Wentylacja e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest "coś" odpowiedzialne za zapach z zewnątrz w aucie bez klimatyzacji? Jadąc za autobusem strasznie śmierdzą jego spaliny.
W wersjach z klima podobno są jakieś filtry pyłkowe, a czy wersji bez klimy coś takiego występuje, co chroni przed przykrym zapachem?

Pozdrawiam

Cytat:
2005-03-14 23:09:45, kwanster pisze: co chroni przed przykrym zapachem? Pozdrawiam

dezodorant

w e36 bez klimy nie ma tego filtra :/

a czy jest jakis filter, ktory wpuszcza powietrze z zewnątrz auta?

nie

jest taki filtr, a nawet 2. Mam e36 i je wymieniałem. Tylko że kosztują ok 250pln w serwisie bo innych producentów nie ma!

vici gdzie on jest zamontowany bo mam ten sam problem a Tolo niech sobie sam kupi dezodorant, albo ja mu kupię, jak nie masz takiego problemu to nie odpisuj na post

[ wiadomość edytowana przez: bogdan15 dnia 2005-03-20 20:01:27 ]

mialem tez klopoty z wentylacja i pomogla wymiana filtra ktory jest w desce rozdzielczej i zeby sie do niego dostac trzeba wymontowac schowek(ten filtr jest tylko przy klimie)

czlowieku jakby na dany post miala odpisywac tylko osoba ktora miala ten sam problem to prawie na zadne pytanie nie bylo by tu odpowiedzi i nie badz taki kozak nie wiem jak u ciebie ale u mnie nie smierdzi w samochdozie i nie potrzebuje dezodorantu wiec sam sobie kup. albo szukaj filtra o ktorym pisze vicia.

Cytat:
2005-03-20 19:02:16, vicia pisze:
jest taki filtr, a nawet 2. Mam e36 i je wymieniałem. Tylko że kosztują ok 250pln w serwisie bo innych producentów nie ma!

a skąd ty wiesz że są dwa?
wujek ci powiedział a pozatym to filtr kosztuje 60pln np bosh

może u was nie ma, ale ja mam 316 e36 z 93r i one tam są. Jak odkręcicie wlot powietrza od strony silnika ten pod wycieraczkam i wsadzicie tam łapę to po obu stronach wlotu do dmuchawy są okrągłe filtry stożkowe. Jak chcecie to zrobię wam foty bo chyba mam stare filtry jeszcze w garażu, ale to dopiero we wtorek jak bede w domciu. Wiem bo je wymieniałem, ale nie z powodu zapachu tylko z powodu słabej wentylacji. Parowały mi szyby i słabo dmuchało. Jak je całkiem zdemontowałem było ok, ale strasznie dawało spalinami od starych kopcących ciężarówek. Kupiłem filtry w salonie i zamontowałem nowe. Dmucha troszkę słabiej niż bez nich, nieprzyjemne zapachy i tak sie dostają (troszkę mniej oczywiście bo to niby filtry z węglem i coś tam pochłaniają), ale przynajmniej się nie dostają paprochy i syfy!!

Cytat:
2005-03-21 01:37:55, vicia pisze:
może u was nie ma, ale ja mam 316 e36 z 93r i one tam są. Jak odkręcicie wlot powietrza od strony silnika ten pod wycieraczkam i wsadzicie tam łapę to po obu stronach wlotu do dmuchawy są okrągłe filtry stożkowe. Jak chcecie to zrobię wam foty bo chyba mam stare filtry jeszcze w garażu, ale to dopiero we wtorek jak bede w domciu. Wiem bo je wymieniałem, ale nie z powodu zapachu tylko z powodu słabej wentylacji. Parowały mi szyby i słabo dmuchało. Jak je całkiem zdemontowałem było ok, ale strasznie dawało spalinami od starych kopcących ciężarówek. Kupiłem filtry w salonie i zamontowałem nowe. Dmucha troszkę słabiej niż bez nich, nieprzyjemne zapachy i tak sie dostają (troszkę mniej oczywiście bo to niby filtry z węglem i coś tam pochłaniają), ale przynajmniej się nie dostają paprochy i syfy!!

tak, tak, potwierdzam, że w wersji E36 z klimatyzacją są dwa filtry przeciwpyłkowe. Wiem bo chciałem kupić, ale zbraklo mi dziengów.

Cytat:
2005-03-21 15:07:33, cjanek pisze:
tak, tak, potwierdzam, że w wersji E36 z klimatyzacją są dwa filtry przeciwpyłkowe. Wiem bo chciałem kupić, ale zbraklo mi dziengów.

sprawa dotyczy samochodu bez klimy ;] ale ja mam i klime i gdzie jest ten drugi filtr ?

Ja nie mam klimy, a filtry są

Cytat:
2005-03-20 21:23:34, hz10 pisze:
a skąd ty wiesz że są dwa? wujek ci powiedział a pozatym to filtr kosztuje 60pln np bosh

vicia pisze o tych filtrach

E36 316i MICROFILTRE/MICROFILTRECOVER

a hz10 pisze o tym

E36 316i MICROFILTER

i obydwaj mają rację

ja kupowałem ten prostokątny filtronu i kosztował 69zł. e34

Cytat:
2005-03-21 01:37:55, vicia pisze:

Vicia a czy łatwo sie wymienia te filtry? Samemu można to zrobić, czy lepiej jechać do fachowca?

Ogólnie dasz sobie radę sam. Tylko dostęp jest tam bardzo utrudniony. Nie mogłem zdjąć tego całego wlotu powietrza bo nie bardzo chciałem na siłę, ale po odchyleniu go dałem radę i obyło się bez demontażu . Jedną ręką ściągniesz i założysz te filtry.

Filtr kabiny wymieniony, problem z zaparowanymi szybami jak reka odjął!!!

Pozdrawiam.

Witam

Czy ktoś wie gdzie można kupić zamienniki filtrów kabinowych ( ten w kształcie stożka, orginał w serwisie BMW 250 PLN ) za rozsądne pieniądze.

Pozdrawiam

E36 316i MICROFILTRE/MICROFILTRECOVER

vicia ktory wlot ten mala kratka po srodku czy ten caly plastik co idzie przez calą szybe i wycieraczki...bo ten maly jest tylko na 2 zatrzaskach ale jak go sciagnalem to huja widac i dostep lipny.
Pzdr

cały ten plastik. Tam są tylko ze 4 blachowkręty i 2 śrubki mocujące do tego plastiku chyba kabel z akumulatora ++. Odkręcasz to wszystko, wysuwasz do góry, odginasz i już widać filterki.

P/S. Jak zrobić aby mi na @ przychodziło info o nowych odpowiedziach w temacie ??

[ wiadomość edytowana przez: vicia dnia 2005-03-31 16:29:26 ]