szyba przednia i zakup rozpórki...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć klubowicze.

W poniedziałek spotkała mnie wielka przykrość - na szybie przedniej pojawiła się rysa, która po godzinie zamieniła się w pęknięcie, a dzisiaj to już są trzy pęknięcia (na wysokości wycieraczek) w tym jedno długie na 50 cm.

Potrzebuję informacji na temat gdzie (najchętniej w Warszawie) i za ile kupię szybę przednią do mojego essiego MKVII (96r). Szyba jest barwiona, i miała ogrzewanie. Teraz z ogrzewania mogę zrezygnować, ale chciałbym by barwiona pozostała.

Kolejna kwestia - rozpórka pomiędzy kolumnami amortyzatorów. Gdzie i za ile dostanę? Nie musi być super (nie jeżdżę sportowo, ani półsportowo z pod świateł czyli nie za 400PLN) ma tylko wzmacniać nadwyrężoną czasem konstrukcję, ale musi być niedroga. I nie na Allegro :>

Najsmutniejsze jest to, że to się stało w tym samym tygodniu, gdy ja dostałem angaż na stałe, a moja żona obroniła pracę na studiach. Taka łyżka, gdzie tam - hohla dziegciu w naszym szczęściu.

Pozdrawiam...

Mr_Ozi

hej,
kilka linijek wyzej jest wątek Borysa - wlasnie w sprawie rozporek, tam mozesz popatrzec
(tez czekam az sprawa ruszy i cos sie wyklaruje co do ceny itp)
pozdrawiam

z tego co slyszalem to szyby lubia pekac tez od przyklejania lusterka wstecznego np kropelke zamiast mocnej tasmy dwustronnej

Co do szyby to ci nie pomoge bo zadko bywam w warszawie a co do rozporki to niedlugo pewnie ruszy produkcja. Jezeli chcesz gotowa kupic to jest TUTAJ i TUTAJ

W wakacje za nową szybę zieloną, nieogrzewaną z wymianą zapłaciłem trochę ponad 300 PLN. Panowie wymieniacze może szczególnie mili nie byli ale poszło dosyć szybko bez dodatkowych strat i sobie mogłem prze 1h czekania telewizję pooglądać. Jak narazie z szybą wszystko ok. Same szyby też sprzedawali ale nie wiem po ile.
Serwis jest na Połczyńskiej jakiś 1km za TESCO w stronę Ożarowa na nitce trasy w kierunku Warszawy.

Z wawy nie jestem ale z szybami doswiadczenie mam bo to już moja 3 w ciągu ostatnich 4m-cy zielona z niebieskim pasem firmy pilington koszt z montażem 320pln i myśle ze nie rózni sie zbytnio od tej warszawskiej (wcześniej miałem JAAN ale tylko przez 1,5 tyg).

Dzięki wszystkim za odpowiedź!! Szybe mam wstępnie zamówioną za 300PLN (z montażem) więz chyba nie przepłacam.

Niestety, oprócz szyby będzie robiony lewy słupek drzwiowy - strasznie skorodowany. Robocizna - do 500PLN. Czy to drogo wg Was?? Nie znam szczegółów naprawy - dowiem się w przyszłym tygodniu (środa - czwartek).

Od znajmego (posiadacza 3 Essich) słyszałem że też ma z tym (rdzą na lewym przednim słupku) problemy. Możecie podzielić się
swoimi doświadczeniami w tym zakresie?

Co do rozpórki - jeśli ruszy produkcja - to ja się piszę. Obiema rękami!! Na chwilę obecną (obecne wydatki) to nie mogę sobie pozwolić na 200 PLN. A nie chciałbym wymieniać szybę co kwartał.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję...

Pozdr.

Mr_Ozi

Cytat:
2005-03-11 16:56:31, zeberko pisze:
z tego co slyszalem to szyby lubia pekac tez od przyklejania lusterka wstecznego np kropelke zamiast mocnej tasmy dwustronnej

Masz całkowitą racje nie wolno uzywać kleju szybkokontaktowego do klejenia na szkle a o szkle hartowanym to juz wogóle. Poniewaz podczas wiazania sie kleju wytwarza on takie naprezenia ze szkło poprostu pęka.

Cytat:
2005-03-11 18:22:37, tomcat pisze:
W wakacje za nową szybę zieloną, nieogrzewaną z wymianą zapłaciłem trochę ponad 300 PLN. Panowie wymieniacze może szczególnie mili nie byli ale poszło dosyć szybko bez dodatkowych strat i sobie mogłem prze 1h czekania telewizję pooglądać. Jak narazie z szybą wszystko ok. Same szyby też sprzedawali ale nie wiem po ile. Serwis jest na Połczyńskiej jakiś 1km za TESCO w stronę Ożarowa na nitce trasy w kierunku Warszawy.

Mili to oni nie są, ale wiedzą co robią szybko i bez strat.

Cytat:
2005-03-13 14:17:39, Rick_3 pisze:
Masz całkowitą racje nie wolno uzywać kleju szybkokontaktowego do klejenia na szkle a o szkle hartowanym to juz wogóle. Poniewaz podczas wiazania sie kleju wytwarza on takie naprezenia ze szkło poprostu pęka.

Szkoda że nie przeczytałem tego wcześniej bo teraz ma odprysk wielkości 2 zł w miejscu lusterka. W środę będę miał nową szybę. A jak działają te kleje dwuskładnikowe do lusterek??

Ja ostatnio podskoczyłem sobie do firmy "Glass Jaan" i zakupiłem plasterki specjalne do lusterek wstecznych do essinki, za 2 szt. zapłaciłem coś 13zł z kawałkiem.

Cytat:
2005-09-12 15:00:21, Wojo pisze:
Ja ostatnio podskoczyłem sobie do firmy "Glass Jaan" i zakupiłem plasterki specjalne do lusterek wstecznych do essinki, za 2 szt. zapłaciłem coś 13zł z kawałkiem.

Właśnie po to odświeżyłem temat aby ostrzec innych przed klejeniem na klej np cyjanopan. To miło, że są specjalne plasterki do kupienia i nawet z wysyłką są tańsze niż nowa szyba.

I mam nową szybę tylko.....ceny trochę się zmieniły od ostatnich Waszych postów. Za szybę, montaż, plasterek do lusterka, dojazd i ubezpieczenie zapłaciłem 625 złotych. Koszt dojazdu to 20 zł ubezpieczenie koło 60, montaż 130 czyli 415 zł mniej więcej. To wszystko w firmie JAAN. Tak dla chcących wymienić. A wystarczyło podjechać i przykleić lusterko za 20 zł.

ubezpieczenie?? A po co??

Cokolwiek się stanie przez 12 miesięcy to albo naprawią albo wymienią na nową szybę .

hmm ale "tanio".....

cale szczescie ze nie mieszkam w Wawie

czy ja dobrze zrozumiałem że jeśli ma sie sportowe(twarde zawieszenie) no i jeśli jeździ sie po dziurach to znaczy ze szyba mi pęknie??? bo ja mam z dołu pęknieta tez na miejscu wycieraczek.. ale poprzedni właściciel już tak miał i czyli nic mi niepozostaje tylko załozyc rozpórke na przód???....

Cytat:
2005-09-14 16:20:22, pucek2509 pisze:
czy ja dobrze zrozumiałem że jeśli ma sie sportowe(twarde zawieszenie) no i jeśli jeździ sie po dziurach to znaczy ze szyba mi pęknie??? bo ja mam z dołu pęknieta tez na miejscu wycieraczek.. ale poprzedni właściciel już tak miał i czyli nic mi niepozostaje tylko załozyc rozpórke na przód???....

Jak masz zglebionego (no chyba że 20mm) to radzę Ci tak czy tak założyć, bo szyba to nie jedyna rzecz która może nie ścierpieć Twojego zawiasu.

aha dziekówa wojo... za odpowiedz:d musze sie za to chwycić i samemu zrobić...

jeszcze raz dzieki i pozdrowionka