Wymiana regulatora dmuchawy omega A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
jak w temacie jak rozbroić tą konsolkę z cięgnami aby dostać się do rzeczonego regulatora. Bardzo bym prosił o instrukcję krok po kroku gdyby to było możliwe
Pozdrawiam

jeśli masz Omę A to pewnie zaraz ktoś Cie zjedzie!!

Info na ten temat znajdziesz zarówno w dziale porady (ten dział na stronie głównej forum), jak i poprzez archiwum w pozostałych postach

jeśli masz Omę B to i tak pewnie Cie zjadą, bo też gdzieś w archiwum znajdziesz

na tym forum panuje pewna ważna zasada, oraz pewna tradycja:

zasada: najpierw szukaj wszelkich info w archiwum,

tradycja: jeśli najpierw nie poszukasz tylko zadasz pytanie na które jest już gdzieś odpowiedź na forum LOB, to zaraz ktoś Cię zjedzie,

hehe

to co znalazłem w archiwum dotyczyło wymiany bądź naprawy dmuchawy a nie samego regulatora (tego w kabinie). Zdaję sobie sprawę z obowiązujących zasad (może źle szukam). Więc jeszcze raz chodzi mi o regulator dmuchawy ten 5 stopniowy. Nie wiem jak go wymontować. Udało mi się poluzować tą konsolkę z cięgnami ale na nich wisi i nie daje się wyciągnąć. nie bardzo wiem jak są podłączone cięgna regulacji a nie chce czegoś pogiąć lub urwać. chyba że istnieje łatwiejszy sposób na wyciągnięcie tego regulatora?
Pozdrawiam

Znakiem tego mówisz o kółeczu regulacji nawiewu ?

Znam tylko metodę siłową do granic wytrzymałości plastików.
- panel z suwakami maksymalnie w dół (na ile linki pozwolą)
- wymontować zaślepki lub przyciski nad kółkiem
- przesuwając kółko max w dół i do siebie wysunąć z dwóch zaczepów.
- płaski wkrętak pomiędzy panel z suwakami a kółko regulacji
- metodą naciśnij/wyciągnij troszkę/ naciśnij wyciągamy kółeczko nie zapominając o nieustannym podważaniu wszystkiego co się da wkrętakiem -zwłaszcza chodzi o stronę górną i dolną - to tam są zaczepy w kształcie litery V i to włąśnie je trudno zmusić do wyleźnięcia na raz z obu stron.

Jeżeli zna ktoś mniej inwazyjną metodę to chętnie się dowiem - czeka mnie wymiana kółka bo się stopiło nieco