Oswietlenie zegarów MK IV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.chciałbym zmienic podswietlenie zegarów w aucie (MK IV z 1987).Zamiast zielonych zarowek widziałbym tam białe diody.Tylko mam pytanie zanim zaczne przy tym kopać-jak wyciagnac cały licznik? nie widać tam zadnych srubek zeby odkrecic go od deski rozdzielczej.I czy nie trzeba przypadkiem do tej operacji zciągac kierownicy? thx.

najpierw na spodniej stronie górnej częsci zewnętrznej obudowy odkręcasz 2 śróbki i ściągasz ją bo jej dól jest na spinkach a później już zobaczysz następne śróbki i kiery nie trzeba ściągać może troche to skomplikowanie napisałem ale powinieneś znaleść aha i za budzikami musisz odłączyć kostki i linke prędkościomierza

O to własnie chodziło.Dzięki za pomoc !

Nie wiedzialem ze tam sa zielone zarowki a juz z milion razy rozbieralem te zegary...

tam sa zwykle zarowki zwane postojowkami 5W5 i swieca na "biało".Zielone podswietlenie to efekt celuloidy na samych tarczach od spodu.Jak ja zdrapiesz to bedziesz mial biale zamiast zielonego.

EssiRS dobrze pisze. Tam jest to zielone badziwie. Jesli chodzi o zmiane podswitlania to ciezko w mk4 jest. i do tego ta zassrana linka. Tylko raz mi sie udalo ja scignac.
Mi tam czarne tarcze nieprzeszkadzaja ale to zielone to mi nie passi. Zrobil bym sobie na blue

Dlaczego mowisz ze jest ciezko wyjac ta linke?

Najlatwiej to jest najpier odpiac ta zlaczke po lewej i wtedy masz dostep do linki predkosciomierza.Musisz ja "oderwac" od zegarow i cala linka wychodzi razem z licznikiem.

Co to podswietlenia to jest to ciezko zrobic o ile ktos decyduje sie na zalozenie diod.Jezeli chcecie miec na niebiesko podswietlone to najlatwiej jest zdrapac ta celuloide a w miejsca tych postojowek wlozyc tej samej budowy postojowki tylko robione w technologii LED o swietle niebieskim.Jest tego sporo na allegro.Wtedy macie niebieskie podswietlenie.Jedyne czego sie obawiam to to ze te czerwone pola beda zle wygladac.

Milej zabawy

Tak tak zarowki sa BIALE.
Zapraszam DO TEGO WĄTKU zrobilem kilka fotek. Na pewno Ci to pomoze.
Pozdrawiam

Hmm.byłem przekonany ze sa tam zielone zarówki a nie jakas celuloida.Ja mam tak ze tarcza licznika jest schowana centymetr głebiej niz cały blat.Tak wiec swiatło pada na zegar z boku a nie z pod spodu.Bede musiał pokombinowac .Dzieki za pomoc.

Cytat:
2005-09-17 20:06:10, Arni86 pisze:
Ja mam tak ze tarcza licznika jest schowana centymetr głebiej niz cały blat.Tak wiec swiatło pada na zegar z boku a nie z pod spodu.Bede musiał pokombinowac .Dzieki za pomoc.

Kazdy tak ma. Tam jest akurat kawalek przezroczystego plastiku koloru zielonego i ono daje zielone swiatlo na samo liczydlo.Najlepiej rozbierz ten zegarek i zobacz jak jest zrobiony.