Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzesiek Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2004-02-09 10:16:13 Witam wszystkich serdzecznie ![]() Może taki temat juz był,a może i nie. Panowie,potrzebuję rady,mianowicie,czy warto kupić poloneza caro/atu + ? Ostatnio Lada daje mi trochę w kośc,niestety,wiek robi swoje,a ładowac w remont blachy ze 2.5 tys zł nie wchodzi w grę i te drobne usterki i ciągła wymiana jakichs dupereli,a ze już wczesniej przymierzalismy się z rodzinką do zmiany auta,więc wczoraj cały dzien kalkulowałem,czy lepiej wydać więcej i kupic np toyotę corollę,za 30 tys zł,i kupować do niej tarcze i klocki hamulcowe,po 300 zł,amorki po drugie tyle,elementy zawieszenia na naszych drogach w każdym aucie w końcu padną,a wydatki mogą być druzgocące,a w moim przypadku,taki prawdopodobnie byłby scenariusz z japonczykiem,którego baaardzo lubie,lecz chyba mnie nie stac na utrzymanie tegoż,nie mówiąc o kosztach ubezpieczenia AC ![]() Czy kupic na 3-4 lata PN + z gazikiem,za 13-15 tys zł(od 99 w górę będe szukał)? Dzis kumpel ma,zadzwonic do swego kumpla,który miał sprzedawać niedawno PN caro +, rocznik to grudzien 1999,1.6 gsi,z gazem,przebiegu ok 40 tys km,serwisowany,granatowy metallic,auto dobrze znane memu koledze,więc pewne ![]() W związku z tym,czy moglibyście napisać mi,na co zwrócic uwagę kupując takiego poloneza? czy we wszystkich PN+,urywa się te zamknięcie od tylnej klapy(te ucho metalowe)? Ile km wytrzymuja klocki hamulcowe,ile ksoztują nowe?Ile km wytrzymują tarcze,i takze jaki jest ich koszt. Ile km wytrzymuje sprzegło(mniej więcej srednio,bo wiem,ze to zalezy od stylu jazdy) . Ile kosztuja,kancówki drazków kierowniczych,przeguby kuliste,i inne elementy,ktrore mogą się zurzyc na naszych super polskich drogach ![]() Ile to auto pali wam gazu? Jak wygląda sprawa ogrzewania?czy + mają jakiś nowoczesniejszy system niz poprzednie PN?czy sprawia problemy nagrzewnica? ja przyzwyczajony jestem do jazdy w trasie, bez kurtki nawet przy -25 stopniowym mrozie,i uchylonym oknie ![]() czy wszystkie + miały w standardzie centralny zamek?Czy warto montować blokade skrzyni biegów?jesli tak,to jaki przybliżony koszt. Hmm,narazie to by było na tyle tych pytań,jak cos mi przyjdzie do głowy,to oczywiscie dopiszę ![]() z góry dziękuję za odpowiedzi pzdr Grzesiek |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-02-09 10:28:30 Witam kolege z Bialegostoku i zapraszam wieczorkiem do mnie do garazu - bo tam bede!! ![]() ![]() Wtedy odpowiem na kazde pytanie wyczerpujaco i miloby sie poznac!! Pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam. |
![]() Skora Miłośnik FSO Atus Pierdus Plusus ... Gdańsk | 2004-02-09 17:17:17 Kliknij a dowiesz sie jakie sa koszty utrzymania poldolota+ |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2004-02-09 18:16:39
Czemu ja tego wcześniej nie widziałem, to nie wiem, ale fajnie przygotowane. |
![]() sheriffnt Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-02-09 19:08:11 Witam
hmmm.. te koszty jak widze nie takie małe, zajrzałem dla porównania do swoich notatek, moja 10 lat starsza Łada 21072, w ciągu roku zrobiła też ponad 30 tys km. pomijając sporo mniejsze zuzycie paliwa, koszty seriwsu podobne, ale w tej cenie załozyłem do auta LPG, wymieniłem felgi i opony na 14" od trucka ![]() trochę Twoje wyzsze koszty wynikaja np. z uzucia lepszzego(droższego oleju), ale ceny częsci u mnie sporo niższe, no i auto nie serwisowane w ASO, tylko w zaprzyjaźnionym serwisie |
![]() JACU626 Miłośnik FSO BIAŁY CZARNY SREBRNY ... TSA - RTA | 2004-02-09 19:44:21 Witam - moze i ja cos napiszę, mam w sumie to teraz 4 autka mazdę 626 2,0d z 91r , r19 1,9d 1990 rok żony trucka z ojcem do spółki i teraz zakupiłem df o którym juz napisałem inny post. Powiem tylko - nie kupuj nigdy francuza zadnej marki - to sajs do n-tej potęgi delikatny i awaryjny - miałem juz 405 więc porównanie mam. Mazda - tu ukłon w stronę japończyków do 700 tys km (a mam ją juz 6 lat) nie wiedziałem co to silnik - zapalał i jechal. przy 700 tkm wymiana pierścieni, wtrysków i zaworow i jest juz przejechane 794 i nie zaglądam do silnika. Co do ceny cześci - tańsze niz do aut francuskich i nie jest to tragedia. Klocki kupuje orginalnie mitsubishi bo takie sa zaciski cena 115 zł ale robie na nich 100 120 tkm wiec czy to jest tak duzo??. Japan Cars oferuje wiele zamienników które obnizyły koszty eksploatacji aut z japoni i korei. Zawieszenie bez amorków robie tak co 170-200 tkm i to koszt 250-300 zł. To 2 litrowy diesel w pełnej opcji, w zimie pali ok 7 l on w lecie 7,5 bo go klima doi. Kolega jezdzi toyotą corollą 1,8d 1991 i ma takie samo zdanie o japończykach. Opisałem sie ale jestem pelen podziwu dla tego autka i mam zamiar do 1mln km nim przejezdzic. Jeżeli masz zamiar kupić młodsze autko to polecam tylko i wyłącznie poloneza. W zachodnich i japończykach tak do 3-5 lat jest duzo elektroniki i nie kazdy sobie w razie awari z nia poradzi i ceny materiałów eksploatacyjnych do aut nowszych to kosmos. Mam w firmiedwa iweca jedo turbodaily z 1996 roku a drugie eurocargo z 2001 roku. Ceny części nie z ASO - komplety filtrów do daily jakieś 180 zł, do cargo 930 zł - różnica niesamowita a w osobówkach jest podobnie.
Jeżeli chcesz wygodnie jezdzić a nie masz za duzo kasy to kup poldka, ja tez tak kiedyś postąpiłem bo tak bys musiało - nio wiadomo kasa, jeżeli jeszcze masz gdzie go naprawiać bo to autko lubi o sobie przypominać to najlepsze wyjście. A swoja droga ile przejechałeś ładzianka ja mialem w latach 1990 - 1995 2105 kupiłem miała 143 tkm - nio remoncik a właściwie to przez cały okres to 2 le doklepałem do 430 tkm. |
![]() Grzesiek Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2004-02-10 00:03:17 dzieki panowie za odpowiedzi ![]() dzis spotkalem się z Anmimo,pogadalismy ze dwie godziny,opowiedział mi trochę o polonezach i ogólnie o motoryzacji wymieniliśmy poglądy ![]() Narazie będę się rozglądał za jakims plusikiem,może combi,od pierwszego własciciela ![]() pzdr |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-02-10 10:26:28 Mysle ze przybedzie nam nowy klubowicz a w ostecznosci sympatyk!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-02-10 10:33:15 No myślę, że jak masz ok. 15 kpln to spokojnie wytargasz porządnego i nie zjeżdżonego plusa. Powodzenia w szukaniu |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-10 14:42:31
chyba że będzie przeklinał nas i dzień w którym zadał pytanie ![]() Eeee. chyba jednak nie. ![]() |