MotoNews.pl
2 Coś się dzieje z instalacją gazową (?) (119651/26) - PT

Coś się dzieje z instalacją gazową (?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Proszę o poradę w poniższej sprawie.

Od kilku tysięcy kilometrów systematycznie rosło mi zużycie gazu (na benzynie ok.) - w tej chwili jest większe o 2l.
Jednocześnie ostatnio zacząłem mieć czasami następujące objawy: falowanie na wolnych obrotach, delikatne szarpnięcia (zadławienia) przy przyspieszaniu.

Co może być przyczyną powyższego?

Z góry dziękuję za pomoc.

pzdr
Adam

Kiedy ostatnio wymianiałeś filterek gazu?

2tys. km temu

A tak w ogole to ile mozna przejechac na jednym filterku gazu?

teoretycznie 30kkm

Jelśli wszystko jest ok. z temp. silnika (sprawny termostat),
to prawdopodobnie masz zbyt bogatą miesznakę.

Cytat:
2005-10-20 11:34:19, Hornblower pisze:
A tak w ogole to ile mozna przejechac na jednym filterku gazu?

na przykład 100000km

Cytat:

Dzięki Kisztan. Sprawdzę to, ale u innego gazownika, bo u aktualnego robiłem przegląd 2tys. km temu i wg niego wszystko było ok.
pzdr

mieszankę mozna samemu teoretycznie wyregulowac, a moze sonda lambdego padła

"lambdego"

a tak powaznie..to jest mozliwe.. i przy okazji..takiej eny jeszze nei widzialem lambda

a jaki masz typ instalacji?

Cytat:
a jaki masz typ instalacji?

II-ga generacja (?)
z komputerem BINGO S.4

Cytat:

Z termostatem jest wszystko ok. Mieszanka też wydaje się (sprawdzane u innego gazownika) ok - została teraz nawet lekko zubożona. Na benzynie chodzi jak żyleta. Przewody WN, świece, filtry (gazu i powietrza) po wymianach (niedawno)...
Co robić?
Czy jak padnie Lambda to na benzynie też silnik powinien pracować inaczej?
pzdr

a ile kilometrów wylatala juz instalacja?? bo moze parownik padl... gumy zesztywnialy i nie da sie wyregulowac , albo sprezynki sie "sklepaly"

Cytat:
a ile kilometrów wylatala juz instalacja??

52kkm

Na benzynie spoko będziesz jeździł jak sonda padnie ale na gazie za bardzo nie ale niech ci gazownik sprawdzi napięcie jakie na niej jest na moje ja bym wymienił sondę ale nie na podróbę pt Thomson tylko orginał GM koszt 140 zł jedź do zakładu niech Ci wymienią i sprawdzą i podbiją gwarancję bo jak zmienisz sam i okaże się lipa nikt Ci jej nie wymieni na gwarancje a tak masz problem z bani

Dzięki!

p.s. Jakie napięcie powinna wskazywać sonda lambda?

Prawidowe napiecie powinno sie szybko i czesto(pi razy oko, co sekunde albo krocej) wachac od +0.4V do +0.9V . Miernikiem elektronicznym uchwycisz tylko, ze jakos tam sie wacha (zbyt duza bezwladnosc miernika), ale ... to wystarcza do prawidlowej oceny .
jest to cyt. DARIUSZA z dn, Wysłany: 2003-03-22 18:39:42 ,, ja poprostu sie w tym nie orientuje

Dzięki. Sprawdzę to