MotoNews.pl

Co to za lampka?Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jest ona na desce rozdzielczej.Od prawej strony patrzac jest kontrolka od akumulatora i zaraz kolo niej(od lewej).Wlacza sie ona gdy zmieniam bieg(az szarpnie) lub na postoju gdy raptownie puszcze noge z gazu .Dzieki za kazda odpowiedz.

Jak wygląda ta lampka?

Obok kontrolki akumulatora (z lewej strony) jest lampka (check engine).
Jaki masz silnik?

pozdro
3

Cytat:
Wlacza sie ona gdy zmieniam bieg(az szarpnie) lub na postoju gdy raptownie puszcze noge z gazu

Mi to wygląda na układ odpowiadający za niedopuszczenie do poślizgu kół czyli TC. Nie wiem jaka jest ikonka TC bo moje doświadczenia z Omą B opierają sie tylko na 2,5 TD.

**LOB** Exclusive Club of Opel Omega

[ wiadomość edytowana przez: Skee dnia 2003-01-28 15:19:54 ]

Cytat:
Mi to wygląda na układ odpowiadający za niedopuszczenie do poślizgu kół czyli TR. Nie wiem jaka jest ikonka TR bo moje doświadczenia z Omą B opierają sie tylko na 2,5 TD.

Jeśli już to TC (Track Control) ale to jest jeszcze bardziej w lewo obok (check engine). Ale ten układ był chyba tylko w benzynowych V6 (OMEGA B). Nie widziałem go w 2.0.

pozdro
3

jeżeli jest to kontrolka koloru pomarańczowego z ikonką silnika to oznacza to że masz jakiś błąd w układzie zasilania silnika i należy jechać do serwisu na sprawdzenie przyczyny.
a jak wiem może być ich wiele.
pozd.

Cytat:
2003-01-28 00:15:59, JKJ pisze:
Jest ona na desce rozdzielczej.Od prawej strony patrzac jest kontrolka od akumulatora i zaraz kolo niej(od lewej).Wlacza sie ona gdy zmieniam bieg(az szarpnie) lub na postoju gdy raptownie puszcze noge z gazu .Dzieki za kazda odpowiedz.

Z objawów wynika, że jest to kontrola trakcji (TC). Mruga, jeśli koła wpadają w poślizg. Natomiast z opisywanego położenia kontrolki wynika, że jest to kontrolka informująca o jakiś problemach z silnikiem.

Pozdrawiam
Konrad

Czy ktoś wie czy w 97 montowali TC w wersji 2.0? Można jakoś poznać czy auto jest w to wyposażone?

Witam,
czy montowano w 97roku do silnika 2.0 TC, to nie wiem. Ale auto z tym urządzeniem mozna poznać po zapalającej się po przekręceniu kluczyka kontrolce, która po chwili gasnie przy sprawnym układzie TC - jest to pierwsza lampka po lewej stronie od kontrolki silnika. Poza tym auto z tym urządzeniem ma w konsoli srodkowej przycisk do wyłaczenia TC (chyba po lewej stronie radioodtwarzacza), np. w momencie poslizgu kół na śniegu. Wtedy, po wyłączeniu kontrolka ta się zaświeci.
V

Cytat:
2005-11-07 14:27:13, michals44 pisze:
Czy ktoś wie czy w 97 montowali TC w wersji 2.0? Można jakoś poznać czy auto jest w to wyposażone?

Hehe 2 razy ten sam mój post. Ale kocioł...
Ciekawe dlaczego tak się dzieje...

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2005-11-07 21:21:55 ]

Cytat:
2005-11-07 14:27:13, michals44 pisze:

Tylko w lomitowanej serii CDX 1997-99
To były fullwypasy, wyposażone jak MV6 tyle, że silnik 2.0
Przycisk TC jest drugi od prawej nad radiem. Na fotce nie widać.
To jest fotka wnętrza CDX 2.0 16V

Na lewo od aku jest kontrolka silnika zółta ,następnie TC,i poduchy

Zbynio z tego co wiem to w Omegach nie było wersji CDX tylko CD albo CD Elegance, Diamand, wersje na 100-lecie (w Vectrach zgoda), moge się mylić gdyż nigdy nie widziałem omegi B z CDX

A druga rzecz to ten przycisk TC, niestety przycisk od TC nie znajduje się jako 2 od prawej między włącznikiem klimy a grzanych siedzeń, tylko przy radiu gdzie na zamieszczonym zdjęciu jest pustka, a 2 przycisk od prawej to jest przycisk od nawiewów na szyby w tylnych drzwiach

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: spychu dnia 2005-11-08 13:00:26 ]

Cytat:
Zbynio z tego co wiem to w Omegach nie było wersji CDX tylko CD albo CD Elegance, Diamand, wersje na 100-lecie (w Vectrach zgoda), moge się mylić gdyż nigdy nie widziałem omegi B z CDX

A druga rzecz to ten przycisk TC, niestety przycisk od TC nie znajduje się jako 2 od prawej między włącznikiem klimy a grzanych siedzeń, tylko przy radiu gdzie na zamieszczonym zdjęciu jest pustka, a 2 przycisk od prawej to jest przycisk od nawiewów na szyby w tylnych drzwiach

Moim zdaniem spychu ma absolutną rację co do umiejscowienia przycisku TC w tej 2,0 napewno go nie ma
jak i pewnie nie ma CDX-a

Cytat:
2005-11-08 13:13:26, Cleber pisze:
Moim zdaniem spychu ma absolutną rację co do umiejscowienia przycisku TC w tej 2,0 napewno go nie ma jak i pewnie nie ma CDX-a

A nie, bo to Zbynio ma rację.

W MR '97 1/2 w późniejszych egzemplarzach przycisk TC jest w linii przełączników NAD radiem. Ja tak mam.
Bo w pierwszych egzemplarzach MR '97 1/2 chodziło tak jak w MR '94 (czyli z lewej), i wtedy posiadanie nawigacji pozbawiało wyłącznika TC

pozdr, Robert

Nixon racja, zapomniałem o umiejscowieniu Navi przy radiu, wszystko się zgadza, aczkolwiek we wcześniejszych egzemplarzach przycisk od TC był umiejscowiony przy radiu, gdzie w póżniejszych wypasach wkładali wyświetlacz od Navi.