MotoNews.pl
8 Brak mocy pradowej (60464/138) - PT

Brak mocy pradowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc mam problem z pradem w samochodzie Octavia znajduje sie tam wzmacniacz DLS A6 z glosnikiem DLS UR 10 z kondensatorem 1 farad i DLS A3 z glosnikami 6*9'' Infinity Kappa jak dam troche glosniej i sa zapalone swiatla to przygasaja moze ktos mi pomoze

pierwsze: czy na wlaczonym czy na wylzconym silniku ci sie to dzieje?
drugie: dlaczego "brak mocy pradowej"?
jesli jest to montowane fabrycznie , to zapytaj w serwisie - pytanie nic nie kosztuje
jesli montowal to ktos , to sprawdz gdzie ci sie podpial z zasilaniem
przy mocnym sprzecie powinny byc przewody zasilajace minimum 5mm2 polaczone bezposrednio do akusia , a nie do instalacji elektrycznej...

Czesc ok na wlaczonym silniku.''Brak mocy pradowej'' mam na mysli te przygasajace swiatla.Sprzet ten montowalem sam i jest pociagniety od akumulatora,a przewody zasilajece to 35mm2 i co ntym sadzicz?

Cytat:
2004-08-26 21:21:00, marucha pisze:
Czesc ok na wlaczonym silniku.''Brak mocy pradowej'' mam na mysli te przygasajace swiatla.Sprzet ten montowalem sam i jest pociagniety od akumulatora,a przewody zasilajece to 35mm2 i co ntym sadzicz?

Te wzmacniacze co wymieniłeś to już sprzęt z górnej półki i wymagają dobrego zasilania. Być może akumulator żelowy o większej pojemności zamiast standardowego by poprawił sytuację. Ja przy tak prądożernych wzmacniaczach stosowałem 2 akumulatory, standardowy + żelowy, a zasilanie puściłem żyłą 52mm kw.

jesli na wolnych obrotach przygasaja swiatelka , to moze jest zbyt niskie napiecie z alternatora
regler na 99% masz elektronik wiec chyba nie podzialasz za bardzo
mocniejszy akumulator - nie wiem czy to cokolwiek pomoze , grubsze przewody chyba tez nie - gdyby byly zbyt cienkie , to wzma by pierdzial a nie dawal bas
jesli sprzet gra dobrze , akumulator jest sprawny , to nie widze powodu do niepokoju
nie zapominaj , ze taki wzmak moze w impulsie polknac 60-70A , a przecietnie alternator daje 140-150 , wiec ma co robic...
zreszta , mozesz zasiegnac rady jakiejs spec firmy trudniacej sie montazem car-audio , ale imho wszystko jest ok
w mnie w astrze tez mi przygasaja swiatla jak dam fest power , a dyma mi alphard 600W na tubce i pionek 4x55w mosfet...

ciekawi mnie co autor mial na mysli piszac
Cytat:
2004-08-27 17:43:09, arkos72 pisze:
taki wzmak moze w impulsie polknac 60-70A

...mam nadzieje ze chodzilo mu o moc wyrazona w Watach.

Zapewne miał na myśli maksymalny pobór prądu w amperach.