Drodzy klubowicze pytanie o podróż autem do Anglii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie, wyjeżdżam z Żona do Anglii.
Mam pytanie czy ktoś jechał autem i przeprawiał sie promem?
Czy są stacje LPG w Niemczech i Francji, może jakiś link gdzie można znaleźć o tym informacje, jakie są opłaty na autostradach?

Bardzo dziękuje za informacje, pozdrawiam.

jak bedziesz jechał to jedź górą przez niemcy--holandia--belgia---francja do calais(prom) i promem do Dover,po drodze nie ma żadnych opłat poza promem. Tu link pod którym są inne adresy związane z trasą i promami.
http://tripstop.com/index.php3?fdn=KKKK410S541sKKKKalb

Etam.. martwisz sie promem
Jeśli żona bedzie siedziała po prawej stronie to przekaz jej kierownice

Cytat:
2005-09-15 22:02:31, Irekcity pisze:
Etam.. martwisz sie promem Jeśli żona bedzie siedziała po prawej stronie to przekaz jej kierownice

hehe spoko będzie dobrym pilotem.

Odnośnie LPG to weź pod uwagę, że na stacjach za granicą mogą być inne końcówki w dystrybutorach więc nie wiem czy nie będziesz musiał się zaopatrzyć w przejściówki. Szerokiej drogi

nawet na bank bedzieszz musial kupic przejsciowke. Koszt to jakies 70 pln ale od razu mowie ze stacji z lpg jest jak na lekarstwo ale warto poszukac w jakims internetowym reise plannerze. Pamietam tez ze cos bylo napisane przy wjezdzie na prom o samochodach z instalacja niestety nie moge sobie przypomniec. Napewno nie byl to zakaz wjazdu
Code:

Hello!Z przejsciowkami to fakt-i to jeszcze inne sa w Niemczech a inne w Holandii (albo Francji-teraz juz nie pamietam,ale mialem ze soba na pewno dwie).Koniecznie zaopatrz sie na granicy w mapke ze stacjami LPG w Niemczech,bo ja za pierwszym razem takiej mapki nie mialem i zasuwalem przez pol Niemiec na benzynie...Ponadto przed wjazdem na Wyspe musisz zlikwidowac asymetrie swiatel mijania.Zaklej tasma samoprzylepna brazowa(taka najzwyklepjsza tasma pakowa) charakterystyczny trapez na szybie reflektora - oczywiscie na lewym i prawym reflektorze.Wjezdzajac na prom bede Cie probowali naciagnac na specjalne naklejki - nie daj sie,bo sa drogie,a tasma swietnie spelnia swoje zadanie.To chyba na tyle,jesli chodzi o specyfike podrozy na Wyspe
Pozdrawiam!

Wiekszosc duzych stacji z muszelka w logo, zarowno w niemcowni jak i w holandii, jest dobrze przygotowanych do wizyty 'rodakow' ze wschodu UE. Jesli nie ma dystrybutora z tzw. polska (wloska) koncowka, to obsluga posiada takowa przejsciowke. Znam to z doswiadczenia po eurotrip'ie swoim essim.

Bardzo ciekawa rzecza jest to, ze obsluga nie tankuje gazu - trzeba sobie samemu zalac w sumie dobre rozwiazanie, bo ja do swojej 42 tankowalem 41l LPG a nie tak jak w pl nalewaja 80% zbiornika.

Ceny gazu w niemcowni sa bardzo zblizone do polskiej ceny LPG, natomiast w NL gaz juz wypada znacznie taniej (1.6zeta/l podczas mojej podrozy)

Nie wiem jak jest w belgii bo tam juz przesiadlem sie na wieksza fure z wiekszym zbiornikiem LPG i spokojnie starczylo gazu z NL.

PS. Radze uwazac na kierowcow-oszolomow ciezarowek...
Wyprzedzanie ciezarowki, ciezarowka po lewym (3) pasie jest w niemcowni normalka..
robia to w desen: kieunek i skrecaja, bez zwracania uwagi na to co sie za nimi dzieje..

Dzięki za pomoc