| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-09-10 01:17:32 bo to juz kolejna rzecz ktora mi pada- a mam auto od 2 miesiecy
wiec zacznijmy od poczatku: jenego dnia klima dziala nastepnego wlaczam - kontrolka przy przycisku sie zapala , ale nawet nie "czuc" zeby sprezarka obciazyla silnik , pomajstrowalem ,postukalem- nic , wymienilem bezbiecznik ( ale stary wygladal na dobry- i byl na 99% dobry bo sprawdzilem omomierzem) wlaczam , czuc odpalenie sprezarki, z zewnatrz nic nie slycha c, ale w kabinie jakby lekkie syczenie ... mija nastepn noc , wlaczam klime - znowu zero reakcji ( tylko kontrolka sie pali)- a bezpiecznik ok wiec jak ?? mial ktos cos takiego - wiem , ze tu jets kilka czujników , ale który moz etakie jazdy odstawiac? - czy mozliwe jest tak gwaltowne zejscie czynnika?? chyba rzcej jakby uciekal , to by powoli sie cos dzialo nie?? |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-09-13 08:14:33 Klima to sól mojego jestestwa .Dzisiaj jadę po raz 16 na naprawę klimy (od stycznia).Co prawda jest to naprawa gwarancyjna,ale k........ ile czasu tracę na tym.Konkretnie będą mi dzisiaj naprawiali sprężarkę (padł uszczelniacz i czynnik powiększył dziurę ozonową).Dla wyjaśnienia sprężarka była wymieniana w kwietniu |
brunner Megane 2ph2 grandtour Police | 2005-09-13 21:52:25 dokładnie problem może stanowić brak czynnika
gość w serwisie klimy twierdził, że przy szczelnej instalacji w ciagu roku ma prawo ubyć 15% czynnika U mnie przy okazji napełnienia okazało się że zamiast 750g czynnika było niecałe 400 a klima i tak chłodziło ale tak srednio po ponownym nabiciu - rewelacja - pomiar temeratury przy kratce nawiewu pokazał 4oC - gość powiedział, że dawno takiej sprężarki nie widział u siebie w serwisie klimy... |
kc Espero 1,8 CD gass Rumia | 2005-09-13 22:26:22
ILE??? 750g?? o ile pamiętam (bo patrzyłem) mechanik wprowadził około 450g.
|
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-09-14 11:22:48 u mnie wprowadził 650,bo jak stwierdził,przy zbyt dużej ilości czynnika wywala zawór bezpieczeństwa w sprężarce i wtedy jest 0 |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-14 12:40:13 dla tych co będą napełniać klimę. Napełnijcie czynnik chłodzący razem z olejem i czynnikiem do sprawdzania szczelności. Jeżeli gaz ucieknie to będzie widać skąd a tak to trzeba wydać na napełnienie i jak ucieknie znowu to będzie widać tak jak wczesniej napełnimy czynnikiem do sprawdzania to tylko zapłacimy(w shell coś tam nic nie płaciłem) za sprawdzenie. Jak napełniłem w tym roku i zmieniłem akraplacz to tym fachmanom oczy wychodziły z orbit temperatura spadała do 0,7 - 0,8 stopni mi też mało co nie wypadły bo porzednio było 8 stopni. |
brunner Megane 2ph2 grandtour Police | 2005-09-14 14:11:26
kc to ty miałeś pewnie tylko uzupełniany czynnik a nie wymieniany na nowy
Przed napełnieniem zawsze jest sprawdzana szczelność W trybie automatycznym cykl serwisowania klimy trwa ok 1 godz, w tym -usuwanie starego czynnika, oleju sprężarkowego, -przedmuchanie układu, -próba próżniowa i ciśnieniowa, -uzupełnienie oleju i na koniec nabicie nowym środkiem chłodzącym (750g) |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-09-14 14:16:05
Wcale nie zawsze... a pozatym sprawdzenie szczelnosci to calkiem cos innego niz dodanie barwnika do czynnika chlodzacego
i rzeczywiscie warto to robic, zwazywszy na stosunkowo niewielki koszt (ok 20-30zl) |
brunner Megane 2ph2 grandtour Police | 2005-09-14 15:20:25
w szanującej się stacji rzecz jasna jak już pisałem wszystko odbywa sie w trybie 100% automatycznym (oczywiście wszystko nalezy od maszynki do serwisowania klimy) i w przypadku wykrycia nieszczelności cykl jest przerywany i płacimy tylko na sprawdzenia szczelności(20pln) |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-09-14 15:43:07
OK, ale barwnik i tak warto dodac, bo jezeli nieszczelnosci pojawi sie juz po napelnieniu (np od udezenia kamienia w skraplacz) to wiadomo gdzie jest i czy da sie cos z tym jeszcze zrobic... |
kc Espero 1,8 CD gass Rumia | 2005-09-14 19:25:22
Miałem wymieniony. Operacja trwała jakąś godzinę - wypompowanie czynnika, chyba sprawdzenie szczelności i wpompowanie nowego czynnika. Żadnej wymiany oleju, mechanik pytany o to przeze mnie stwierdził, że oleju się nie wymienia. Urządzenie do serwisu klimy było bardzo proste i raczej wiekowe - dwie butle i kilka zaworów na pulpicie umocowane na wózku. Najciekawsze jest to, że działo się to w serwisie DU. To jak to w końcu jest - trzeba wymieniać olej czy nie? |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-15 10:42:33 olej się wymienia na nowy( dodaje się ) wraz czynnikiem chłodzącym podczas napełniania. Jak rozmawiałem to ten olej w wyniku kontaktu z powietrzem staje się kwasem (?!) Ten olej ma za zadanie smarować i uszczelniać. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-09-21 13:39:02 jesli w ukladzie jest czynnik R 134a to olej ( syntetyk)trzeba obowiazkowo wymienic, co wiecej swiezo wlany olej powinien byc z nowo otwartej puchy ( no ale to juz marzenie) - oleje te maja silne wlascicwosci higroskopijne i kilkanascie godzin na swiezym powetrzu je calkowicie nasacza wilgocia.
Wilgoc+ czynnik chlodniczy= kwas kwas+instalacja=huj bombki strzelil w instalacji jest takie cos jak filtr odwadniacz i on pochlania wilgoc , w jakims tam stopniu... |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2005-09-21 20:54:06 Ja mam też pytanie w tym temacie, bardziej dla fizyków.
W styczniu wymieniłem skraplacz i napełniłem klimę razem z barwnikiem. Niestety wcześniejsze sprawdzenie szczelności powietrzem (dwukrotne) wykazało drobną nieszczelność (w ciągu 15 min wskazówka spadła o ok 1-2mm). Gość napełnił mi klimę i kazał przyjechać za tydzień żeby sprawdzić gdzie wycieka, sprawdził - nic, za 2 tyg. znowu nic, więc olałem to i używam klimy przez całe lato i chłodzi cały czas bardzo dobrze, a teraz to może nawet lepiej niż na początku lata. Pytanie: czy gęstość czynnika jest większa niż powietrza i to by wyjaśniało że czynnika nie ubywa a powietrze uciekało, czy jednak powininem się spodziewać że klima padnie np. za rok, czy może po prostu ona jest 100% szczelna a ubytek powietrza podczas próby był spowodowany np. rozszerzaniem się przewodów czy czymś takim ?? |