Historia wg Białoruskiego rządu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Białoruska prasa: Polska w 1939 r. chciała zaatakować Niemcy i ZSRR

"Dzień zjednoczenia" - tak rządowy białoruski dziennik "Respublika" tytułuje artykuł o 17 września 1939 roku. Anatol Andriejenko pisze w artykule, że jest to dzień historycznej sprawiedliwości.
Dla autora historia Polski rozpoczyna się w 1919 roku, kiedy to Warszawa chciała przyłączyć Litwę, Białoruś i Ukrainę. "Udało jej się tylko w połowie" - pisze Anatol Andriejenko.

Jego zdaniem, przez całe 20-lecie międzywojenne Polska prowadziła imperialną politykę - siłą zdobyła Śląsk, "zabrała" Austrii Galicję i brała udział w okupacji Czechosłowacji. Jednocześnie prześladowała mniejszość białoruską na swoim terytorium, a tuż przed rozpoczęciem wojny chciała zaatakować Niemcy i Związek Radziecki.

Andriejenko pisze, że 17 września nie był dniem agresji Związku Radzieckiego na Polskę, ale likwidacją polskiej agresji. Jego zdaniem jest to wydarzenie, które powinno zająć jedno z najważniejszych miejsc w historii i literaturze Białorusi.

Dziennikarz "Magazynu Polskiego" Andrzej Poczobut powiedział Polskiemu Radiu, że przedstawiona w artykule wizja historii to jej oficjalna, państwowa wersja. Dodał, że ludzie na wschodniej Białorusi wierzą w pełni w przedstawione

No f comment

kuzwa jeszcze beda o mnie mowic hitlerowiec.... nfw. Na bialorus...

Po takim artykule to sie dopiero zrobilem chetny na agresje.....
a tak btw to szkoda mi ludzi na tej bialorusi.... niby europa a jednak nie tak do konca...

zacofanie i dyktatura... musimy ich spacyfikowac

Cytat:
2005-09-17 13:16:07, Voy pisze:
zacofanie i dyktatura... musimy ich spacyfikowac

To co organizujemy Ochotnicza Armie Do Najazdu Na Bialurskich Rzadowcow Celem Wyprostowania Im Historii czyli OADNNBRCWIH

pozdr

mam nowy status:pterock OADNNBRCWIH soldier

voy OADNNBRCWIH soldier

Ja też się piszę!!!

Od dziś mów mi malutka:
KISZTAN OADNNBRCWIH soldier

tak wyglądają rządy dyrektora sowchozu i pseudo-hokeisty.
. Historia na zamówienie.

Quattro OADNNBRCWIH kamikadze soldier

to co robimy wojne?

Od zawsze każdy kraj komunistyczny, poskomunistyczny sam pisał historię...
U nas za komuny też jak wiadomo podręczniki historii zawierały jakieś bzdury

Cytat:
2005-09-17 13:21:18, pterock pisze:
mam nowy status:pterock OADNNBRCWIH soldier

To ja bede generał W końcu ktoś tym całym burdelem będzie musiał dowodzić

jeszzce kto zobaczy tego posta i napisza ze teraz w polsce tworza sie bojowki mlodziezowe niczym hitller jugent by napas ponownie na bialorus o zgroza to juz jest poprostu zgroza

Cytat:
2005-09-19 15:31:49, najmer pisze:
jeszzce kto zobaczy tego posta i napisza ze teraz w polsce tworza sie bojowki mlodziezowe niczym hitller jugent by napas ponownie na bialorus o zgroza to juz jest poprostu zgroza

nie to sa jaja poprostu jaja oni sobie robia jaja z historii a my z terazniejszosci hihi

pozdr

niezupelnie... my to juz sobie nawet jaja robimy z jaj